czwartek, 6 października 2011

Ziołowe filety z serem i szynką

Prosty sposób na urozmaicenie zwykłego kotleta z kurczaka.
Filety przygotowane w ten sposób są bardzo aromatyczne i doskonale smakują zarówno z ziemniakami z wody, jak i z frytkami i surówką.




Składniki (na 4 porcje):
- 4 filety z kurczaka
- 4 plastry żółtego sera
- 4 plasterki szynki wędzonej
- 4 łodyżki natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 nieduża cebula
- po łyżeczce suszonego rozmarynu i bazylii
- sól i pieprz
- masło do smażenia


Filety opłukać, osuszyć, naciąć wzdłuż na pół, nie przecinając do końca. Natrzeć w środku i z wierzchu mieszanką rozmarynu, bazylii, soli oraz pieprzu. W nacięcia włożyć po plasterku szynki i żółtego sera oraz po łodyżce natki. Brzegi filetów spiąć wykałaczkami.

Na patelni rozgrzać masło, włożyć nadziewane filety. Smażyć na rumiano z obu stron (po około 6 minut). Zdjąć z patelni i trzymać w cieple.

Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa.

Filety podawać polane cebulką z czosnkiem.

1 komentarz:


  1. Gość: monami, 213.134.163.*
    2011/10/06 22:34:37
    standardowe i niezawodne nadzienie :)
    majazteca
    2011/10/06 22:44:41
    Musze sobie koniecznie przygotowac taki obiad. Filety wygladaja pysznie a ja cale wieki juz nie jadlam ich w takiej wersji :)
    majanaboxing
    2011/10/07 06:43:50
    Pyszne filety Edysiu, na pewno by mi posmakowały.
    Pozdrawiam Cię:)
    dyrdymalki
    2011/10/07 07:02:46
    przepyszny pomysł, pozdrawiam
    Gość: Gosia, *.222.224-244.eturbo.pl
    2011/10/07 08:26:38
    Jak zawsze doskonale:-) Pięknie to wszystko wygląda, bardzo apetycznie, kolorowo, wykwintnie, bym rzekła:-)
    zjedz_mnie
    2011/10/07 09:35:36
    Fajne i na pewno smaczne połączenie ;]
    wariatka327
    2011/10/07 10:15:53
    Bardzo fajny pomysł, akurat zastanawiałam się co zrobić ciekawego jutro na obiad :)
    Pozdrawiam
    jolantaszyndlarewicz
    2011/10/08 21:25:57
    często robie tak nadziane filety, z tym, ze ja swoje po prostu panieruję i smażę ....musze kiedys usmażyc bez panierki:) pozdrawiam ciepło
    tu-tusia
    2011/10/09 19:07:07
    Super!
    Idzie do zakładek :)
    zawszepolka
    2011/10/10 22:08:11
    Wiesz Edytka za co lubię Twoje przepisy? :) Za polskość, prostotę i smak!
    :)
    Uściski :*
    wrotka_online
    2011/10/25 09:39:30
    Jak ja kocham takie urozmaicenia prostych dań. Wspaniały pomysł !!

    OdpowiedzUsuń