czwartek, 2 grudnia 2010

Szarlotka drożdżowa

Zanim na blogu rozgoszczą się na dobre przepisy na słodkości świąteczne zaproponuję Wam szarlotkę. Nie typową na kruchym cieście, ale drożdżową, posypaną płatkami migdałowymi. Najlepiej smakuje po upieczeniu i ostudzeniu, na świeżo.




Składniki
ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 1 szklanka letniego mleka
- 100 g roztopionego i ostudzonego masła
- 150 g cukru pudru
- 1 jajko i 1 żółtko
- cukier waniliowy

wierzch:
- 3 jabłka
- 1 łyżka cynamonu
- paczka płatków migdałowych (150 g)
- 100 g masła



Przygotowanie ciasta:
mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżką cukru i polać niewielką ilością mleka. Palcami zrobić zaczyn, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut.

Następnie dodać pozostałe składniki oprócz mleka i wyrabiać ciasto stopniowo dolewając mleko, aż ciasto przestanie się lepić do rąk. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny.

Po tym czasie uderzyć ciasto pięścią i jeszcze raz krótko wyrobić. podzielić na dwie równe części.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki.


Okrągłą formę do pieczenia o średnicy 26 cm posmarować masłem. Wyłożyć do niej połowę ciasta. Na nim ułożyć pokrojone jabłka, posypać łyżką cynamonu i nałożyć drugą połowę ciasta. Przykryć i odstawić jeszcze na około 30 minut do wyrośnięcia.

Przed pieczeniem na wierzchu ciasta rozłożyć pokrojone w płatki masło i posypać płatkami migdałowymi.

Formę owinąć z zewnątrz folią aluminiową (jabłka w czasie pieczenia puszczą sok który mógłby wyciec przez dno tortownicy).
Wstawić do nagrzanego do 220 st.C i piec przez 35-40 minut.

1 komentarz:


  1. wiosanna
    2010/12/02 15:35:18
    Płatki migdałów wyglądają super. W sumie drożdżowej szarlotki jeszcze nie robiłam
    fantazjemagdyk
    2010/12/02 16:33:39
    drożdżowe i szarlotka w jednym, to u mnie może okazać się hitem :) super zapisze sobie ten przepis :)
    russkaya
    2010/12/02 16:40:31
    Wygląda pięknie...! Ciekawa jestem jak smakuje :)
    cukrowawrozka
    2010/12/02 18:18:50
    ale migdały tez tak zimowo i świątecznie się kojarzą. :)
    zaytoona
    2010/12/02 19:07:17
    Takiego przepisu, to ja jeszcze nie widziałam! Ale jako że jestem ogromną fanką drożdżowych wypieków, to coś mi się widzi, że bez wątpienia by mi zasmakowała.

    Pozdrawiam!
    anytsujx
    2010/12/02 20:59:37
    Wygląda świetnie, drożdżowe z reguły smakują najlepiej pierwszego dnia ...
    silasmaku
    2010/12/02 21:32:00
    Takiego przepisu jeszcze nie znałam :) Wypróbuję na pewno! ps. piękna, świąteczna szata bloga :)
    emma001
    2010/12/02 21:34:32
    drozdzowej szarlotki jeszcze nie jadlam ale drozdzówki z jablkiem to moje ulubione wiec z pewnoscia by mi posmakowała ;)
    kulinarnespotkania
    2010/12/02 22:33:33
    bardzo smakowicie wyglada z tymi migdalami na wierzchu:)
    Gość: Isa, 87.204.46.*
    2010/12/02 22:35:43
    wygląda obłędnie , a i na blogu jak pięknie świątecznie się zrobiło , uwielbiam tu zaglądać!
    gosiaa99
    2010/12/03 03:04:32
    Swietnie ci sie upiekla!
    A szarlotki dawno nie jadlam, oj cos czuje..ze niedllugo tez zrobie ;)
    justmydelicious
    2010/12/03 11:58:58
    ale super! uwielbiam szarlotki zimą :)
    edysia79
    2010/12/03 22:42:16
    Ta szarlotka dla mnie też była pierwszą drożdżową. Jabłka i drożdżowe ciasto świetnie do siebie pasują. Polecam!

    Cieszę się, że nagłówek Wam się podoba :)

    OdpowiedzUsuń