niedziela, 13 listopada 2011

Słodkie waniliowe bułeczki z rodzynkami i kruszonką

Pierwszy etap konkursu "Festiwal Bakalii" już mamy za sobą.
Dziękuję za wszystkie zgłoszone przepisy, na prawdę nie miałam łatwej decyzji. Wygrały słodkie, drożdżowe bułeczki z rodzynkami i kruszonką. Autorką przepisu jest Asia, którą proszę o przesłanie adresu do wysyłki nagrody :)

Już teraz zapraszam Was do udziału w drugim etapie konkursu!


Bułeczki są cudowne. Mięciutkie, puszyste i delikatne, a do tego  słodkie rodzynki i jeszcze ta kruszonka... Niebo w gębie po prostu :)
Takie nieduże bułeczki do odrywania są idealne na śniadanie, nie tylko niedzielne.




Przepis podaję z moimi niewielkim i zmianami.

Składniki*
na zaczyn:
- 16 g świeżych drożdży
- 30 ml letniego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka mąki pszennej

na ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 90 g cukru pudru waniliowego
- szczypta soli
- 50 g masła
- 50 g gęstego jogurtu naturalnego (np. greckiego)
- 100 g serka ricotta (zastąpiłam kremowym serkiem bieluchem)
- 1 roztrzepane jajko
- 100 g rodzynek sułtańskich Bakalland
- zaczyn

na kruszonkę:
- 35 g masła
- 45 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią


Przygotowanie zaczynu:
drożdże pokruszyć, rozetrzeć z cukrem i mąką. Zalać letnim mlekiem i wymieszać. Odstawić do napuszenia w ciepłe miejsce na około 15 minut.

Przygotowanie ciasta:
mąkę, cukier i sól przesiać. Dodać jogurt, masło i serek. Rozetrzeć całość w palcach jak na kruszonkę. Dodać roztrzepane jajko i zaczyn, zagniatać ciasto, aż będzie gładkie. Odstawić pod przykryciem na 1-1,5 godziny do podwojenia objętości w misce posmarowanej oliwą. Po tym czasie wgnieść w ciasto rodzynki.
Ciasto podzielić na 16 równych części, uformować kuleczki i ułożyć w natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy o średnicy 26 cm. Formę przykryć czystą ściereczką i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.

Przygotowanie kruszonki:
masło rozetrzeć w palcach z mąką i cukrem, następnie wyrobić gładkie ciasto.


Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem i zetrzeć na nie ciasto na kruszonkę.

Piec w nagrzanym do 180 st.C piekarniku przez 20-30 minut, do zarumienienia ciasta. Ostudzić na kratce kuchennej.


* wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


1 komentarz:


  1. kabamaiga
    2011/11/13 15:57:17
    Wspaniałe.
    Gość: Asia, *.toya.net.pl
    2011/11/13 16:07:00
    Edysiu ślicznie Ci się upiekły! bardzo się cieszę, że smakują i że pierwsza nagroda wędruje do mnie! Juuuhuuuu! :)))))
    Gość: Tyna, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
    2011/11/13 16:29:57
    Bardzo ładnie wyszły:) Pycha:)
    flusso
    2011/11/13 17:56:54
    Pyszności i to jeszcze z kruszonką! ;)
    dusiowaa
    2011/11/13 18:32:37
    wyglądają jak przepyszne ciacho:)
    chochlikikuchenne
    2011/11/13 19:03:24
    Idealne buleczki na sniadanko ^^
    darkangelika
    2011/11/13 19:36:42
    Pycha;) Poproszę takie na jutrzejsze śniadanko ;)
    asiek_ba
    2011/11/13 19:37:00
    Cudne bułeczki!! Zapisuję do przetestowania:)
    Pozdrawiam serdecznie
    Asiek:)
    Gość: Maggie, *.zen.co.uk
    2011/11/14 09:52:21
    Wygladaja smakowicie! Lubie takie sniadaniowe wypieki na slodko.

    OdpowiedzUsuń