środa, 2 września 2015

Malinowa chmurka

Ciasto, które zachwyciło mnie i moją rodzinę. Zanim sama je upiekłam, kilkakrotnie jadłam je w Kalwarii Zebrzydowskiej. I to jest ewenement, bo musicie wiedzieć, że ja bardzo nie lubię owoców w galaretce. Osobno owoce i galaretka, proszę bardzo. Ale razem nie jadam. A tu niespodzianka - ciasto zasmakowało mi tak, że w tym roku postanowiłam znaleźć przepis i zacząć piec je w domu. No i stało się. W ciągu miesiąca piekłam je już cztery razy, co też często się u mnie nie zdarza, żebym tak dużo razy wracała do jakiegoś przepisu. Tak więc, jeśli jeszcze tego ciasta nie próbowaliście, koniecznie musicie to nadrobić, póki jeszcze są maliny, bo chociaż można też użyć malin mrożonych, to smaczniejsze jest ze świeżymi owocami.
Przepis z blogu Moje Wypieki





Składniki (na formę o wymiarach 24x32 cm)
na bezę z migdałami:
  • 3 białka w temperaturze pokojowej
  • 150 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 40 - 50 g płatków migdałów do posypania
Białka ubić na sztywną pianę. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo, po łyżce dodawać cukier. Miksować do otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. 
Formę, w której będzie pieczone ciasto położyć na papierze do pieczenia. Odrysować na nim kształt formy. Następnie papier odwrócić do góry nogami i trzymając się narysowanych linii wyłożyć ubitą pianę z białek. Posypać płatkami migdałowymi. Papier z bezą umieścić na dużej blasze do pieczenia (np. tej z piekarnika).  Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 st.C i piec przez około 40-60 minut. Upieczona beza powinna być zrumieniona i lekko popękana. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

na ciasto kruche:
  • 3 żółtka
  • 30 g cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
Wszystkie składniki szybko zagnieść ręcznie lub zmiksować. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta wyrównać, w kilku miejscach nakłuć widelcem.
Formę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i piec przez około 15 minut, do zezłocenia ciasta.

na galaretkę z malinami:
  • 600 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 3 malinowe galaretki (każda na 500 ml wody)
  • 3 szklanki wrzącej wody
Maliny mrożone wcześniej rozmrozić na durszlaku. 
3 malinowe galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody. Ostudzić, wymieszać z malinami. Włożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę z owocami wyłożyć na kruche ciasto, delikatnie wyrównać, schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.

na krem śmietankowy z wanilią:
  • 500 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 3 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Ubijać końcówką miksera do ubijania białek do otrzymania gęstego kremu. Kremu nie należy ubijać zbyt długo, bo może się zważyć.
Gotowy krem wyłożyć na stężałą na cieście galaretkę. Na wierzchu ułożyć upieczoną i ostudzoną bezę. Wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

1 komentarz:


  1. izaa_a
    2015/09/02 13:15:37
    przepysznie wygląda
    kabamaiga
    2015/09/02 15:52:47
    Cudowne Edytko. Dobrze, że wróciłaś.
    jolantaszyndlarewicz
    2015/09/05 08:41:19
    Edytko bardzo się cieszę, ze wróciłaś ... zaglądałam regularnie i w końcu się doczekałam:) ... i wróciłaś w jakim stylu - cudowny placek:)
    majanaboxing
    2015/09/06 22:21:59
    Wygląda pięknie i bardzo smakowicie. :)
    Pozdrawiam Edysiu.

    OdpowiedzUsuń