Kiedy zobaczyłam ten sernik u Dorotus,
od razu stwierdziłam że muszę go upiec. Jest to mój pierwszy tego typu
wypiek. Zawsze kiedy widziałam takie mokre serniki myślałam że może i są
dobre, ale wyglądają na jakieś takie niedopieczone. Trzeba było
spróbować, żeby się przekonać że to tylko wrażenie :) Sernik jest
przepyszny, rozpływa się w ustach, no i ten kolor - prawdziwie
jagodowy..
Składniki
spód:
- 150g ciastek Digestive
- 75g masła
- 150g ciastek Digestive
- 75g masła
masa serowa:
- 750g twarogu śmietankowego (użyłam gotowego sera do wypieków w wiaderku)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (nie mam, więc dałam duże opakowanie cukru wanilinowego)
- 200g cukru pudru
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 250g jagód
- 750g twarogu śmietankowego (użyłam gotowego sera do wypieków w wiaderku)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (nie mam, więc dałam duże opakowanie cukru wanilinowego)
- 200g cukru pudru
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 250g jagód
polewa:
- 250ml gęstej Kwaśnej śmietany (18%)
- 2 łyżki cukru pudru
- 250ml gęstej Kwaśnej śmietany (18%)
- 2 łyżki cukru pudru
Ciastka
pokruszyć (ja zmieliłam je w blenderze), wymieszać ze stopionym masłem,
ugnieść na spodzie tortownicy wyłożonej folią aluminiową. Wstawić do
lodówki na 20 minut.
Jagody
zmielić w blenderze. Ser zmiksować z mąką, cukrem, cukrem wanilinowym i
sokiem z cytryny, dodać jagody, zmiksować na jednolita masę i dopiero
wtedy dodać jajka, chwilkę miksować. Gotową masę wylać na schłodzony
spód.
Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec ok. 55 minut, aż masa będzie ścięta.
Wszystkie
składniki polewy wymieszać. Ciasto wyjąć z piekarnika, rozsmarować na
nim delikatnie polewę, wyrównać i piec jeszcze 10 minut. Zostawić w
piekarniku do ostygnięcia. Ja po wyłączeniu piekarnika zostawiłam
jeszcze na chwilę zamknięte drzwiczki, potem studziłam sernik przy
otwartych.
Zimny sernik schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
OdpowiedzUsuńatina_bc
2008/07/08 20:16:05
A teraz Ty nie masz litości i katujesz mnie tym sernikiem;-) Jak już pisałam u Kasi, muszę iść na jagody, bo też mam ochotę na to ciasto:-)
casiapaw
2008/07/08 20:59:05
To chyba jeden z najpiękniej zrobionych serników, jakie widziałam! Nie przesadzam nic a nic! :)
iis111
2008/07/08 21:15:28
Taki mocno jagodowy ten Twoj sernik, sliczny!
edysia79
2008/07/08 22:37:42
Atino - ja też mam trochę litości ;) Po prostu chcę żebyś sobie spacerek do lasu na jagody zrobiła :)
Casiu - nie wiem czy mogę się zgodzić z Twoją opinią, ale dziękuję :D
Iwonko - oj tak, jest bardzo jagodowy i przepyszny :)
usmiecham-sie
2008/07/09 08:21:17
wygalada rewelacyjnie - i wcale nie przypomina w wygladzie sernika, raczej jakby ta fioletowa warstwa byla pianka. Smakuje pewnie oblednie, bo polaczenie jagod z sernikiem musi byc ciekawe.
kasiaaaa24
2008/07/09 09:59:30
Ja też, ja też, ja też robiłam :) Wyglada pięknie i mogę potwierdzić, że super smakuje :)
majanaboxing
2008/07/09 10:42:53
Piękny ! Bardzo jagodowy, bardzo fioletowy, sliczny no! :) Ja tez robilam serniczek, ale zwykly :)
edysia79
2008/07/11 14:52:24
Usmiecham-sie - właśnie tym nie sernikowym wyglądem tak mnie zaintrygował że musiałam go upiec ;) Mąż powiedział że z wyglądu nie bardzo mu się podobał, ale smaku był naprawdę obłędny i to nie tylko jego zdanie :)
Kasiu - widziałam Twój :) Szkoda że tak szybko dał się ten serniczek zjeść..
Majanko - dziękuję :)
Gość: Mirabelka, *.internetdsl.tpnet.pl
2010/06/27 22:50:04
Zrobiłam ten sernik :) pyszny i efektowny!
majka172
2012/05/22 21:38:23
Świetny i oryginalny serniczek. Gratuluję !
Gość: Renata, *.155.rewolucja-net.pl
2014/07/25 12:22:17
Czy forma 26 nie będzie za duża?
edyta_rosner
2014/07/25 12:31:20
Renato na taką ilość sera taka tortownica będzie za duża. Ja piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm.