Długo zbierałam się za to ciasto. Zawsze
coś stawało mi na przeszkodzie: a to miałam za mało migdałów, a to nie
miałam ich wcale, albo znowu szkoda mi było otwierać puszkę ananasów do
jednego ciasta. Ostatnio jednak udało mi się znaleźć w kuchni wszystko
czego potrzebowałam więc musiałam skorzystać z okazji i upiekłam taką
oto babkę:
Składniki:
- 4 duże jajka
- 23 dag margaryny
- 23 dag cukru pudru
- 23 dag mąki pszennej
- 23 dag obranych i zmielonych migdałów (ja starłam migdały w maszynce na drobnych oczkach)
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 krążki ananasa z puszki
Margarynę
utrzeć na puch, ciągle ucierając dodawać stopniowo cukier, cukier
wanilinowy, sok z cytryny, potem wbijać po jednym jajka.Mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia dosypywać małymi porcjami, na końcu dodać
migdały.
Podłużną keksówkę wysmarować margaryna, obsypać mąką, przełożyć do niej ciasto. Na wierzchu ułożyć plastry ananasa:
Ciasto włożyć do zimnego, nie nagrzanego wcześniej piekarnika. Piec ok. 50 minut w 180st.C
Po upieczeniu cisto zostawić w formie przez ok. 10 minut.
Ta babka należy do tych słodszych, ale bez przesady. Bardzo smakowała mojej teściowej ;)
OdpowiedzUsuńmajanaboxing
2008/03/14 12:52:51
Wygląda smacznie, mięciutko i mokro, czyli taka jaka babka powinna byc wg mnie :)
edysia79
2008/03/14 12:55:15
Majanko Ty to jakiś ekspres jesteś! Chwilę temu wkleiłam przepis, a Ty już zdążyłaś go skomentować :)
majanaboxing
2008/03/14 14:36:07
Coraz czesciej zdarza mi sie byc pierwszą w komentowaniu, nie wiem dlaczego ? :)
majanaboxing
2008/04/15 14:39:41
Edysiu,a Ty co tak zapuscilas bloga. Gdzie nowe zdjecia, przepisy ? Czekamy, oj czekamy ;) Pozdrawiam serdecznie .
eda-1
2008/04/17 10:46:12
Zapraszam do nowej zabawy "podziel się tym co najlepsze" - będziesz miała pole do popisu:)) Szczegóły na moim blogu.
usmiecham-sie
2008/04/27 09:04:13
Jaki fajny pomysł z ananasami :)
mikan14
2010/04/06 12:42:51
A co zrobić, żeby ananasy nie opadły na dno?:)
Tak poza tym, babka jest świetna! Słodka i pulchna:)
edysia79
2010/04/06 14:36:14
Mikan ja nie robiłam niczego, bo ciasto było gęste i ananasy nie opadły. Nie należy ich w ciasto wciskać, może można by je też obtoczyć je w mące, tak jak robi się to z bakaliami żeby zapobiec ich opadaniu.