Kolejny przepis na bułki.
Tym razem wersja wzbogacona mąką żytnią, twarożkiem i ziarnami.
Tym razem wersja wzbogacona mąką żytnią, twarożkiem i ziarnami.
Przepis znaleziony na blogu Zielony, Żółty i Czerwony, podaję z moimi zmianami.
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 2 czubate łyżki mąki żytniej
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- ok. 250 ml letniej wody
- łyżeczka soli
- 75 g kremowego twarożku
- 1 łyżka oliwy lub oleju roślinnego
- ziarna sezamu i słonecznika, oraz płatki owsiane do obtoczenia
Obydwa rodzaje mąki wsypać do miski, na
środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać cukrem,
polać niewielką ilością letniej wody i rozetrzeć palcami tworząc zaczyn.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około
10minut.
Po tym czasie zacząć wyrabianie ciasta,
dodając sól, oliwę lub olej, twarożek oraz pozostałą letnią wodę (tyle,
żeby można było wyrobić gładkie, nie lepiące się do rąk ciasto).
Uformować je w kulę i położyć w posmarowanej obsypanej mąką misce.
Ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
na około 1 - 1,5 godziny, lub do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na równe, nieduże części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, posmarować wodą, obtoczyć w mieszance ziaren (lekko przyciskając, żeby ziarna dobrze się trzymały) i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową blasze.
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce jeszcze na 30-40 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 15-20 minut, aż bułeczki lekko się zarumienią.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na równe, nieduże części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, posmarować wodą, obtoczyć w mieszance ziaren (lekko przyciskając, żeby ziarna dobrze się trzymały) i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową blasze.
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce jeszcze na 30-40 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 15-20 minut, aż bułeczki lekko się zarumienią.
OdpowiedzUsuńolciaky
2013/02/01 09:42:38
Pysznie- jak zwykle u Ciebie Edysiu:)
Ależ tu daawno nie bylam!:)
Całusy.
jonajona
2013/02/01 10:08:10
Piękne bułki i na oko widać, że strasznie zdrowe :D.
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.
Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
2013/02/01 10:24:35
toje bułeczki są wspaniałe az chce sie jedna schrupać
dogsonx
2013/02/01 12:41:19
super są !! Wyglądaja bardzo smacznie, uwielbiam takie bułeczki !!
jolantaszyndlarewicz
2013/02/01 16:51:21
Ile na nich ziarenek:) Mniami:) pozdrawiam
izaa_a
2013/02/02 08:00:40
Ty to powinnac chyba piekarnie otworzyć; takie cudeńka nam pokazujesz
Gość: asialc, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/02/02 12:18:08
Doskonałe! :-)
majanaboxing
2013/02/02 13:25:25
Pyszne bułeczki Edysiu upiekłaś. Lubię takie z ziarnami:)
Gość: lori78, *.opole.hypnet.pl
2013/02/03 14:19:57
jaki to serek dokładnie, twaróg śmietankowy? czy np typu Philadefia? czy może topiony? bardzo kusząco wyglądają i już się do nich przymierzam :))
edysia79
2013/02/03 14:43:30
lori78 tak, chodzi o twaróg śmietankowy typu Philadelphia, ja używam Bielucha lub Mojego Ulubionego z Wielunia. Ale dobry będzie każdy kremowy. Topiony się nie nadaje.
gabi_ldz
2013/02/05 12:51:50
Wyglądają smakowicie :)
publicyty
2013/02/24 22:58:25
świetny blog, a przepis na pewno wypróbuje.