wtorek, 14 czerwca 2011

Krakersowa lazania

Nasz synek baaardzo lubi krakersy. Lazanię też lubi, taką zwykłą, makaronową. W sobotę jednak postanowiłam zrobić eksperyment i zamiast makaronu użyć właśnie krakersów. Dzięki temu synek mógł mi pomóc w większości czynności przy przygotowaniu obiadu, z czego się bardzo cieszył, bo zawsze kiedy zaczynam robić obiad czy ciasto pyta, w czym może pomóc :)

No i oczywiście potem więcej zjadł, bo przecież wiadomo, że to, co się samodzielnie przygotuje, lepiej później smakuje ;)

Przygotowanie lazanii udokumentowaliśmy w ramach konkursu "Co jeszcze wyciśniesz z Pomidora, czyli pomysł na ulubione danie dla dziecka" zorganizowanego przez Pudliszki.




Składniki (na 4 porcje):
- 1,5 dużego opakowania krakersów cebulowych
- 2 pomidory
- 150 g tartego żółtego sera

sos mięsny:
- 1 cebula
- 500 g mielonego mięsa
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego z bazylią Pudliszki
- 2 łyżki ketchupu łagodnego Pudliszki
- pieprz i sól



Przygotować sos:
cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso i podsmażyć. Dodać koncentrat i ketchup, wymieszać i jeszcze chwilę razem smażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem - z solą należy uważać lub całkiem ją pominąć, bo krakersy, ketchup i ser są słone.





Formę do pieczenia o wymiarach 28x22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę krakersów, na nie wyłożyć połowę sosu mięsnego, posypać połową tartego sera i przykryć kolejną warstwą krakersów.


Następnie wyłożyć resztę sosu, znów posypać serem (trochę odłożyć) i przykryć ostatnią warstwą krakersów. Na ciastkach ułożyć obrane ze skórki i pokrojone w grube plastry pomidory i posypać pozostałym odłożonym serem.



Tak przygotowaną lazanię wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec aż ser się roztopi (około 20-30 minut).



Taką krakersową lazanię bardzo łatwo się kroi i dzieli na porcje,  bo wystarczy nożem przejechać wzdłuż brzegów ciastek ;)


2 komentarze:



  1. ugotujmy
    2011/06/14 13:33:15
    ale fajny pomysł!
    edith26
    2011/06/14 13:49:17
    świetny pomysł na obiad dla dziecka :) widzę, że synek dużo pomagał :)
    kaaasiuniaa
    2011/06/14 13:50:07
    Fajnie wygląda wasza lazania :-)
    milk_chocolate84
    2011/06/14 13:50:22
    Danie robi wrażenie, ale pomocnik również :) Aż się cieplutko w środku robi jak patrzy sie na takie małe, pracujące w kuchni łapki :) Super zdjęcia :)
    acirinka
    2011/06/14 14:20:11
    Ciekawa jestem smaku, ale już sam pomysł bardzo przypadł mi do gustu:)
    zauberi
    2011/06/14 14:29:18
    bardzo fajny pomysł :)
    karmel-itka
    2011/06/14 14:37:52
    naprawdę, pomysł godzien pochwał z każdej strony!
    cuda.wianki
    2011/06/14 15:32:02
    ale swietny pomysl, wymieklam! no i pomocnik pierszwa klasa! :-))
    jolantaszyndlarewicz
    2011/06/14 15:36:28
    Uwielbiam patrzeć jak małe łąpeczki tak ambitnie pomagaja w kuchni:) mój synek też uwielbia ...i chopc trwa to trochę dłuzej niz zwykle to dla przemiłych wspomnień warto razem gotować:) ...a wasza lasagne bardzo pomysłowa:) i pyszna musi być:) z takim pomocnikiem.... pozdrawiam
    kulinarnespotkania
    2011/06/14 17:22:00
    bardzo fajny pomysl z tymi krakersami:) pysznie sie to wszystko zapowiada:)
    justmydelicious
    2011/06/14 17:36:21
    jestem niesamowicie ciekawa jej smaku! świetny pomysł!
    majanaboxing
    2011/06/14 18:30:39
    A to ciekawe!:))
    Gość: Toczka, *.dynamic.chello.pl
    2011/06/14 20:29:10
    No to żeś mnie szczerze uhahała swoją lazanią :D Jest przeurocza i synuś na pewno był zachwycony, że mógł mamie pomóc :] Słyszałam, że na im większą pomoc pozwala się dziecku przy codziennych pracach i obowiązkach, tym bardziej odpowiedzialne wyrasta :] Oczywiście w granicach rozsądku ^^'
    fantazjemagdyk
    2011/06/14 22:06:46
    Bardzo pomysłowe podejście do lazani :) podoba mi się i jestem pewna, że mojemu synkowi też by się podobało i smakowało :)
    Gość: słodkosłona, *.dynamic.gprs.plus.pl
    2011/06/14 23:33:20
    Ale świetna!
    Ja też jestem wielbicielką i krakersów i lazanii, więc coś czuję, że szybko ją zrobię! ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. degustatorka
    2011/06/15 07:54:29
    Ciekawy pomysł.
    chochlikikuchenne
    2011/06/15 15:00:26
    Wspanialy pomysl! Ja tez bardzo lubie krakersy, wiec chetnie bym sprobowala Twojego eksperymentu:)
    basiopodobna
    2011/06/16 13:27:09
    Dosyć to kontrowersyjne. Nie za dużo soli i innego dziadostwa jak na danie dla dziecka?
    edysia79
    2011/06/16 13:30:06
    basiopodobna dla jednych kontrowersyjne, dla innych nie, ja tu żadnego dziadostwa nie widzę. Dziadostwem swojego dziecka nie karmię.
    basiopodobna
    2011/06/16 13:40:07
    edysia79, no wiesz, krakersy to sól, tłuszcze trans i spulchniacz, nic fajnego, szczególnie dla dziecka. Żółty ser to też bomba z tłuszczu i soli.
    agata-kuchenneczarymary
    2011/06/16 19:21:18
    To jeden z najciekawszych przepisów na obiad jaki widziałam od dłuższego czasu :) Niedługo się skuszę!
    Gość: bogna, *.203.voltronik.pl
    2011/06/16 19:38:12
    Gratuluję odwagi, ja bałabym się dziecku podać takie jedzenie ( tłuszcze utwardzone, sól w nadmiarze)... zdrowie rodziny u mnie jest na pierwszym miejscu, nie chcę im serwować chorób ze śmieciowego jedzenia (krakersy, keczup)...
    grazyna00711
    2011/06/16 21:34:42
    Śwwietny pomysł z tymi krakersami ! Dzielnego masz pomocnika :)
    dorota20w
    2011/06/17 20:41:05
    jadłam kiedys taką lazanię zrobioną przez bratową a było to chyba ze 3 lata temu i jej się zupełnie rozciapciała. Twoja wygląda idealnie.
    wrotka_online
    2011/06/21 11:51:58
    Fantastyczny pomysł !!! Nigdy bym nie pomyślała, że z krakersów można wyczarować takie bajeczne danie :)
    machiavella
    2011/06/22 17:26:13
    Robicie aferę jakby tym codziennie karmiła swoje dziecko.. A przecież raz na jakiś czas parę krakersów i trochę keczupu nikomu krzywdy nie zrobi.

