piątek, 4 listopada 2011

Placek z pianą

W moim zbiorze przepisów przyjęłam pewien sposób ich oznaczania, żeby wiedzieć, które z nich wypróbowałam, które opublikowałam już na blogu i oczywiście mam też oznaczenia dla tych potraw, które wyjątkowo nam smakowały. I tak te wypróbowane dostają gwiazdkę przy nazwie, te opublikowane dodatkowo nawias wokół gwiazdki, a te wyjątkowo smaczne dostają jeszcze ode mnie wykrzyknik. Piszę o tym dlatego, że przepis na to ciasto został oznaczony wykrzyknikiem. Tak nam wszystkim smakowało, a synek jeszcze długo po tym, jak ciasto się skończyło upominał się o kawałek ;)

Czy muszę o nim pisać coś więcej? Chyba nie...
Po prostu zaproszę Was do upieczenia i spróbowania.




Składniki
na ciasto:
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 6 żółtek
- 1,5 kostki margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki gorzkiego kakao

na pianę:
- 6 białek
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

ponadto:
- 1 słoik dżemu morelowego


Przygotowanie ciasta:
mąkę wysypać na stolnicę, posiekać nożem z zimną margaryną. Na środku zrobić wgłębienie, wlać do niego żółtka, dodac proszek do pieczenia i zagnieść jednolite ciasto. Uformować je w wałek i podzielić na 3 równe części. Jedną z nich wylepić prostokątną formę o wymiarach 36x23 cm. Do drugiej części dodać kakao i zagnieść ciemne ciasto, a potem razem z trzecią (jasną) częścią włożyć do zamrażalnika.

W tym czasie ubić pianę z białek z dodatkiem cukru i mąki ziemniaczanej.

Na jasnym cieście w formie rozsmarować dżem morelowy, na niego zetrzeć na dużych oczkach ciemne ciasto. Na nie wyłożyć pianę z białek, a na nią zetrzeć jasne ciasto.

Formę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i upiec na złoty kolor (ok. 60 minut).

1 komentarz:


  1. Gość: Angie, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2011/11/04 10:56:05
    Ja z pewnością tez upomniałabym sie o koljny kawałek! Pysznie wygląda!
    domaskowa
    2011/11/04 11:06:06
    Ach!! Moje najukochańsze na świecie cisato zwane u nas skubańcem!!! :)
    Wygląda wspaniale :)
    milk_chocolate84
    2011/11/04 11:33:13
    wygląda jak pleśniak ;)
    chochlikikuchenne
    2011/11/04 11:54:51
    Swietny sposob na ''segregacje'' wpisow:)
    A co do ciasto to powiem jedno: kocham kruche ciasta pod wszelkimi waiacjami, a zdjecia sa tak zachecajeace ze nie dziwie sie Twojemu synkowi ze ciasto mu tak smakowalo :)
    Pozdrawiam serdecznie:D
    Gość: minbeat, *.xdsl.centertel.pl
    2011/11/04 12:18:08
    Ja znam to ciasto! Jest przepyszne, często robiła je moja mama, a i mnie zdarzyło się już je piec.
    Pozdrawiam, stała czytelniczka.
    agata-kuchenneczarymary
    2011/11/04 12:58:06
    Uwielbiam to ciasto :) Jest po prostu pyszne!
    dusiowaa
    2011/11/04 16:27:04
    pleśniak! uwielbiam! najlepszy robi moja babcia:)
    wiosenka27
    2011/11/04 16:54:46
    I mnie się skojarzyło z pleśniakiem. Pysznie wygląda:)
    kabamaiga
    2011/11/04 17:44:29
    No to skoro wykrzyknik to zrobić trzeba.
    wariatka327
    2011/11/04 22:11:49
    nie mam zatem wyjścia, muszę je upiec :)
    Zapraszam do mnie po małą niespodziankę ;)
    Pozdrawiam
    majanaboxing
    2011/11/05 09:52:04
    Edysiu, to jest dymek z pianką, który kiedys zaproponowałaś do dawnej Weekendowej Cukierni :). Pamiętam go, był smaczny, wtedy występował z truskawkami.

    pozdrawiam:-)
    Gość: Ola, *.is.net.pl
    2011/11/05 10:58:57
    U mnie w domu robi się taki, ale z powidłem mirabelkowym i czasem z kolorową pianą. Nazywamy go pysznotką ;)
    Gość: Zuza, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2011/11/06 11:00:10
    Elegancki :)
    jolantaszyndlarewicz
    2011/11/06 13:36:40
    przypomina mi pleśniaka, którego uwielbiam:)
    Gość: kasiek, *.ssp.dialog.net.pl
    2011/11/07 08:23:28
    U nas non stop się to ciasto robi, bo jest bardzo, bardzo smaczne. Moja Mama często robi je z dżemem agrestowym, albo kwaśnymi powidłami śliwkowymi:) I u nas w domu nigdy jeszcze się ono jeszcze nie znudziło:)
    Gość: sylwia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2011/11/10 11:32:30
    Witam, mam pytanie. Zamiast dżemu morelowego może być np. truskawkowy czy porzeczkowy ? z którym dżemem ciasto będzie smaczniejsze ? Licze na odpowiedz bo zaraz zabieram się do pieczenia :)
    edysia79
    2011/11/10 11:37:08
    Sylwia polecam porzeczkowy :)
    Gość: aguula, 91.221.214.*
    2011/11/12 15:55:12
    Placek rewelacja. Mój mąż, który nie przepada za "słodkim" zjadł sam prawie całe ciacho, dla rodziny niewiele zostalawił... Pół dnia i po cieście. Dziś złożył zamówienie na kolejną blachę ;)
    Gość: bobi63, *.dip.t-dialin.net
    2011/11/20 09:52:59
    Witam. W skladnikach na ciasto nie ma cukru. Czy tak ma byc? Pozdrawiam
    edysia79
    2011/11/20 11:01:43
    Bobi tak ma być, bo piana i dżem są wystarczająco słodkie.
    Gość: bobi63, *.dip.t-dialin.net
    2011/11/20 11:42:12
    Edysia, dzieki za szybka odpowiedz. Zaraz zabieram sie za pieczenie. Jestem pewna, ze wyjdzie pyszne ciasto, jak zreszta inne smakolyki, ktore juz wyprobowalam z Twojej strony. Czesto TU zagladam i zawsze znajuje cos ciekawego. Dzieki i tak trzymaj!
    patka181818
    2011/11/21 12:25:14
    Ciacho bardzo przypomina pleśniaka, którego uwielbiam, zatem to również musi tak smakować, jak i wygląda - pysznie !!! :) Pozdrawiam cieplutko :)
    Gość: Anni, *.dyn.optonline.net
    2012/04/10 02:33:54
    Hi, how many grams of jam?
    How many grams of margarin?

    Thanks
    edysia79
    2012/04/12 15:22:26
    Anni 375 g of margarin and 300 g of jam.

    OdpowiedzUsuń