sobota, 11 grudnia 2010

Kapusta pekińska na ostro

Na prawdę ostra surówka. Bardzo dobrze sprawdza się jako dodatek do obiadu. Jeśli wolelibyście zrobić ją w wersji mniej pikantnej zrezygnujcie z ostrych papryczek, lub zmniejszcie ich ilość na przykład o połowę.





Składniki
(na 4 porcje):
- mała główka kapusty pekińskiej
- 4 papryczki czuszki (u mnie suszone)
- mielone chili
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 4 łyżki sosu sojowego
- sól



Olej rozgrzać. Wsypać imbir, chwilę smażyć, a następnie dodać pokrojoną dość drobno kapustę. Z papryczek usunąć ziarenka, pokroić w plasterki. Dodać do kapusty. Doprawić chili, sosem sojowym i ewentualnie solą, wymieszać. Smażyć razem przez około 1 minutę, nie więcej, żeby kapusta nie straciła jędrności. Kiedy ostygnie wstawić na 1-3 godziny do lodówki.

1 komentarz:


  1. kabamaiga
    2010/12/11 13:59:28
    Pekinkę jemy w różnych wersjach, ale takiej jeszcze nie próbowałam.
    justmydelicious
    2010/12/11 14:58:07
    przepysznie. na ostro lubię najbardziej :)
    karmel-itka
    2010/12/11 22:22:24
    świetna ta sałatka!
    dodatek imbiru mnie zaintrygował.
    usmiecham-sie
    2010/12/12 09:34:14
    Zachwyciłam sie zdjęciem i papryczkami :)
    Gość: Henrietta, *.dynamic.chello.pl
    2010/12/12 19:51:55
    Rewelacyjna sałatka. Wyjątkowo smaczna i wyjątkowo prosta w wykonaniu. W mojej wersji dodałam tylko jedną papryczkę i doprawiłam sokiem z cytryny. Bardzo wszystkim smakowała.
    Gość: monikucha, *-rev.hti.pl
    2010/12/14 15:44:44
    Zapisuje, na ostre nie trzeba mnie dwa razy namawiac :)

    OdpowiedzUsuń