Polędwiczka wieprzowa to mięso
delikatne, miękkie i chude. Nie wymaga rozbijania, ani długiego
smażenia. Dlatego doskonale nadaje się na obiad wtedy, gdy mamy mało
czasu, albo nie chcemy spędzić w kuchni zbyt wiele czasu. A może
skorzystacie z mojej propozycji przygotowując wielkanocny obiad?
Do przygotowania tego dania użyłam przypraw z linii Kami Specialite. Jeśli wolicie mniej pikantną wersję, zrezygnujcie z pieprzu do przyprawienia mięsa, pozostańcie tylko przy soli i musztardzie.
Składniki (na 4 porcje):
- 500 g polędwiczki wieprzowej
- sól morska z pieprzem- 80 g sklarowanego masła (użyłam zwykłego)
- musztarda z zielonym pieprzem
- 4 duże plastry szynki
- 150 g sera żółtego (startego na dużych oczkach)
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błon i ścięgien, pokroić w 12 jednakowej grubości plastrów. Każdy z nich lekko rozgnieść dłonią (nie rozbijać). Doprawić solą z pieprzem i smażyć na dużym ogniu na roztopionym maśle przez około 2-3 minuty z każdej strony, do zrumienienia.
Podsmażone kotleciki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i posmarować musztardą. Plastry szynki pokroić w kostkę i ułożyć na mięsie. Posypać serem. Zapiekać w piekarniku przez 4-5 minut, aż ser się rozpuści.
Przed podaniem posypać posiekaną bazylią lub natką pietruszki.
Do przygotowania tego dania użyłam przypraw z linii Kami Specialite. Jeśli wolicie mniej pikantną wersję, zrezygnujcie z pieprzu do przyprawienia mięsa, pozostańcie tylko przy soli i musztardzie.
Składniki (na 4 porcje):
- 500 g polędwiczki wieprzowej
- sól morska z pieprzem- 80 g sklarowanego masła (użyłam zwykłego)
- musztarda z zielonym pieprzem
- 4 duże plastry szynki
- 150 g sera żółtego (startego na dużych oczkach)
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błon i ścięgien, pokroić w 12 jednakowej grubości plastrów. Każdy z nich lekko rozgnieść dłonią (nie rozbijać). Doprawić solą z pieprzem i smażyć na dużym ogniu na roztopionym maśle przez około 2-3 minuty z każdej strony, do zrumienienia.
Podsmażone kotleciki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i posmarować musztardą. Plastry szynki pokroić w kostkę i ułożyć na mięsie. Posypać serem. Zapiekać w piekarniku przez 4-5 minut, aż ser się rozpuści.
Przed podaniem posypać posiekaną bazylią lub natką pietruszki.
Oryginalny przepis pochodzi z gazety "Sól i Pieprz" nr 2/2012, ale ja podałam zmodyfikowana przeze mnie wersję.
OdpowiedzUsuńGość: kachna2086, 109.255.74.*
2012/03/12 23:22:04
na sam widok, dostałam ślinotoku :))) super!
majanaboxing
2012/03/13 06:47:53
Smaczne kotleciki :)
Pozdrawiam.
dyrdymalki
2012/03/13 06:53:31
bardzo smakowite !
Gość: Gosia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/03/13 08:44:54
wyglądają jak zapiekanki z chlebka :))
Gość: aniazzielonegowzgorza, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/03/13 10:07:32
Co za szybkie i zapewne smaczne danie, co w przypadku mamy, która opiekuje się maluszkiem bardzo ważne. Chętnie wypróbuję na obiad.
jolantaszyndlarewicz
2012/03/13 15:30:23
Bardzo, ale to bardzo smakowite:)
chochlikikuchenne
2012/03/14 20:26:12
A wiesz co? Dobry pomysl! :))
Mysle,ze te kotleciki beda wspanialym daniem na Wielaknocny obiadek! :)
agattekh
2012/03/18 16:21:57
Wyglądają pysznie, jaki super pomysł :-)