Pod każdym przepisem, w którym wykorzystuję zamrożone wcześniej białka
pojawia się mnóstwo pytań. wiem, że dla części czytelników informacja,
że białka jajek można zamrozić jest nowością. Ja sama dowiedziałam się o
tym stosunkowo nie dawno, bo dopiero wtedy, kiedy zaczęłam pisać tego
bloga i zaglądać na inne blogi kulinarne.
Mrożenie białek to
doskonały sposób na ograniczenie strat w kuchni, bo nie wiem jak Wam,
ale mnie zdarzało się białka wyrzucać po zużyciu żółtek. A czego jak
czego, ale marnowania żywności nie lubię.
Pomyślałam więc, że dobrze będzie informacje na ten temat zebrać w
jednym poście, a potem po prostu przy takich przepisach podawać do niego
link.
Wygląda to tak:
- białka mrożę od razu po oddzieleniu od żółtek
-
na początku mroziłam je w pojemniczkach na lód, a potem kupiłam małe
plastikowe kubeczki z przykrywkami do serwowania sosów na wynos (w
jednym kubeczku mieszczą się 2 białka, więc łatwo mogę policzyć ile ich
mam i rozmrozić potrzebną do wypieku ilość). Można też białka zamrozić w
słoiczku
- przechowuję je w zamrażalniku przez okres około 3 miesięcy
- rozmrażam w temperaturze pokojowej
- białka po rozmrożeniu ubijają się tak samo, jak świeże, a nawet wydaje mi się, że lepiej
To chyba już wszystko, ale jeśli macie jeszcze jakieś pytania odnośnie tego tematu, to piszcie, na pewno odpowiem :)
Przepisy w których możecie wykorzystać odmrożone lub świeże białka znajdziecie w bocznej szpalcie pod tagiem białka, lub klikając TUTAJ.
OdpowiedzUsuńkaaasiuniaa
2011/11/17 15:14:46
Przyznam, że u mnie w kuchni do tej pory marnowałam całe mnóstwo białek, bardzo cenna informacja, ze można je mrozić, dziękuję :-)
Gość: , *.tktelekom.pl
2011/11/17 16:17:23
bardzo pomocna informacja :) dziękuję serdecznie ;)
kuchnia-domowa-ani.blogspot.com
jolantaszyndlarewicz
2011/11/17 18:08:18
ja też zawsze mrożę białka .... i to prawda, ze lepiej się ubijają rozmrożone niz takie świeże:)
kabamaiga
2011/11/17 19:04:13
Też mrożę, tylko potem jakoś nie mogę ich zużyć :) Przed przeprowadzką wyrzuciłam 3 worki z zamrożonymi białkami :(
malgorzata-p17
2011/11/18 15:12:57
przyznam że co jak co ale białek nigdy nie mroziłam:)
człowiek uczy się całe życie!
Gość: Anna, *.dynamic.chello.pl
2013/02/20 13:35:42
Ja mam pytanie - jak długo się takie białka rozmrażają i czy przed miksowaniem warto je schłodzić w lodówce?
ne-ssi
2013/03/28 16:56:00
Witam;-) mam pytanko ale widzę,że koleżanka z góry już je zadała ale brak odp:( proszę mi powiedzieć ile ok czasu trzeba wcześniej te białka rozmrozić i czy w lodówce czy w temperaturze pokojowej?
edysia79
2013/03/29 20:39:58
ne-ssi nie mierzyłam nigdy czasu rozmrażania. Jeśli planuję pieczenie rano, to wyjmuję je z zamrażalnika na noc, a jeśli po południu, to wyjmuję rano.
Rozmrażam w temperaturze pokojowej.
Przed ubijaniem nie trzeba ich ponownie chłodzić.
ne-ssi
2013/03/29 21:19:59
Dziękuję za odp:) właśnie o taką mi chodziło:)
Gość: crummblle, *.rev.sfr.net
2013/06/24 18:23:05
Właśnie tego szukałam, dziękuję :-)
Gość: madzik, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/05/17 11:49:08
Jeśli macie problem co potem z białkami to polecam upieczenie tortu bezowego "Pavlovej" wbrew pozorom bardzo łatwy i wyjątkowo smaczny :)
Dość zaskakujący sposób na przechowywanie białek. Ale jest on też idealny na to, aby ich nie marnować.
OdpowiedzUsuń