piątek, 12 sierpnia 2016

Pomarańczowo-kukurydziane ciasto z borówkami

Ucierane ciasto w optymistycznym żółtym kolorze z borówkowymi "piegami". W sam raz na letni podwieczorek lub do zabrania na piknik czy rodzinną wycieczkę. Zasmakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom.




Składniki:
  • 100 g kaszy kukurydzianej
  • 200 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 14 g cukru pudru
  • skórka i sok z połowy pomarańczy
  • 140 g masła w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 200 g borówek świeżych lub mrożonych

Kaszę, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, skórkę pomarańczową i masło przełożyć razem do miski i miksować aż powstanie kruszonka. Dodać szczyptę soli, sok z pomarańczy i roztrzepane jajko. Zmiksować na gładkie ciasto.

Wsypać borówki (mrożonych nie trzeba rozmrażać) i dobrze wymieszać łyżką.

Gotowe ciasto przełożyć do formy keksowej i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C.
Piec przez około 45-55 minut.
Po upieczeniu przez 10 minut studzić w formie, a potem przełożyć na kratkę i zostawić do całkowitego ostudzenia.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz