Do niedawna, jak w pewnej reklamie nie miałam pomysłu na rybę. Ale nie kupiłam go, tylko znalazłam na blogu Abbry
;) Przepis jest świetny, mąż po zjedzeniu swojej porcji stwierdził że
było przepyszne i zjadłby jeszcze, a to największy komplement jaki można
usłyszeć z męskich ust ;) Zapach który unosił się w domu w czasie
pieczenia był niesamowity. Myślę że taka rybka często będzie gościła na
naszym stole..
Składniki:
- 2 filety rybne (użyłam filety z pangi, abbra z soli)
- 20 dag pieczarek
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 spora cebula
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki śmietany 18%
- sok z cytryny
- tarty żółty ser
- pieprz, sól, curry, słodka mielona papryka
Żaroodporne
naczynie wysmarować masłem, ułożyć w nim posolone i oprószone pieprzem
filety rybne. Skropić sokiem z cytryny, posypać curry, posypać
zmiażdżonym czosnkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać bez
przykrycia 15-20 minut w 200ºC.
Pieczarki obrać,
pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle razem z pokrojoną w ćwierć
plasterki cebulą. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Na
upieczonych filetach rozprowadzić śmietanę, nałożyć pieczarki z cebulą,
posypać serem i papryką. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać aż
ser się stopi.
Tak przygotowaną rybę podałam z gotowanymi ziemniakami i sałatą obiadową
OdpowiedzUsuńczkz
2008/06/14 13:58:53
Wygląda smacznie, ale czy smakuje tak samo?
-Trzeba spróbować....
atina_bc
2008/06/15 06:55:31
Często jadam taką rybę i bardzo mi smakuje. Ale ja uwielbiam wszystko co jest z pieczarkami i serem. A co do ryby, to ja najczęściej robię z dorszem:-) Twoja ryba wygląda bardzo apetycznie.
iis111
2008/06/15 09:27:58
Bardzo mi sie podoba ten przepis i wyprobuje go w najblizszym czasie
majanaboxing
2008/06/15 12:05:46
Super przepis :) Widziałam go u Abbry i oczywiscie bardzo mi sie podobał. Obydwa wykonania są piękne. A ja lubie rybke, choc sama jej nigdy w domu nie robie.
casiapaw
2008/06/15 12:08:05
Ja też odkąd zobaczyłam ten przepis u Abbry, szykuję się żeby go wykorzystać. A teraz to już zrobię na 100%. Jeszce w tym tygodniu może się uda :) Piękny obiadek!
edysia79
2008/06/15 13:17:53
Czkz - witaj, smakuje wysmienicie, spróbuj
Atino - ja też uwielbiam wszystkie potrawy z pieczarkami i serem :)
Iwonko - chętnie zobaczę go na Twoim blogu :)
Majanko - dlaczego nie przyrządzasz ryb w domu?
Casiu - dziękuję, zrób, już czekam na Twój opis do tego dania :)
casiapaw
2008/06/21 22:08:43
Edysiu - zrobiłam i opisałam ;) Rybka była absolutnie doskonała!!!
edysia79
2008/06/22 14:07:47
Casiu - byłam, zobaczyłam, skomentowałam :) Cieszę się że smakowała :)
Gość: julia, 81.219.149.*
2009/05/01 11:57:37
Pycha - wspaniała zwłaszcza panga. Próbowałam z innymi rybami ale panga była najlepsza.
Pozdrawiam J.
edysia79
2009/05/01 17:17:20
Julio witam Cię serdecznie przy moim wirtualnym stole :) Bardzo się cieszę, że rybka smakowała, ja muszę zrobić powtórkę, bo już dawno jej nie jadłam.
