środa, 26 października 2011

Lasagne bolognese ze szpinakiem i mozzarellą

Na dysku znalazłam kilka zaległych zdjęć potraw, których Wam jeszcze nie pokazywałam. Lazania ze szpinakiem jest najstarszą z nich, bo jedliśmy ją w maju. Ale wreszcie doczekała się publikacji, no i bardzo dobrze, bo pamiętam, że smakowała doskonale. Nawet synek który zazwyczaj grymasi, kiedy widzi na talerzu coś zielonego tą lazanię zajadał ze smakiem.




Składniki:
- 12 płatów makaronu lasagne
- 250 g mozzarelli

sos boloński:
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 500 g mielonego mięsa
- 150 ml czerwonego wina
- 100 ml bulionu
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól i pieprz

sos szpinakowy:
- 500 g liści szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- 200 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
- gałka muszkatołowa


Przygotowanie sosu bolońskiego:
marchew i cebulę obrać, drobno posiekać. Poddusić na rozgrzanym maśle. Dodać mięso i mieszając smażyć, aż utworzą się grudki. Wlać wino i chwilę gotować, od czasu do czasu mieszając. Wlać bulion i dodać pomidory z puszki wraz z sokiem, oraz natkę i liście laurowe. Gotować przez 20-30 minut na małym ogniu. Liście laurowe wyjąć, a sos doprawić cukrem, solą i pieprzem.


Przygotowanie sosu szpinakowego:
szpinak przebrać i umyć. Gotować w osolonym wrzątku, aż zmięknie. Następnie odcisnąć i pokroić w duże kawałki. Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać. Zeszklić na oliwie, wymieszać ze szpinakiem i śmietaną. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.


Przygotowanie lazanii:
piekarnik rozgrzać do 180 st.C (z termoobiegiem do 160 st.C).
Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, a następnie warstwami układać sos mięsny, płaty lasagne i sos szpinakowy. Ostatnią warstwą powinien być sos mięsny. Mozzarellę pokroić w plastry i ułożyć na sosie mięsnym.

Piec przez 30-35 minut.




Przepis z gazety "Sól i Pieprz" nr 11/2010.

1 komentarz:


  1. kabamaiga
    2011/10/26 23:43:37
    Edysiu brzmi wspaniale, no i to, że synem nie grymasił znaczy dla mnie bardzo dużo. Czy tylko ja nie widzę zdjęć?
    milk_chocolate84
    2011/10/27 08:34:45
    ja też ich nie widzę :(
    piegusek1976
    2011/10/27 12:55:24
    I ja tez ich nie widze
    jolantaszyndlarewicz
    2011/10/28 05:42:55
    Bo lasagne ze szpinakiem nie może smakowac źle:)
    Gość: , *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
    2011/11/06 13:25:28
    czy płaty lasagne mają być ugotowane? pięknie sie prezentuje to danie. mniam mniam :)
    Gość: galwaygirl, 109.255.196.*
    2011/11/07 23:44:46
    Lasagne przepyszne!!!!!!
    edysia79
    2011/11/08 08:06:26
    Nie, makaronu wcześniej nie gotujemy.
    Gość: Grace, *.static.entel.pl
    2011/11/08 14:58:00
    Moja ulubiona..
    Gość: MJ, *.gemini.net.pl
    2012/06/19 00:16:02
    To był mój dzisiejszy i wczorajszy obiad.

    OdpowiedzUsuń