wtorek, 14 grudnia 2010

Udka po cygańsku

Już dawno nie zachwyciłam się daniem mięsnym tak bardzo jak tymi udkami. Nie dość, że nie trzeba wielu wyszukanych składników, to jeszcze nie potrzeba dużo pracy i umiejętności by takie udka przygotować. A smak? Rewelacyjny: sos jest nieco słodki i jednocześnie trochę pikantny, a upieczone w ten sposób mięso jest miękkie i soczyste.

Pomimo że całkiem niedawno je jedliśmy, z chęcią zjadłabym znowu, nawet i teraz ;)





Składniki:
- 10 pałek z kurczaka
- 1/3 kostki masła
- 2 cebule
- 8 suszonych śliwek
- 1/2 szklanki łagodnego keczupu (u mnie mały słoiczek - 80 g - koncentratu pomidorowego + dopełnienie keczupem)
- 3/4 szklanki wody
- 3 płaskie łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka octu
- 1/2 szklanki powideł śliwkowych
- słodka papryka w proszku
- sól



Udka posypać solą i papryką w proszku. Obsmażyć na maśle na złoty kolor.

W rondlu na łyżce masła zeszklić posiekaną cebulę, dodać śliwki, koncentrat z keczupem, wodę, cukier, ocet i powidła śliwkowe.  Dodać sos powstały przy smażeniu mięsa. Mieszając dokładnie zagotować.

Obsmażone udka ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zalać gorącym sosem. Przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 1 godzinę.

Podałam z pieczonymi ziemniakami, ale można też podać z ryżem lub kaszą.


Przepis z Galerii Potraw, ja go nieco zmodyfikowałam i w takiej formie tutaj podałam. Po oryginał zapraszam do źródła.

2 komentarze:


  1. la_mad
    2010/12/14 21:33:37
    Świetny pomysł na kurczaka! Trzeba bedzie wypróbować. Bardzo mnie intryguje połączenie pomidorów ze sliwkami, to musi być ciekawy smaczek. Pozdrawiam!
    wiosenka27
    2010/12/14 21:38:02
    I ja chętnie wypróbuję bo wyglądają fantastycznie:)
    majazteca
    2010/12/14 22:14:02
    Edysiu, dziekuje Ci serdecznie za ten przepis. Wlasnie jutro mam w planach udka na obiad i nie mialam za bardzo pomyslu, w jaki sposob je przygotowac. Teraz juz wiem. Mam wszystkie potrzebne skladniki wiec beda udka po cygansku :))
    asgardsreia
    2010/12/14 22:26:09
    a jaka do tego dania pasuje sałatka?
    izaa_a
    2010/12/14 23:39:33
    ojj dobre dobre sa
    ugotujmy
    2010/12/15 06:31:08
    suszone śliwki i powidła to rzeczywiście niecodzienny dodatek, pysznie się zapowiada.
    mikimama
    2010/12/15 07:12:04
    Mięso w takim wydaniu uwielbiam!
    chantel111
    2010/12/15 10:37:45
    mniam mniam mniam już przełykam ślinkę ;-)
    rain1drop
    2010/12/15 11:29:11
    Ogromnie apetyczne. Zainteresował mnie ten dodatek powideł - zapisuję do wypróbowania :)
    majazteca
    2010/12/15 11:41:31
    Wlasnie zabieram sie za tego kurczaka :)) Mam nadzieje, ze ebdzie nam rownie smakowalo jak Tobie :))
    Gość: monikucha, *-rev.hti.pl
    2010/12/15 12:34:43
    Bardzo podobaja mi sliwki w tym przepisie, ja bym jeszcze dorzucila troche chili i dla mnie rewelacja :)
    majazteca
    2010/12/15 14:45:16
    Zrobilam, zjadlam i jestem zachwycona :) Pyszny kurczak. Balam sie troche, ze z dodatkiem konfitury sliwkowej mieso bedzie zbyt slodkie, jednak okazalo sie byc w sam raz dla moich kubkow smakowych :) Jeszcze raz napisze: pysznosci. Dziekuje za przepis.
    majazteca
    2010/12/15 14:45:48
    Tzn. powidel sliwkowych :))
    emma001
    2010/12/15 16:03:52
    Wyglada przepysznie. Takie udka to świetna odmiana zwykłego pieczonego ;)
    Edysiu zrobiłam ciasteczka, które znalazłam u ciebie, były pyszne!
    krainawypiekow.blox.pl/2010/12/orzechowe-ciasteczka-z-oczkiem.html
    dziekuje za przepis
    justmydelicious
    2010/12/15 18:35:59
    i nazwa i udka mi się spodobały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zaytoona
    2010/12/15 20:08:47
    Zdecydowanie udka w moim stylu. Ogromnie lubię takie słodko-kwaśno-pikantne dania!
    fantazjemagdyk
    2010/12/15 21:13:10
    bardzo mi się te udka po cygańsku podobają, wydają się takie soczyste, że już bym jedno chętnie zjadła :)
    silasmaku
    2010/12/15 21:30:44
    Dla mnie wszystko, co ze śliwkami jest przepyszne! Zrobię w weekend na pewno :)
    cuda.wianki
    2010/12/15 22:09:56
    zapowiada sie pysznie! cos czuje, ze wkrotce zrobie! :-)
    edysia79
    2010/12/16 00:06:20
    Dziękuję, cieszę się, że tak Wam się ten przepis podoba i chcę go szybko zobaczyć na Waszych blogach ;)

    Majka z Ciebie to niezły ekspres jest ;)
    Gość: Renata, 94.75.80.*
    2010/12/29 21:48:15
    Potrawa z tego przepisu zachwyciła mojego męża smakiem, a mnie łatwością wykonania i wykwintnym efektem końcowym:)
    wiosenka27
    2011/01/10 19:38:20
    Edysiu, zrobiła udka po cygańsku i naprawdę się zachwyciłam. Jutro będą u mnie na blogu a i w domu też często zagoszczą. Dziękuję Ci za przepis:)
    Pozdrawiam:)
    edysia79
    2011/01/11 23:46:51
    Renato, Wiosenko dziękuję :)
    kinia_1979
    2011/01/15 14:14:56
    Moje siedzą właśnie w piekarniku, ale do Twoich przepisów mam już zaufanie...wiem, ze będą przepyszne :)
    mikimama
    2011/01/17 19:49:37
    Edysiu, nam też bardzo posmakowały. Pyszne, opublikowałam na swoim blogu. Dziękuję i pozdrawiam :)
    Gość: niezniszczalna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2011/01/18 08:56:18
    zrobiłam w niedzielę na obiad, ale nie pałeczki a piersi. Ze względu na delikatne mięso trzymałam krócej w piekarniku: 25 minut, i wyszło świetne! Delikatne, rozpływające się w ustach :) aż mama / która była w odwiedzinach/ zapragnęła przepisu, a mąż dostał do pracy. Dziękuję!
    czerwona_nesca
    2011/02/21 07:10:31
    Bardzo, bardzo dobry przepis, idelany sos doskonale wywarzony, a udka hmmm mniam mniam!!!
    kinia_1979
    2011/09/14 08:35:12
    Dzisiaj robię je po raz nie wiadomo który już :O) Są przepyszne, moje chłopaki je uwielbiają :O)
    zabelka24
    2013/02/09 22:23:54
    chciałabym zrobić te udka na imprezę, czy mozna je zrobić dzień przed a potem tylko podgrzać?
    edysia79
    2013/02/14 10:37:46
    zabelka24 można :)
    Gość: p., 31.179.219.*
    2015/10/22 23:26:35
    RE-WE-LA-CJA!!!!!!!!!


    dzięki za przepis!
    Gość: Estella, *.atgsatel.pl
    2015/11/10 20:05:27
    A trzeba je piec w piekarniku czy można np. smażyć w brytfance ? Będzie taki sam efekt?
    monix444
    2017/03/12 20:53:59
    Szał na imprezie-pałki bardzo smakowały.Dziękuje za przepis:)))

    OdpowiedzUsuń