sobota, 14 czerwca 2008

Ryba zapiekana pod pieczarkowo-serową kołderką

Do niedawna, jak w pewnej reklamie nie miałam pomysłu na rybę. Ale nie kupiłam go, tylko znalazłam na blogu Abbry ;) Przepis jest świetny, mąż po zjedzeniu swojej porcji stwierdził że było przepyszne i zjadłby jeszcze, a to największy komplement jaki można usłyszeć z męskich ust ;) Zapach który unosił się w domu w czasie pieczenia był niesamowity. Myślę że taka rybka często będzie gościła na naszym stole..


Składniki:
- 2 filety rybne (użyłam filety z pangi, abbra z soli)
- 20 dag pieczarek
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 spora cebula
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki śmietany 18%
- sok z cytryny
- tarty żółty ser
- pieprz, sól, curry, słodka mielona papryka

Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, ułożyć w nim posolone i oprószone pieprzem filety rybne. Skropić sokiem z cytryny, posypać curry, posypać zmiażdżonym czosnkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać bez przykrycia 15-20 minut w 200ºC.
Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle razem z pokrojoną w ćwierć plasterki cebulą. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Na upieczonych filetach rozprowadzić śmietanę, nałożyć pieczarki z cebulą, posypać serem i papryką. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać aż ser się stopi.
Tak przygotowaną rybę podałam z gotowanymi ziemniakami i sałatą obiadową
 

2 komentarze:


  1. czkz
    2008/06/14 13:58:53
    Wygląda smacznie, ale czy smakuje tak samo?
    -Trzeba spróbować....
    atina_bc
    2008/06/15 06:55:31
    Często jadam taką rybę i bardzo mi smakuje. Ale ja uwielbiam wszystko co jest z pieczarkami i serem. A co do ryby, to ja najczęściej robię z dorszem:-) Twoja ryba wygląda bardzo apetycznie.
    iis111
    2008/06/15 09:27:58
    Bardzo mi sie podoba ten przepis i wyprobuje go w najblizszym czasie
    majanaboxing
    2008/06/15 12:05:46
    Super przepis :) Widziałam go u Abbry i oczywiscie bardzo mi sie podobał. Obydwa wykonania są piękne. A ja lubie rybke, choc sama jej nigdy w domu nie robie.
    casiapaw
    2008/06/15 12:08:05
    Ja też odkąd zobaczyłam ten przepis u Abbry, szykuję się żeby go wykorzystać. A teraz to już zrobię na 100%. Jeszce w tym tygodniu może się uda :) Piękny obiadek!
    edysia79
    2008/06/15 13:17:53
    Czkz - witaj, smakuje wysmienicie, spróbuj

    Atino - ja też uwielbiam wszystkie potrawy z pieczarkami i serem :)

    Iwonko - chętnie zobaczę go na Twoim blogu :)

    Majanko - dlaczego nie przyrządzasz ryb w domu?

    Casiu - dziękuję, zrób, już czekam na Twój opis do tego dania :)

