czwartek, 11 lutego 2016

Zupa fasolowa z kaszą

Sycąca zupa z fasolą, kaszą, boczkiem i marchewką. Dobrze rozgrzewa po powrocie do domu zimową porą.




Składniki:
  • 120 g fasoli Jaś
  • 50 g kaszy jęczmiennej
  • 250 g wędzonego boczku
  • 1 marchewka
  • 1/4 małego selera
  • 1 łyżka smalcu
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Fasolę namoczyć w zimnej wodzie, odstawić na noc. Następnego dnia fasolę odcedzić, zalać świeżą wodą (nie solić) i gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Kaszę opłukać, wsypać do garnka, zalać zimną wodą. Lekko posolić, przykryć, doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 25 minut (pilnować, żeby kasza się nie rozgotowała).

Boczek pokroić w kostkę. Marchewkę i seler pokroić, podsmażyć na smalcu, razem z boczkiem dodać do gotującej się fasoli po 20 minutach. Gotować razem jeszcze 10-20 minut. Pod koniec gotowania do zupy dodać kaszę, dobrze wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przed podaniem zupę posypać posiekaną natką pietruszki.





1 komentarz:

  1. jolantaszyndlarewicz

    2016/02/12 17:39:03

    Coś dla mojego Męża, on kocha takie treściwe zupy Edytko:) buziaków moc:)

    ewa-r

    2016/03/11 19:33:11

    Wygląda pysznie, a z kaszą jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń