poniedziałek, 27 czerwca 2011

Biszkopt z truskawkami

Sezon na truskawki wkrótce się skończy, a na moim blogu pokazuję dopiero pierwszy przepis z nimi w tym roku. Niestety wygląda na to, że będzie również ostatni. Jakoś tak się złożyło, że wolałam zjeść truskawki po prostu polane jogurtem naturalnym niż je przerabiać. Upiekłam z nimi tylko to jedno ciasto, a teraz nie są już takie smaczne. W ogródku też mieliśmy mało truskawek i większość zjadł nasz synek, bo wiadomo, że takie swojskie są najzdrowsze. Mam nadzieję, że maliny bardziej w tym roku się udadzą i będę mogła z nimi trochę w kuchni zaszaleć ;)

Wracając do ciasta, to mogę chyba powiedzieć, że jest to ciasto-klasyk. Biszkopt z truskawkową pianką i całymi owocami w środku. Takie ciasto pewnie większość z Was zna z dzieciństwa. A ja upiekłam je po raz pierwszy, chociaż jadłam je już wcześniej oczywiście ;)




Składniki
na biszkopt:
- 6 jajek
- 6 łyżek mąki pszennej (krupczatki)
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

na piankę truskawkową:
- 500 g truskawek
- 1,5 szklanki śmietanki kremówki
- 3 galaretki truskawkowe

- 500 g truskawek w całości


Przygotowanie biszkoptu:
białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać cukier puder, a następnie po jednym żółtku (każde kolejne żółtko dodawać dopiero wtedy, kiedy poprzednie dokładnie połączy się z masą). Wyłączyć mikser i drewnianą łyżką delikatnie wmieszać w masę mąkę.

Ciasto przełożyć do prostokątnej formy o wymiarach 40x25 cm, natłuszczonej i obsypanej mąką. Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec przez ok. 25-30 minut w 180 st.C. Ostudzić.


Przygotowanie pianki truskawkowej:
500 g truskawek zmiksować ze śmietanką, drugie 500 g ułożyć na cieście.

Galaretki przygotować w 4,5 szklankach wrzącej wody, odstawić do ostygnięcia.

Tężejącą galaretkę zmiksować z koktajlem truskawkowym i na wpół sztywną masę wylać delikatnie na ciasto z truskawkami. Chłodzić w lodówce do zastygnięcia masy.




2 komentarze:

  1. berrypunch
    2011/06/27 22:09:21
    To jest smutne że truskawki już odchodzą, za szybko. Piękny ten twój biszkopt :)
    piegusek1976
    2011/06/27 22:11:15
    jaki piękny!!!
    Gość: , 89.242.195.*
    2011/06/27 22:45:04
    mniam, uwielbiam takie połączenia. Żeby mieć dostęp do truskawek tak cały rok i tworzyć takie cuda.
    Gość: Maggie, *.zone6.bethere.co.uk
    2011/06/27 22:46:55
    Masz racje, takie ciasta pamietam z dziecinstwa - ale jakos nigdy za nimi nie przepadalam i moze dlatego jeszcze nie pieklam, choc teraz pewnie by mi smakowalo... Twoje wyglada zawodowo, az trudno uwierzyc, ze pierwszy raz sie z nim mierzylas :)
    grazyna00711
    2011/06/27 22:55:19
    Uwielbiamtakie ciasta,mniam :)
    Gość: urodzona_13, *.elomza.pl
    2011/06/27 23:27:22
    Dziewczyny głowa do góry ;-) truskawkowy sezon prawie za nami ale to nic bo już jagody i poziomki są w lesie dojrzałe :)))))))
    zauberi
    2011/06/27 23:27:35
    cudnie wygląda :) szkoda, że sezon się kończy
    majanaboxing
    2011/06/27 23:28:03
    Wspaniale wygląda! Zjadłabym z chęcią, bo aż ślinka cieknie. uwielbiam truskawkI:)
    kabamaiga
    2011/06/27 23:44:39
    Oczywiście, że znam, ale chyba jeszcze nie piekłam :)
    gosiaa99
    2011/06/28 00:17:29
    Ja tez chce taka kosteczke!:) Alez musi byc pyszny!
    kuchennefascynacje
    2011/06/28 00:54:29
    Piękny kawał ciacha :)
    wiosenka27
    2011/06/28 07:21:22
    U mnie w weekend było podobne, tylko inaczej je rozłożyłam. Ale Twoje bardzo ładnie się prezentuje:)
    milk_chocolate84
    2011/06/28 07:33:28
    przecudne! Prostota w każdym calu.. ale jaki efekt? Super :)
    acirinka
    2011/06/28 08:22:39
    Znam, ale sama nie robiłam jeszcze:)
    Gość: DaisyDukes, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2011/06/28 09:36:27
    Proste, ale prezentuje się wspaniale! Lekkie i owocowe - w sam raz na lato :)
    jolantaszyndlarewicz
    2011/06/28 19:23:57
    a wiesz, ze ja takiego ciasta nie jadłam i nie robiłam ....a żałuję, bo wyglada pysznie:) pozdrawiam ciepło
    misbasia
    2011/06/28 23:57:04
    Edysiu, nie martw się - u mnie żadnego truskawkowego wpisu w tym roku, bo też wolałam zjadać je razem z jogurtem :)
    Gość: Ewa smaczniutkie.pl, *.adsl.inetia.pl
    2011/06/29 06:48:37
    Klasyka jest najlepsza! Ja w tym roku też nie "poszalałam" z truskawkami :)
    cuda.wianki
    2011/06/29 09:01:07
    alez Edytko to musi byc pyszne!! :-))
    dorota20w
    2011/06/29 11:33:59
    ślicznie wygląda
    justmydelicious
    2011/06/29 13:53:19
    pięknie się prezentuje.. porywam kawałeczek :)
    Gość: Grace, *.dynamic.chello.pl
    2011/06/29 19:53:47
    Też bardzo lubię truskawki z jogurtem. Ale Twoje ciasto wygląda tak pięknie, naprawdę elegancko :)
    Gość: Kasia, *.ssp.dialog.net.pl
    2011/06/29 22:37:54
    Pięknie wygląda, takie symetryczne i idealne, aż chce się kawałeczek, mogę :)??
    Zapraszam do mnie www.slodkiislony.blogspot.com
    Gość: dilberta, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2011/07/01 21:03:13
    Wybróbowałam . Ciasto jest pyszne . Na pewno je jeszcze kiedyś zrobię . Dziękuję za przepis .
    litwinka89
    2011/07/04 09:47:30
    smacznie wygląda a jeszcze lepiej smakuje:) pozdrawiam
    gosiab_3
    2011/07/06 11:59:30
    alez pieknie ono wyglada!!!!brawo!!!

    Pozdrawiam :)
    Gość: justyna, *.internetia.net.pl
    2011/07/06 21:12:42
    Spróbuję jutro zrobić. Bardzo mi się podoba Twój przepis. Pozdrawiam!
    najsmaczniejsze.pl
    2011/07/07 21:22:25
    edysiu, wspaniałe ciasto, lepszego nie można sobie wymarzyć na zakończenie sezonu truskawkowego :) wszak nie liczy się ilość a jakość :D
    asialc1
    2011/07/10 19:12:55
    Wygląda przecudnie! A jak musi smakowac... :-)
    jolantaszyndlarewicz
    2011/07/14 16:08:30
    edysiu mam nadzieję ze twoja nieobecnosć ma zwiazek z urlopem i ze nic się nie stało. wracvaj do nas.... pozdrawiam jola

    OdpowiedzUsuń
  2. zauberi
    2011/07/15 22:10:37
    witam, właśnie na mikserze znalazłam link do Pani która używa zdjęć z różnych blogów promując swoje konto, są też tam zdjęcia Twoich przepisów nk.pl/#profile/27216018/gallery/album/39/1113
    anytsujx
    2011/07/25 21:31:30
    Jest prześliczny, bardzo podobają mi się zatopione truskawki ....
    Gość: , *.w92-136.abo.wanadoo.fr
    2012/03/07 20:36:27
    mmmm truskaweczki pychotka a biszkopcik pysznie wygląda ja zapraszam do mnie www.mojeciasta-fisiel.blogspt.com
    mam smakowity przepis na rafaello truskawkowe :) żapraszam
    Gość: bobi63, *.superkabel.de
    2012/03/26 12:40:15
    Edysiu, chcialabym zrobic to ciasto z mrozonymi truskawkami. Jak myslisz, czy to dobry pomysl? Trzeba je najpierw rozmrozic? Pozdrawiam
    edysia79
    2012/03/26 22:53:23
    bobi z mrożonych truskawek można by zrobić jedynie piankę, bez owoców w całości. I trzeba by je wcześniej rozmrozić.
    Ja bym jednak wolała poczekać na świeże truskawki, bo zawsze kiedy coś odmrażam, to poddaję potem obróbce termicznej, więc z takimi rozmrożonymi surowymi owocami też bym nie ryzykowała. W końcu do czerwca nie zostało już wiele czasu ;)
    Gość: bobi63, *.superkabel.de
    2012/05/10 08:41:44
    Edysiu, POMOCY! Widzialam u Ciebie na blogu przepis na deser z truskawkami. Pamietam ze filizanke wykladalo sie folia a potem pokrojonymi truskawkami i napelnialo sie kremem itd. Teraz nie moge tego znalezc, pod "truskawkami" go nie ma. Pozdrawiam
    Gość: bobi63, *.superkabel.de
    2012/05/27 18:18:11
    Rewelacja! Super ciacho na upaly. Wczoraj upieczone, dzisiaj juz prawie nie ma. Goraco polecam.

    OdpowiedzUsuń