    casiapaw
    2008/06/21 22:08:43
    Edysiu - zrobiłam i opisałam ;) Rybka była absolutnie doskonała!!!
    edysia79
    2008/06/22 14:07:47
    Casiu - byłam, zobaczyłam, skomentowałam :) Cieszę się że smakowała :)
    Gość: julia, 81.219.149.*
    2009/05/01 11:57:37
    Pycha - wspaniała zwłaszcza panga. Próbowałam z innymi rybami ale panga była najlepsza.
    Pozdrawiam J.
    edysia79
    2009/05/01 17:17:20
    Julio witam Cię serdecznie przy moim wirtualnym stole :) Bardzo się cieszę, że rybka smakowała, ja muszę zrobić powtórkę, bo już dawno jej nie jadłam.
    Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2009/08/30 20:09:08
    Wypróbowaliśmy z przyjaciółmi, pychota!!
    edysia79
    2009/08/30 23:30:25
    Bardzo się cieszę że rybka smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gość: PanPiotruś, *.ghnet.pl
    2009/09/08 16:53:06
    Z mintajem równie smaczne.
    edysia79
    2009/09/11 09:47:07
    Panie Piotrusiu Cieszę się :)
    ninn17
    2009/11/20 23:37:29
    jak zwykle pyszna kolderka Edysiu... kolejna wyprobowana i do spisania w zeszyt :)
    dzis z ciekawosci policzylam... mam juz 22 Twoje przepisy w zeszycie :)
    co ja bym zrobila bez Twojego bloga??
    wiem. codziennie bym stekala "a co na ten obiad?"
    dzieki :*
    Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/05/24 21:25:35
    pycha, szukałam jakiegoś dobrego przepisu w internecie bo dość miałam nudnej rybki w panierce i znalazłam tutaj! jeszcze raz - pycha! :)
    edysia79
    2010/05/26 11:57:22
    Cieszę się :)
    Gość: anonim, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2011/06/15 13:09:55
    Bardzo fajne przepisy, myślę, że warto je wysłać wraz ze zdjęciem na konkurs kulinarny na stronie www.kpryba.pl i wygrać książkę
    Gość: Moniczkader, *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
    2012/01/30 13:41:59
    Świetnie wygląda, a smakuje z pewnością jeszcze lepiej :)
    Gość: upsar, *.igloonet.pl
    2012/04/27 15:38:58
    Próbowałam i jest wyśmienite. Nie dałam jedynie śmietany ale myślę, że rybka na tym nie straciła. Palce lizać ;)
    Gość: Asia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2013/04/13 16:10:43
    Rybka bardzo pyszna! Smakuje też mojemu mężowi :) Robię ją często :) Dziękuję za przepis
    Gość: asiafil, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2013/09/07 11:56:21
    Rybka (ja robię często z mintajem) jest przepyszna - ale ja uwielbiam wszystko, co jest z pieczarkami i serem żółtym. Mój mąż też uwielbia tą rybę i często bierze dokładkę :) Dziękuję za przepis :) Pozdrawiam
    Gość: Kasia bez konta, *.9-3.cable.virginm.net
    2013/11/02 21:14:10
    Hej autorko, przepis bardzo mi się spodobał. Tylko że mam jeden problem, otóż wykorzystam w przepisie śmietanę 18% ale dlaczego ona mi się waży? czy jest jakiś sposób aby temu zapobiec? Próbowałam śmietanę oswoić z otoczeniem tzn 2,3godziny przed dodaniem do dania leżała sobie w kuchni z temp pokojowej i dalej to samo :( gdybyś chciała, mój mail to kacynka90@Gmail.com :) a rybka wygląda bardzo smacznie,aż mam na nią ochotę :) pozdrawiam!
    Gość: Joanna, *.barn.cable.virginm.net
    2014/09/15 20:43:26
    Właśnie jestem po konsumpcji ryby - o rany, fantastyczna! Łatwa do zrobienia (co dla mnie jest zawsze największym plusem ;>), a tyle w niej smaku... Tak jak ktoś wspomniał poprzednio, nie dodałam śmietany, bo próbujemy się z lubym trochę "wylaszczyć", ale i tak smakowała niebiańsko. Serdecznie dziękuję i pozdrawiam z angielskiej ziemi!
    Gość: Aśika, *.barn.cable.virginm.net
    2015/01/26 19:20:26
    Fantastyczny przepis. Nie dodałam śmietany, bo akurat nie miałam, ale wyszło przepyszne. Mój narzeczony powiedział, że to najlepszy obiad, jaki kiedykolwiek przygotowałam. Trochę zabolało - tyle poprzednich wysiłków na nic :D (Potajemnie się z nim zgadzam ;>). Użyłam okonia morskiego, a jako dodatek (próbujemy ograniczyć ziemniaki) - cienkie krążki z cukinii posypane solą morską i papryką w proszku i polane odrobiną oliwy z oliwek, zapiekane w piekarniku (w tym samym czasie, co ryba, tylko wyciągnięte trochę wcześniej), i świeżą sałatką. Cudo <3
    Gość: colanika, *.skynet.net.pl
    2016/01/31 09:53:56
    Ryba jest wspaniała.
    Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń