Moje coroczne letnie danie obiadowe ;) Najlepiej smakuje właśnie latem, przygotowane z młodych ziemniaków i świeżej fasolki.
Składniki:
- 80 dag ziemniaków
- 25 dag fasolki szparagowej
- strąk czerwonej papryki
- pęczek szczypiorku
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Fasolkę
wrzucić do wrzątku przyprawionego łyżeczką soli i łyżeczką cukru,
gotować aż zmięknie. Osączyć na sicie. Z każdego strączka odkroić
końcówki, pokroić go na trzy kawałki.
Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki,a potem w paseczki. Usmażyć porcjami w głębokim oleju (tak jak frytki).
Paprykę
pokroić w paseczki, podsmażyć na 2 łyżkach oleju, dodać pokrojoną
fasolkę i usmażone ziemniaki, jeszcze chwilę smażyć, mieszając.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na talerzach posypać posiekanym
szczypiorkiem. Ja jeszcze gorące danie posypuję startym żółtym serem.
OdpowiedzUsuńatina_bc
2008/07/22 14:18:11
Bardzo apetycznie wyglądają:-) Ale ja chyba już pisałam, że bardzo lubię takie smażone warzywa:-)
casiapaw
2008/07/22 14:47:20
Jakie fajne, letnie danie :) Aż dziwne, że nigdy takiego nie jadłam... Czas to chyba nadrobić ;)
edysia79
2008/07/22 18:32:19
Atino - lubimy to samo ;)
Casiu - ja też się dziwię że jeszcze czegoś takiego nie jadłaś ;) koniecznie musisz naprawić to niedopatrzenie :D
iis111
2008/07/22 18:38:28
Ladne zdjecia, w ogole to bardzo mi sie tu podoba po tej zmianie szablonu:)
edysia79
2008/07/22 22:10:26
Iwonko - dziękuję, mi też się tutaj podoba ;)
kasiaaaa24
2008/07/23 17:54:35
Fasolka, fasolka, kocham fasolkę !!! :)
bea.moja.kuchnia
2008/07/25 17:12:10
Kocham zolta fasolke! chetnie posmakuje tego przepisu :)
edysia79
2008/07/25 21:32:42
Kasiu - to tak jak ja ;)
Bea - witam Cię na moim blogu, mam nadzieję że jeszcze tutaj zajrzysz, no i czekam na Twoją opinię o tej potrawie :)