Miniony weekend był ciepły i słoneczny. Nareszcie mogłam wyjść z
Michałkiem na dłuższy spacer i poczuć wiosnę w powietrzu. Po spacerze
wiosny i koloru zielonego zachciało mi się także na talerzu. Dlatego w
niedzielę zjedliśmy na obiad kolorową, lekko zieloną, chrupiącą sałatkę.

Składniki (na 4 porcje):
Jajka ugotować na twardo i pokroić w ćwiartki.
Sałaty opłukać i osuszyć. Pomidorki koktajlowe umyć i każdy przekroić na pół.
Wędzony boczek pokroić w paseczki i wysmażyć na rozgrzanej patelni. Wyjąć na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Chleb tostowy pokroić w kosteczki ok. 2 cm wielkości. Do tłuszczu wysmażonego z boczku wlać 1 łyżkę oleju i usmażyć grzanki.
Każdy filet z kurczaka przeciąć wzdłuż na 2 cienkie płaty. Oprószyć solą morską z pieprzem i suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Usmażyć na 1 łyżce oleju na patelni grillowej. Ostudzić i pokroić w paseczki.
Przygotować sos: musztardę wymieszać z octem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, oraz cukrem. Ostrożnie wlać resztę oleju. Szczypiorek pokroić i dodać do marynaty.
W misce wymieszać sałatę, pomidorki, podsmażony boczek oraz grzanki. Polać przygotowanym sosem i wymieszać. Porcje sałatki rozłożyć na talerze, na każdej ułożyć pokrojone mięso i ćwiartki jajek.

Składniki (na 4 porcje):
- opakowanie mieszanki różnych sałat
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 50 g wędzonego boczku
- 4 kromki pieczywa tostowego
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżka musztardy z czerwonym winem
- 3-4 łyżki octu
- sól morska z pieprzem
- suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
- cukier
- pęczek szczypiorku
- 8 jajek
Jajka ugotować na twardo i pokroić w ćwiartki.
Sałaty opłukać i osuszyć. Pomidorki koktajlowe umyć i każdy przekroić na pół.
Wędzony boczek pokroić w paseczki i wysmażyć na rozgrzanej patelni. Wyjąć na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Chleb tostowy pokroić w kosteczki ok. 2 cm wielkości. Do tłuszczu wysmażonego z boczku wlać 1 łyżkę oleju i usmażyć grzanki.
Każdy filet z kurczaka przeciąć wzdłuż na 2 cienkie płaty. Oprószyć solą morską z pieprzem i suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Usmażyć na 1 łyżce oleju na patelni grillowej. Ostudzić i pokroić w paseczki.
Przygotować sos: musztardę wymieszać z octem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, oraz cukrem. Ostrożnie wlać resztę oleju. Szczypiorek pokroić i dodać do marynaty.
W misce wymieszać sałatę, pomidorki, podsmażony boczek oraz grzanki. Polać przygotowanym sosem i wymieszać. Porcje sałatki rozłożyć na talerze, na każdej ułożyć pokrojone mięso i ćwiartki jajek.
OdpowiedzUsuńagattekh
2012/03/19 17:18:04
Sałatka wygląda pysznie i taka kolorowa, super fotka :-)
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/03/19 19:04:43
Wygląda przepysznie i te kolory!
piegusek1976
2012/03/19 19:42:19
takie obiadki mogłabym jeść codziennie:) buziaki dla Michasia!!
majanaboxing
2012/03/19 20:48:42
Wygląda pysznie, a takie sałatki to ja kocham:)
gosiab_3
2012/03/20 06:59:40
pyszna musiala byc,robie podobna z jajkami w koszulkach-polecam....takie cieple,rozplywajace sie zoltko....mniam....
Pozdrawiam :)
chochlikikuchenne
2012/03/20 13:47:32
Idealna salatka na 1. dzien wiosny! :)
franc_z_francji
2012/03/21 21:10:17
Musi zajebiście smakować :D
kittykejt
2012/04/13 11:22:49
bardzo kolorowa:) aż, ślinka cieknie:p
Gość: iczka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/04/20 00:50:20
Apetycznie wygląda. Kusi mnie, żeby ją przygotować *:)
Gość: Agata, *.unregistered.net.exatel.pl
2014/02/11 09:49:53
Super wygląda, ja dodam sosu czosnkowego
Bardzo pożywna. Pod jakim adresem można Cię znaleźć?
OdpowiedzUsuń