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/08/30 20:09:08
Wypróbowaliśmy z przyjaciółmi, pychota!!
edysia79
2009/08/30 23:30:25
Bardzo się cieszę że rybka smakowała :)
Gość: PanPiotruś, *.ghnet.pl
OdpowiedzUsuń2009/09/08 16:53:06
Z mintajem równie smaczne.
edysia79
2009/09/11 09:47:07
Panie Piotrusiu Cieszę się :)
ninn17
2009/11/20 23:37:29
jak zwykle pyszna kolderka Edysiu... kolejna wyprobowana i do spisania w zeszyt :)
dzis z ciekawosci policzylam... mam juz 22 Twoje przepisy w zeszycie :)
co ja bym zrobila bez Twojego bloga??
wiem. codziennie bym stekala "a co na ten obiad?"
dzieki :*
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/05/24 21:25:35
pycha, szukałam jakiegoś dobrego przepisu w internecie bo dość miałam nudnej rybki w panierce i znalazłam tutaj! jeszcze raz - pycha! :)
edysia79
2010/05/26 11:57:22
Cieszę się :)
Gość: anonim, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/06/15 13:09:55
Bardzo fajne przepisy, myślę, że warto je wysłać wraz ze zdjęciem na konkurs kulinarny na stronie www.kpryba.pl i wygrać książkę
Gość: Moniczkader, *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2012/01/30 13:41:59
Świetnie wygląda, a smakuje z pewnością jeszcze lepiej :)
Gość: upsar, *.igloonet.pl
2012/04/27 15:38:58
Próbowałam i jest wyśmienite. Nie dałam jedynie śmietany ale myślę, że rybka na tym nie straciła. Palce lizać ;)
Gość: Asia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/04/13 16:10:43
Rybka bardzo pyszna! Smakuje też mojemu mężowi :) Robię ją często :) Dziękuję za przepis
Gość: asiafil, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/09/07 11:56:21
Rybka (ja robię często z mintajem) jest przepyszna - ale ja uwielbiam wszystko, co jest z pieczarkami i serem żółtym. Mój mąż też uwielbia tą rybę i często bierze dokładkę :) Dziękuję za przepis :) Pozdrawiam
Gość: Kasia bez konta, *.9-3.cable.virginm.net
2013/11/02 21:14:10
Hej autorko, przepis bardzo mi się spodobał. Tylko że mam jeden problem, otóż wykorzystam w przepisie śmietanę 18% ale dlaczego ona mi się waży? czy jest jakiś sposób aby temu zapobiec? Próbowałam śmietanę oswoić z otoczeniem tzn 2,3godziny przed dodaniem do dania leżała sobie w kuchni z temp pokojowej i dalej to samo :( gdybyś chciała, mój mail to kacynka90@Gmail.com :) a rybka wygląda bardzo smacznie,aż mam na nią ochotę :) pozdrawiam!
Gość: Joanna, *.barn.cable.virginm.net
2014/09/15 20:43:26
Właśnie jestem po konsumpcji ryby - o rany, fantastyczna! Łatwa do zrobienia (co dla mnie jest zawsze największym plusem ;>), a tyle w niej smaku... Tak jak ktoś wspomniał poprzednio, nie dodałam śmietany, bo próbujemy się z lubym trochę "wylaszczyć", ale i tak smakowała niebiańsko. Serdecznie dziękuję i pozdrawiam z angielskiej ziemi!
Gość: Aśika, *.barn.cable.virginm.net
2015/01/26 19:20:26
Fantastyczny przepis. Nie dodałam śmietany, bo akurat nie miałam, ale wyszło przepyszne. Mój narzeczony powiedział, że to najlepszy obiad, jaki kiedykolwiek przygotowałam. Trochę zabolało - tyle poprzednich wysiłków na nic :D (Potajemnie się z nim zgadzam ;>). Użyłam okonia morskiego, a jako dodatek (próbujemy ograniczyć ziemniaki) - cienkie krążki z cukinii posypane solą morską i papryką w proszku i polane odrobiną oliwy z oliwek, zapiekane w piekarniku (w tym samym czasie, co ryba, tylko wyciągnięte trochę wcześniej), i świeżą sałatką. Cudo <3
Gość: colanika, *.skynet.net.pl
2016/01/31 09:53:56
Ryba jest wspaniała.
Dziękuję za przepis!