To danie często gości na naszym stole. Jest w nim sporo marchewki którą z wielkim apetytem zajada mój synek :)
Składniki:
- 3 piersi kurczaka
- 500g marchewki
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 1/4 litra bulionu drobiowego (ja dodaję więcej, bo wszyscy lubimy dużo sosu :))
- 1/2 szklanki śmietany 30% UHT
- sól i pieprz
Mięso pokroić w niedużą kostkę, cebule posiekać, marchewki pokroić w cienkie półplasterki.
Na głębokiej patelni lub w rondlu
rozgrzać olej, wrzucić mięso. Kiedy stanie się białe, wsypać cebule i
marchewkę, chwilę razem smażyć. Potem wlać bulion i dusić pod
przykryciem aż marchewka stanie się miękka. W razie potrzeby można dolać
wody.
Zestawić z ognia, mieszając dolewać śmietanę, wymieszać. Gotować mieszając jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku, podawać z ryżem.
OdpowiedzUsuńagagalas2
2008/03/21 14:15:52
Wczoraj zrobiłam to jedzonko i naprawdę pycha:). Takie coś proste i delikatne w smaku.
edysia79
2008/03/21 16:11:27
Cieszę się że smakowało :) Dziękuję za komentarz :)
Gość: sylwka, *.chelmnet.pl
2010/01/21 16:11:37
bardzo dobre .delikatne w smaku
edysia79
2010/01/21 21:53:41
Sylwka dziękuję, cieszę się że smakowała :)