poniedziałek, 25 lutego 2013

Tort kawowo-makowy

Ubiegły tydzień upłynął nam na świętowaniu. Po raz pierwszy obchodziłam urodziny razem z młodszym synkiem. 20 lutego Michaś świętował swoje pierwsze urodziny, a ja trzydzieste czwarte. Ponieważ już od kilku lat torty piekę na dzień urodzin, a nie na weekend, jak to kiedyś bywało, tak też zrobiłam w tym roku. Rok temu tortu nie było, ale od tego roku świętujemy podwójnie więc w lutym będzie zawsze podwójne pieczenie tortów :)

Mój tort to ciasto typowo dla dorosłych, bo porządnie nasączone alkoholem (chociaż można z tego zrezygnować, jeśli chce się, żeby tort zjadły i dzieci), a Michaś dostał swój mały torcik złożony z biszkoptu, kolorowego kremu zrobionego z soku owocowego i bitej śmietany. Dziś podaję przepis na mój tort, a przepis na ten malutki podam, kiedy zrobię go w wersji normalnych rozmiarów, a nie takiej zminimalizowanej.




Zmodyfikowany przez mnie przepis z magazynu "Kuchnia od kuchni" Winiary.

Składniki
na ciasto:
  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3/4 szklanki maki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka maku
  • szczypta soli
na krem:
  • 2 opakowania budyniu o smaku waniliowym (z cukrem)
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 kostka (200 g) masła (w temperaturze pokojowej)
  • 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • szczypta soli
  • 50 g rodzynek
  • 2 łyżki spirytusu (lub wódki)
do nasączenia:
  • kieliszek spirytusu (lub wódki)
  • kieliszek wody
do dekoracji:
  • 150 g posiekanych orzechów laskowych

Przygotowanie ciasta:
białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i nie przerywając ubijania dodawać po łyżce cukier, a potem po jednym żółtku (każde kolejne dodawać dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą). Wyłączyć mikser i do ubitej masy dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i makiem. Mieszać delikatnie drewnianą łyżką lub łopatką.

Tak przygotowaną masę przełożyć do natłuszczonej i obsypanej mąką tortownicy o średnicy 24 cm. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez 35-40 minut. Po upieczeniu ciasta otworzyć piekarnik, ale nie wyjmować formy, zrobić to dopiero gdy ciasto nieco ostygnie (wtedy nie opadnie).

Przygotowanie kremu:
budynie ugotować w 500 ml mleka, ostudzić pod przykryciem (żeby na powierzchni budyniu nie utworzyła się skorupka). Rodzynki włożyć do małej szklanki lub filiżanki i zalać spirytusem. Dolać tyle zimnej wody, żeby były całe zanurzone w płynie. Odstawić. Kawę zalać 50 ml gorącej wody, ostudzić.

Miękkie masło utrzeć i nie przerywając miksowania dodawać po łyżce budyniu. Na końcu wlać kawę i płyn w którym moczyły się rodzynki. Krem podzielić na trzy części. 1/3 odłożyć, a do 2/3 wsypać osączone rodzynki, wymieszać łyżką.

Przygotowanie tortu:
biszkopt przeciąć na trzy blaty. Każdy nasączyć spirytusem wymieszanym z wodą. Na pierwszym i drugim blacie rozsmarować krem z rodzynkami, przykryć trzecim blatem i wierzch oraz boki tortu posmarować kremem bez dodatku rodzynek. Udekorować siekanymi orzechami.

Wstawić do lodówki i schłodzić, najlepiej przez całą noc.


A tak prezentowały się nasze dwa torty przed zdmuchnięciem świeczek:


1 komentarz:


  1. vanilia81
    2013/02/25 12:46:21
    O zjadłabym taki tort BARDZO!...Czy Ty Słonko nie zapomniałaś o maku w opisie przygotowania go?
    edysia79
    2013/02/25 13:14:05
    Tak mi się wydawało, że o czymś zapomniałam, ale nie wiedziałam o czym. Tak to jest, jak się stara zrobić wpis przy raczkującym marudzącym roczniaku ;)
    Gość: Asia, *.dynamic.chello.pl
    2013/02/25 14:02:57
    Mniam, uwielbiam mak w cieście :)
    Gość: Natalia, *.dynamic.chello.pl
    2013/02/25 14:26:21
    Uwielbiam torty makowe - wygląda pięknie!
    jolantaszyndlarewicz
    2013/02/25 18:21:50
    Jeszcze raz wszystkiego najlepszego z okazji podwójnych urodzin dla Ciebie i Synka:) ...a tort w przekroju wyglaa zjawiskowo ....w całosci zresztą też:)
    Gość: justka2712, *.chomiczowka.waw.pl
    2013/02/25 23:50:58
    Wszystkiego najlepszego dla Ciebie i dla Michasia! A tort prezentuje się obłędnie!

    Ps. Dzięki za link do forum.

    Pozdrawiam ciepło!:)
    majanaboxing
    2013/02/26 06:53:01
    Wszystkiego najlepszego raz jeszcze ! :) Tortem się chętnie poczęstuję :-)
    izaa_a
    2013/02/26 12:48:11
    a Wszystkiego najlepszego dla Ciebie i synka ;)) a tort wyglada wspaniale

    OdpowiedzUsuń