wtorek, 24 czerwca 2008

Knedle serowe z truskawkami

To były moje pierwsze knedle, ale na pewno nie ostatnie. Przepis w Galerii Potraw podała dziuunia, można go znaleźć tutaj. Knedle były pyszne, ale następnym razem, z innymi owocami zrobię podwójną porcję, bo 12 sztuk to dla nas stanowczo za mało ;)
Składniki:
- 250 g białego mielonego sera
- 1 jajko
- ok. 3/4 szklanki mąki pszennej (musiałam dosypać więcej, żeby ciasto nie było lepiące)
- szczypta soli
- 2 łyżki stopionego masła
- 12 dużych truskawek 

Do miski włożyć ser, jajko, mąkę, sól, wlać roztopione masło i zagnieść gładkie, nie lepiące się do miski i rąk ciasto. Miskę przykryć folią i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. (moje ciasto pomimo dosypania mąki nadal było lepiące, ale po dwóch godzinach w lodówce było już dobrze)
Ciasto podzielić na 12 części. Z każdej uformować kulkę, rozpłaszczyć na placuszek,  na środku ułożyć truskawkę, zlepić w kulkę. Kłaść na talerzu posypanym mąką.
Knedle wrzucać do osolonego wrzątku i gotować ok. 8 minut od wypłynięcia.
Podawać polane masłem z bułką tartą i posypane cukrem, albo ze śmietaną. 

1 komentarz:


  1. casiapaw
    2008/06/24 15:00:29
    Ha ha ha!!! Też je na dzisiaj zaplanowałam, tak są chwalone w Galerii i na CinCinie! Kupiłam wczoraj twaróg i morele i zapowiedziałam mężowi, że będzie miał knedle! Fajny zbieg okoliczności :)
    edysia79
    2008/06/24 15:13:40
    Casiu - fajnie :) Ja mężowi zazwyczaj nie mówię co będzie na obiad, więc nigdy nie wie co go czeka po powrocie do domu ;)
    iis111
    2008/06/24 16:51:37
    Juz nie pamietam kiedy ostatni raz jadlam knedle. Choc wydaje mi sie, ze jak ostatnio je robilam, to w ciescie nie bylo sera. Z serem musza byc jeszcze lepsze:)
    kasiaaaa24
    2008/06/25 08:11:55
    Ależ apetyczne zdjęcie. Lubię knedelki :) Narobiłaś mi ochcoty...
    edysia79
    2008/06/25 09:34:24
    Iwonko - ja jadłam knedle pierwszy raz, na dodatek z serem, pyszne były, ale muszę jeszcze spróbować takich bardziej tradycyjnych :)

    Kasiuuuu - Dziękuję, ja też polubiłam knedle. Zrób dopóki są świeże truskawki :)
    atina_bc
    2008/06/25 09:34:25
    Widziałam te knedle na GP i też sobie zaplanowałam ich zrobienie, ale dopiero ze śliwkami. Ale jak tak patrzę an Twoje zdjęcia, to nie wiem czy wytrzymam tak długo:-)
    edysia79
    2008/06/25 09:49:20
    Atino - do śliwek jeszcze daleko, możesz zrobić w wersji truskawkowej, a potem śliwkowej ;)
    majanaboxing
    2008/06/25 11:10:55
    Świetne! Biore przepis i na pewno je zrobie. Marza mi sie juz od jakiegos czasu knedle z owocami :)
    atina_bc
    2008/06/25 12:14:17
    To prawda, że do śliwek jeszcze bardzo daleko - o wiele za daleko, może rzeczywiście pomyślę o truskawkach?:-)
    casiapaw
    2008/06/25 20:18:14
    Zrobiłam. Z tą różnicą, że użyłam moreli, tak jak było w oryginalnym przepisie Bajaderki. I były to najpyszniejsze knedle jakie jadłam! I najrówniejsze, jakie kiedykolwiek mi wyszły ;) Wstawię u siebie lada dzień.
    edysia79
    2008/06/25 23:21:28
    Majanko - trzeba realizować marzenia ;)

    Atino - pomyśl :D

    Casiu - czekam niecierpliwie na Twój wpis, zwłaszcza na opis. Jestem bardzo ciekawa jaką historię dopowiesz knedlom ;)
    cuda.wianki
    2008/06/27 15:46:44
    rowniez robilam i rowniez sie zachwycalismy... najwyzsza pora powtorzyc! dzieki za ich przypomnienie... :-)
    Gość: , *.chello.pl
    2008/08/29 11:48:31
    8 min to troche za dlugo-3 min od czasu wyplyniecia powinno wystarczyc-pozdrawiam
    mimmou
    2009/02/14 20:02:44
    knedelki wygladaja przepysznie, hmmm...twarozek mam, tylko z truskawkami jest maly problem. czy mozna wziac mrozone?
    edysia79
    2009/02/15 17:42:22
    Mimmou myślę że mrożone truskawki też mogą być. W końcu w gotowych mrożonych knedlach też są truskawki..
    mimmou
    2009/02/16 00:13:23
    dziekuje i pozdrawiam
    Gość: Ula, *.play-internet.pl
    2013/01/18 16:31:49
    Pyszne knedelki, u nas były z mrożonymi truskawkami. Gotowałąm nieco ponad 8 min i były mięciutkie, ze śmietanką i posypane cukrem.....niebo w ustach! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń