czwartek, 7 lutego 2013

Oponki serowe

Dziś Tłusty Czwartek, więc zrobiłam oponki. Pączki w tym roku będą kupne.
Przepis na oponki serowe mam od szkoły podstawowej, to jeden z tych, które jako pierwsze przepisałam starannie do mojego zeszytu z przepisami, który wtedy założyłam. O ile dobrze pamiętam, to właśnie z tego przepisu smażyliśmy oponki w szkole, na zajęciach pracy-techniki.
Dopiero w tym roku, można już powiedzieć, że po latach, wróciłam do tego przepisu. Oponki wyszły takie, jak je zapamiętałam. Czyli wspaniałe :)

 

Składniki (na 60 sztuk):
  • 500 g białego sera (tłustego lub półtłustego)
  • 500 g mąki pszennej + mąka do podsypania
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 125 g masła lub margaryny
  • 4 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać masło lub margarynę, posiekać. Dodać przeciśnięty przez praskę twaróg, żółtka oraz cukier i wymieszać lekko zagniatając.
Z białek ze szczyptą soli ubić pianę, wyłożyć na stolnicę, zagnieść z pozostałymi składnikami w miarę gładkie, nie lepiące się do rąk ciasto (grudki sera będą widoczne), ewentualnie dosypać jeszcze trochę mąki.
Blat oprószyć mąką. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na na niezbyt cienki placek (grubości ok 5 mm). Szklanką lub foremką o średnicy ok. 6,5 cm wycinać z ciasta kółka, a potem kieliszkiem o średnicy 3 cm wycinać w środku tych kółek dziurki. Małe kółeczka można odłożyć i usmażyć, tak jak oponki, ale ja zlepiałam je ze skrawkami ciasta i wykrawałam oponki do wyczerpania ciasta.
W garnku o grubym dnie dobrze rozgrzać olej (odpowiednią temperaturę oleju można rozpoznać wrzucając do niego kawałek ciasta - jeśli od razu zacznie się smażyć, można wrzucać oponki). Do oleju wkładać partiami oponki i smażyć najpierw z jednej strony, a potem z drugiej na złoty kolor.
Usmażone oponki osączać z tłuszczu na papierowym ręczniku, a potem przełożyć na talerz i obficie posypać cukrem pudrem. Dobrze smakują zarówno ciepłe jak i zimne.


1 komentarz:

  1. Gość: asialc, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2013/02/07 17:20:41
    Śliczne! :-) Też robiłam dzisiaj oponki z serem ;-)
    kabamaiga
    2013/02/07 17:54:59
    A wiesz, że oponek jeszcze nie smażyłam?
    wariatka2000
    2013/02/07 18:34:50
    pamiętam, my tez na technice smażyłysmy oponki :))), pamiętam również, że myłysmy potem naczynia bez płynu i to w zimnej wodzie, to dopiero było "mycie", sliczny smakołyk, pozdrawiam :)
    pieczarka_mysia
    2013/02/07 18:48:09
    są wspaniałe :)

    przesyłam tłuste pozdrowienia :)
    Gość: Justyna, *.safe-lock.net
    2013/02/07 21:11:44
    Moja babcia zawsze takie smażyła. Cudowne ;)
    prarok
    2013/02/08 14:37:58
    Dawno nie było u nas oponek :(
    nwu.blox.pl
    izaa_a
    2013/02/08 19:08:51
    nie robiłam nigdy, ale twoie idealnie wyglądają
    kinia_1979
    2013/02/08 22:07:25
    Jeść kiedyś jadłam, ale robić jeszcze nie robiłam. Chyba pora to zmienić:)
    skoraczek
    2013/02/09 19:12:59
    Jako że karnawał się jeszcze nie skończył, częstuję się bez poczucia winy ;-)
    majanaboxing
    2013/02/09 22:11:25
    Ale ładne! Może za rok się skuszę na takie?
    Pozdrawiam
    aga-aa
    2013/02/09 22:25:34
    raz w życiu robiłam i raz w życiu jadłam, muszę powtórzyć
    Gość: Jo-hanah z Wrzosowej Polany, *.adsl.inetia.pl
    2013/02/13 14:39:59
    Kusiły mnie oponki w tym roku, ale skończyło się na moich ukochanych paczkach holenderskich, więc te przyjemności jeszcze przede mną.
    Pozdrawiam serdecznie.
    icy_joanne
    2013/02/21 16:22:44
    Zjadłabym dzisiaj takie serowe cudeńka. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń