Kolejny przepis na wypiek z owocami sezonowymi i Kasią.
Początkowo w planach miałam ciasto cytrynowe, ale w czwartek
niespodziewanie zostałam obdarowana sporą ilością papierówek. Nie było
innego wyjścia, musiałam zmienić plany i upiec szarlotkę :)
Ciasto bardzo nam smakowało. Mimo tego, że nie dało się rozwałkować i dać pociąć na paski, żeby stworzyć na wierzchu kratkę, nie lepiło się do rąk. Po upieczeniu było dokładnie tak kruche, jak powinno i nie kruszyło się za bardzo. Dzięki dodatkowi domowego cukru z wanilią pięknie pachniało.
Ciasto bardzo nam smakowało. Mimo tego, że nie dało się rozwałkować i dać pociąć na paski, żeby stworzyć na wierzchu kratkę, nie lepiło się do rąk. Po upieczeniu było dokładnie tak kruche, jak powinno i nie kruszyło się za bardzo. Dzięki dodatkowi domowego cukru z wanilią pięknie pachniało.
Polecam i radzę od razu podwoić ilość składników, bo ciasto zdecydowanie za szybko znika ;)
Składniki
na ciasto:
- 1 jajko
- 150g margaryny Kasia
- 100g cukru pudru
- 350g mąki pszennej
- 16g cukru wanilinowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 18% (opcjonalnie)
na nadzienie:
- 600g obranych jabłek
- 5-6 łyżek cukru brązowego
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
Przygotowanie ciasta:
na stolnicę przesiać mąkę
z cukrem i cukrem waniliowym, dodać pokrojoną w kawałki Kasię i
przesiekać razem, żeby powstała kruszonka. Następnie na środku zrobić
wgłębienie i wbić jajko. Ciasto zagniatać aż będzie gładkie (jeśli
będzie się kruszyć i nie będzie dało się uformować z niego gładkiej kuli
- dodać łyżeczkę kwaśnej śmietany). Wyrobione ciasto zawinąć w folię
spożywczą i włożyć na minimum 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto
podzielić na trzy części. Dwoma wylepić spód i brzegi kwadratowej formy o
wymiarach 24x24 cm (mierzone od góry) wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto nakłuć widelcem i podpiec ok. 10-15 minut, w 180 st.C aż stanie
się lekko rumiane.
Przygotowanie nadzienia:
jabłka pokroić w niedużą kostkę, umieścić w rondlu i zasypać cukrem. Starannie wymieszać i dusić na niewielkim ogniu aż zmiękną i zaczną się rozpadać. Wtedy dodać cynamon, dusić jeszcze przez ok. 10 minut i wyłączyć, zostawić do ostygnięcia. Nadzienie wyłożyć na podpieczony spód, a wierzch posypać kruszonką z pozostałego ciasta. Formę z ciastem wstawić ponownie do piekarnika na ok. 15-20 minut, do momentu gdy kruszonka się zrumieni.
jabłka pokroić w niedużą kostkę, umieścić w rondlu i zasypać cukrem. Starannie wymieszać i dusić na niewielkim ogniu aż zmiękną i zaczną się rozpadać. Wtedy dodać cynamon, dusić jeszcze przez ok. 10 minut i wyłączyć, zostawić do ostygnięcia. Nadzienie wyłożyć na podpieczony spód, a wierzch posypać kruszonką z pozostałego ciasta. Formę z ciastem wstawić ponownie do piekarnika na ok. 15-20 minut, do momentu gdy kruszonka się zrumieni.
WPIS KOMERCYJNY
OdpowiedzUsuńizaa_a
2012/07/22 13:20:37
mniammm...pyszna musi być ;)
7mariola1975
2012/07/22 13:21:55
Wygląda smacznie,ja również robię z papierówkami i bardzo je lubię.
Gość: whiness, *.superkabel.de
2012/07/22 13:24:08
Zakładam, że jest naprawdę wyśmienita. :) Widzę tu solidną porcję kruszonki - coś dla mnie!
Gość: Marta25, *.bdmedia.pl
2012/07/22 13:43:43
Ja dzisiaj też poczułam natchnienie na jabłecznik na kruchym cieście :) Właśnie wyłączyłam piekarnik. A w garnku juz gotowa zupa fasolkowa zgodnie z pani przepisem :) Pozdrawiam ciepło!
Gość: Weronika, *.broker.com.pl
2012/07/22 13:44:58
Szarlotka wygląda bardzo pysznie. ;-)
Gość: Milka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/07/22 13:55:50
Aż ślinka cieknie;) Jak tylko dorwę w swoje łapki trochę jabłek to na pewno wypróbuję;)
karmel-itka
2012/07/22 14:35:45
piękne zdjęcia! ach, taka szarlotka to istna poezja ;]
Gość: Maggie, *.zone6.bethere.co.uk
2012/07/22 14:37:09
Tesknie za papierowkami, szarymi renetami, antonowkami... Szarlotka wyglada bosko!
Gość: ruda, *.szczecin.mm.pl
2012/07/22 18:47:55
ostatnio korzystałam z podobnego przepisu, ciasto wyszło boskie ;)
vanilia81
2012/07/23 08:18:48
Uwielbiam szarlotki, a już takie kruchutkie najbardziej! Kasi w składzie pozwól już nie będę komentować. To w końcu Twój ,,kuchenny stół" ;)
majanaboxing
2012/07/23 17:25:39
Pyszna. Szarlotka to wspaniałe ciasto, idealne o każdej porze roku:)
jolantaszyndlarewicz
2012/07/23 18:00:11
Kochana u nas dwa drzewa pełne papierówek, dziś gotowałam z nich kompot:) ...a w planach mam właśnie szarlotkę:) tymczasem zanim ja upiekę poczęstuję sie wirtualnie Twoją:) pozdrawiam
Gość: szczepanskiadam, *.warszawa.vectranet.pl
2012/07/25 21:31:56
no tak taka szarlotka musi mieć ciekawy smak tylko skąd wziąć papierówki
Pozdrawiam adam