    A przepis rzeczywiście fantastyczny, wygląda że nie zrobiła się ciapaja z dolnych warstw - podejrzewam że sos mięsny musi być bardziej gęsty i mniej wodnisty niż do tradycyjnej lazanii?
    edysia79
    2011/06/27 22:17:44
    Machiavella tak, ten sos jest gęsty, nie wodnisty. dzięki temu krakersy nie są "rozciapane".
    misbasia
    2011/06/28 23:54:15
    A ja też uważam, że świetnie się spisałaś Edysiu. Raz na jakis czas taka lazania nikomu nie zaszkodzi :)
    Gość: krushynka, *.internetdsl.tpnet.pl
    2011/07/01 09:47:06
    Do antagonistek pomysłu: Życie jest też jest niezdrowe. A nawet śmiertelnie niezdrowe.
    Pomysł na lazanie do wypróbowania :)
    zawsze.oliwek
    2011/07/06 14:11:34
    genialny pomysł:) chyba wykorzystam na jakiejś spontanicznej imprezie:)
    Gość: Kamila, *.internetdsl.tpnet.pl
    2011/07/13 09:02:51
    Bardzo fajny przepis! Na jakiejś imprezie napewno go wybróbuję;)
    a do dziewczyn, które tak się szczycą zdrową kuchnią : kochane w mięsko z kurczaka dajecie dzieciom ? a wiecie jak są hodowane te kurczaki? ile w nie się pakuje hormonów? dziś we wszystkim są jakieś świństwa, niestety tego chcieliśmy - to nasza "cywilizacja". Ja osobiście wyznaję zasadę - wszystko jest dla ludzi - ale z umiarem;)
    edysiu - już nie raz inspirowałam się Twoimi przepisami i często zaglądam na Twoją stronę;)pozdrawiam serdecznie;)
    Gość: Mamalenki, *.szczecin.mm.pl
    2011/07/13 12:19:39
    To jeszcze nic, ponoć najbardziej niezdrowa jest woda! Każdy, kto choć przez chwilę miał z nią kontakt prędzej czy później umiera!! Strzeżcie się! :)))) Tak na poważnie - śliczna lazania, jak mała troszkę podrośnie to na pewno zrobimy ją razem dla urozmaicenia! Pozdrawiam!
    anytsujx
    2011/07/25 21:34:28
    Świetny pomysł ....wygląda pysznie !:)
    Gość: martusiaaa1607, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2011/12/02 11:48:45
    Super! Strzał w dziesiątkę. Domownicy stwierdzili, że lepsze od tradycyjnej lazanii. I jakie efektowne! Tata miał tylko uwagę, że trochę za suche, więc następnym razem do sosu użyję może pomidorów z puszki i trochę odparuję. Dolne krakersy nie powinny się 'rozciapać' jeśli włączymy na chwilę dolną grzałkę. Smak super. Dla mnie najlepsze pomidory na wierzchu posypane serem i oregano. Przepis zdecydowanie do powtórzenia!
    Dziękuję za inspirację, pozdrawiam :)
    Gość: Milka, *.dynamic.chello.pl
    2011/12/06 22:04:46
    Ale fajny pomysł z krakersami..i fajny pomocnik :) ja jestem wege, więc zamiast mięsa, wykorzystam pieczarki :)

    OdpowiedzUsuń