piątek, 3 czerwca 2011

Gnocchi z ricottą i szpinakiem

Po chorobie nie mam siły ani czasu na długie stanie przy kuchni, a jeść trzeba, więc dziś zrobiłam szybki obiad.

Gotowe kluseczki ugotowałam i zrobiłam prosty sos ze szpinaku, śmietanki i sera ricotta. Tym samym mój zbiór przepisów ze szpinakiem, z którym się dopiero zapoznaję powiększył się o kolejny ;)




Składniki (na 4 porcje):
- 1 opakowanie (500 g) gotowych gnocchi

- 300 g szpinaku w liściach
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 50 ml białego wina
- 70 ml śmietany kremówki
- 250 g ricotty
- sól i pieprz do smaku

Gnocchi ugotować wg przepisu na opakowaniu, trzymać w cieple.

Przygotować sos:
w rondelku rozpuścić masło, dodać opłukany szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszając poczekać, aż szpinak lekko osiądzie. Wlać wino, poczekać aż odparuje, wlać śmietankę, lekko odparować, doprawić solą i pieprzem, wkruszyć ricottę i chwilę podgrzewać - tak, by całość była ciepła, ale ricotta nie straciła swojej konsystencji i smaku.

Cieple gnocchi polać ciepłym sosem, od razu podawać.


Inspirowałam się przepisem z tej strony, ale sporo zmieniłam.

1 komentarz:


  1. wedelka
    2011/06/03 21:03:51
    Edysiu, taki obiadek na pewno musiał być pyszny :)
    Zapraszam Cię serdecznie z tym przepisem do mojej akcji "Czas na szpinak": durszlak.pl/akcje/czas-na-szpinak

    Pozdrawiam ciepło :)
    Gość: słodkosłona, *.dynamic.gprs.plus.pl
    2011/06/03 21:35:43
    o!
    one są pyszne!
    a ten szpinakowo-ricottowy sos już mnie kusi.

    Pozdrawiam. ; )
    krokodyll8
    2011/06/03 21:48:34
    Bardzo fajny sos Edysiu. :-) I wracaj do sił. :-)
    burczymiwbrzuchu
    2011/06/03 22:15:27
    Ojj chętnie bym spróbowała takich gnocchi:)
    kulinarnespotkania
    2011/06/03 23:19:53
    wyglada smakowicie i chetnie bym sie wprosila na takie jedzonko:)
    karmel-itka
    2011/06/04 07:33:54
    och, jakie wspaniałe, czerwcowe smaki!
    delikatna w smaku ricotta, świeży szpinak, pyszne, mięciutkie kluseczki...
    raj na ziemi!
    grazyna00711
    2011/06/04 10:13:57
    Lubię takie smaki :)
    ola7
    2011/06/04 10:31:17
    to moja ulubiona kuchnia:)
    edith26
    2011/06/04 12:03:46
    wygląda świetnie, uwielbiam szpinak więc wypróbuję :)
    tu-tusia
    2011/06/04 12:36:08
    Pysznie :)
    trzcinowisko
    2011/06/04 15:58:22
    Wygląda pysznie:)
    Gość: atria, *.dynamic.chello.pl
    2011/06/04 19:47:50
    Ja chyba też muszę zaopatrzyć się w gotowe gnocchi. Nie dość że są dobre to można przygotować ekspresowe danie. Szpinak i ricotta do mnie przemawiają, zwłaszcza, że niedawno robiłam tartę ze szpinakiem, ricottą oraz chilli. Pozdrawiam:)
    Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2011/06/04 21:17:20
    piszesz, że sporo zmieniłaś, a jedyną zmianą jaką dostrzegam jest brak parmezanu. Nawet fragmenty opisu są żywcem zerżnięte. Po co tak robić?
    edysia79
    2011/06/05 21:03:34
    Oczywiście, że przepis zmieniłam, bo poza tym, że nie dodałam parmezanu użyłam też gotowych klusek. Co do opisu wykonania to jeśli podaję źródło, to mogłabym nawet całość skopiować i co byłoby w tym złego? Ale tego nie zrobiłam, bo nie kopiowałam całego przepisu.
    bbrzezinka
    2011/06/07 11:41:10
    Kupiłam gnocchi w Tesco i przygotowałam je wg Twojego przepisu posypując je parmezanem. Wszyszły dobre, ale zastanawiam się jak smakowały by z mięskiem. Gnocchi bez wątpienia może stanowić fajną bazę dla dań obiadowych. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń