No i koniec
truskawek. W naszym ogrodzie oczywiście, bo w sklepach jeszcze je
widuję. Ostatnie owoce nie są już takie ładne jak wcześniej, więc
świetnie nadawały się do zmiksowania. U Abbry znalazłam przepis na domowy budyń, który Ona wypatrzyła u Casiapaw. Budyń był lepszy niż kupny, ale jak dla mnie za mało słodki.
Składniki:
- 1/2 kg truskawek
- 1/2 l mleka
- 1/2 opakowania cukru wanilinowego
- 1-2 łyżki cukru (sugerowałabym więcej)
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Pół
szklanki mleka odlać, wymieszać z mąką ziemniaczaną. Resztę mleka
zmiksować z truskawkami, wlać do garnka, dodać cukier i cukier
wanilinowy, chwilę gotować. Powoli, stale mieszając, wlewać mleko z
mąką do gotujących się truskawek. Doprowadzić do wrzenia i gotować
jeszcze około 2 minut.
OdpowiedzUsuńiis111
2008/07/02 23:25:55
Dla mnie truskawki to sie dobrze nie zaczely a juz sie skonczyly. W tym roku zjadalm tylko kilka truskawek:( Nadrobie to w przyszlym roku;)
abbra
2008/07/03 06:42:56
Drugie zdjęcie jest bardzo apetyczne :)
majanaboxing
2008/07/03 11:49:02
Edysiu, piękny budyn! delikatnie slicznie przybrany, super fotki !
atina_bc
2008/07/03 13:23:27
Fainy przepis i fajne zdjęcia. Myślę, że możnaby też spróbować z innymi owocami.
casiapaw
2008/07/03 13:48:47
Edytko - wyszedł Ci piękny!!! Zazdroszczę, bo mi nie udało się uzyskać takiego intensywnego koloru... Może dlatego, że robiła z mrożonych owoców?
edysia79
2008/07/03 15:27:52
Iwonko - dla mnie to sezon truskawkowy za krótko trwa, szkoda że nie można się cieszyć tymi owocami chociaż przez całe lato
Abbro i Majanko - dziękuję :)
Atino - myslałam o tym, żeby spróbować zrobić taki budyń z jagód, ale jednak wolałam z nimi upiec ciasto. będzie na dłużej ;)
Casiu - właśnie widziałam że Twój budyń był jaśniejszy, ale nie wiem dlaczego mój był inny. Na Twoim były za to ładne serduszka ;)
kasiaaaa24
2008/07/03 20:47:13
Edysiu budyń wygląda cudownie :)
edysia79
2008/07/05 22:05:52
Kasiu - cieszę się że Ci się podoba :D
pandora81
2010/01/26 18:07:33
Pyszny. Dodałam 4 łyżki cukru. Mój mąż i syn zapowiedzieli, że już nigdy nie zjedzą budyniu z papierka :)
edysia79
2010/01/26 22:37:37
Pandoro to wspaniale! Nie ma to jak domowy budyń :)
My właściwie tych z torebki wcale nie jadamy.