Prosty sposób na urozmaicenie zwykłego kotleta z kurczaka.
Filety przygotowane w ten sposób są bardzo aromatyczne i doskonale smakują zarówno z ziemniakami z wody, jak i z frytkami i surówką.
Filety przygotowane w ten sposób są bardzo aromatyczne i doskonale smakują zarówno z ziemniakami z wody, jak i z frytkami i surówką.
Składniki (na 4 porcje):
- 4 filety z kurczaka
- 4 plastry żółtego sera
- 4 plasterki szynki wędzonej
- 4 łodyżki natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 nieduża cebula
- po łyżeczce suszonego rozmarynu i bazylii
- sól i pieprz
- masło do smażenia
Filety opłukać, osuszyć, naciąć wzdłuż na pół, nie przecinając do końca. Natrzeć w środku i z wierzchu mieszanką rozmarynu, bazylii, soli oraz pieprzu. W nacięcia włożyć po plasterku szynki i żółtego sera oraz po łodyżce natki. Brzegi filetów spiąć wykałaczkami.
Na patelni rozgrzać masło, włożyć nadziewane filety. Smażyć na rumiano z obu stron (po około 6 minut). Zdjąć z patelni i trzymać w cieple.
Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa.
Filety podawać polane cebulką z czosnkiem.
OdpowiedzUsuńGość: monami, 213.134.163.*
2011/10/06 22:34:37
standardowe i niezawodne nadzienie :)
majazteca
2011/10/06 22:44:41
Musze sobie koniecznie przygotowac taki obiad. Filety wygladaja pysznie a ja cale wieki juz nie jadlam ich w takiej wersji :)
majanaboxing
2011/10/07 06:43:50
Pyszne filety Edysiu, na pewno by mi posmakowały.
Pozdrawiam Cię:)
dyrdymalki
2011/10/07 07:02:46
przepyszny pomysł, pozdrawiam
Gość: Gosia, *.222.224-244.eturbo.pl
2011/10/07 08:26:38
Jak zawsze doskonale:-) Pięknie to wszystko wygląda, bardzo apetycznie, kolorowo, wykwintnie, bym rzekła:-)
zjedz_mnie
2011/10/07 09:35:36
Fajne i na pewno smaczne połączenie ;]
wariatka327
2011/10/07 10:15:53
Bardzo fajny pomysł, akurat zastanawiałam się co zrobić ciekawego jutro na obiad :)
Pozdrawiam
jolantaszyndlarewicz
2011/10/08 21:25:57
często robie tak nadziane filety, z tym, ze ja swoje po prostu panieruję i smażę ....musze kiedys usmażyc bez panierki:) pozdrawiam ciepło
tu-tusia
2011/10/09 19:07:07
Super!
Idzie do zakładek :)
zawszepolka
2011/10/10 22:08:11
Wiesz Edytka za co lubię Twoje przepisy? :) Za polskość, prostotę i smak!
:)
Uściski :*
wrotka_online
2011/10/25 09:39:30
Jak ja kocham takie urozmaicenia prostych dań. Wspaniały pomysł !!