wtorek, 22 listopada 2011

Torcik z jabłkami

Jestem doskonałym przykładem na to, że smaki się zmieniają w ciągu całego życia. Kiedyś nie przepadałam za ciastami z jabłkami. Wszelkie szarlotki czy inne tego typu ciasta były dla mnie zbyt mokre, za dużo w nich było owoców itd. Teraz zdarza się tak, że jabłkowe ciasta piekę jedno po drugim, a przepisów na nie mam mnóstwo. Dzisiaj przedstawiam kolejny z nich. Nam bardzo smakowało, mam nadzieję, że i Wam się spodoba :)




Składniki
na ciasto:
- 120 g masła lub margaryny
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- 100 g płatków migdałowych
- 6 łyżeczek brązowego cukru
- 1-2 łyżeczki cynamonu

na masę jabłkową:
- 1 kg jabłek
- 1 opakowanie galaretki agrestowej lub cytrynowej

na warstwę śmietanową:
- 1/2 litra śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie śmietan-fixu


Przygotować ciasto:
z mąki, margaryny, cukru, jajka i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części, każdą przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem i posypać płatkami migdałowymi wymieszanymi z brązowym cukrem oraz cynamonem.
Piec po 15 minut w 180 st.C, a potem ostudzić.

Przygotować masę jabłkową:
jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę. Rozgotować je z niewielką ilością wody. Do gorących wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Ostudzić.

Przygotować warstwę śmietanową:
schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixu.


Przygotowanie ciasta:
na jeden z upieczonych spodów wyłożyć najpierw masę jabłkową, potem bitą śmietanę i przykryć drugim płatem ciasta. Wstawić do lodówki do stężenia, a najlepiej na całą noc.

1 komentarz:


  1. Gość: annaz, *.tktelekom.pl
    2011/11/22 21:15:27
    po prostu cuuuudo!!!!
    kuchnia-domowa-ani.blogspot.com
    rosse5
    2011/11/22 21:29:59
    Wow! wygląda obłędnie! Chyba już wiem co upiekę na weekend - bardzo lubię ciasta z jabłkami:) A jakie jabłka będą do tego ciasta najlepsze?
    wiosenka27
    2011/11/22 21:36:30
    Znam to ciasto jako jabłecznik pod pierzynką:)
    kabamaiga
    2011/11/22 22:50:31
    Podobne ciasto do mojej szarlotki królewskiej :) Mojej jak mojej, raczej mojej teściowej. A jabłkowe wypieki to ja mogę non stop.
    dusiowaa
    2011/11/22 23:59:05
    Lubię tę wersję jabłkowego ciasta, mam do niego sentyment.
    majanaboxing
    2011/11/23 06:50:40
    Bardzo lubię ciasta z jabłkami. Twoje również wygląda zachęcająco :). Trzeba się kiedys skusić . Pozdrowienia
    russkaya
    2011/11/23 07:39:20
    O tak, i ja przepadam za ciastami z jabłkami :) w tym roku piekę naprawdę sporo szarlotek i jakoś jeszcze mi się nie znudziły :)
    Gość: Maggie, *.zen.co.uk
    2011/11/23 08:53:24
    Wyglada naprawde efektownie! I masz racje z tym, ze smaki sie zmieniaja: ja kiedys np. nie znosilam ryb, a wszelkie warzywa omijalam szerokim lukiem...
    jolantaszyndlarewicz
    2011/11/23 10:40:20
    fantastycznie wygląda:) pozdrawiam ciepło i porywam kawałeczek:)
    vespertinee
    2011/11/23 18:44:16
    Wygląda ślicznie! Bardzo elegancko :)
    aciri
    2011/11/23 19:30:58
    Bardzo elegancki. Pozdrawiam:)
    piegusek1976
    2011/11/23 20:38:07
    ślicznie się prezentuje no i sezon na jabłka w pełni :)
    atina_bc
    2011/11/24 16:52:33
    o jaka fajna ta propozycja: )bardzo mi sie podoba:)
    izaa_a
    2011/11/24 22:35:56
    jeejjj jaki cudny ten torcik
    olciaky
    2011/11/26 19:08:27
    Edysiu, a ja z innej beczki. Czy będziesz na warsztatach kulinarnych Makro w sobotę?:))

    Pozdrowienia
    edysia79
    2011/11/27 15:20:15
    Olciaky nie, nie będę - nie dostałam zaproszenia. Ale i tak nie mogłabym pojechać.
    Szkoda, że ominie mnie okazja, by Cię osobiście poznać ;)
    olciaky
    2011/12/01 14:29:00
    :( ja też żałuję :(

    OdpowiedzUsuń