czwartek, 16 grudnia 2010

Nadziewane bakaliami paluchy z ciasta francuskiego

Pełne bakalii paluchy z ciasta francuskiego. Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku. Dość proste do zrobienia. Najbardziej smakowały nam zanim całkowicie wystygły i czekolada w środku była jeszcze miękka.

Na pewno mogłyby znaleźć się na wigilijnym bądź też świątecznym stole.





Składniki
(na 8 sztuk):
- opakowanie ciasta francuskiego (420 g)

nadzienie:
- 100 g rodzynek
- 4 łyżki dowolnego jasnego wina
- 50 g orzechów laskowych
- 25 g orzeszków pinii (niekoniecznie)
- 2 suszone śliwki
- 3 suszone daktyle
- 25 g gorzkiej czekolady
- 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 płaska łyżka bułki tartej
- 1 małe jajko

do posmarowania:
- 1 żółtko
- 1 łyżka wody



Przygotowanie nadzienia:
rodzynki wymieszać z winem i odstawić.
Orzechy, śliwki, daktyle i czekoladę drobno posiekać. Wymieszać z kandyzowaną skórką pomarańczową oraz osączonymi rodzynkami.
Jajko rozbić, oddzielić żółtko od białka. Żółtko wraz z bułką tartą dodać do bakalii. Białko ubić na sztywną pianę i dodać do nadzienia.



Przygotowanie paluchów:
rozmrożone ciasto francuskie rozwinąć, ułożyć na desce stroną z folią do góry i usunąć folię. Ciasto pokroić w paski grubości około 5 cm. Brzegi pasków posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą. Na każdą połówkę paska ciasta nałożyć dużą łyżkę nadzienia. Następnie nadzienie przykryć drugą połową paska.Mocno docisnąć brzegi. Przygotowane paski zwinąć w spiralę (mnie udało się paski zawinąć tylko 1 raz). Górną powierzchnię posmarować żółtkiem z wodą.




Gotowe paluszki wstawić do rozgrzanego do 190-200 st.C piekarnika i piec 20-30 minut. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe posypać cukrem.


Oryginalny przepis pochodzi z blogu Moje pyszności, podałam go jednak z moimi zmianami.






1 komentarz:


  1. n_zak
    2010/12/16 16:59:06
    W weekend robiłam bardzo podobne, dodatkowo z makiem, pyszne!
    zaytoona
    2010/12/16 16:59:22
    Ciasto francuskie to mój niekwestionowany faworyt wśród ulubionych ciast. A z takim nadzieniem, to już w ogóle prawdziwa rozkosz. :)
    myniolinka
    2010/12/16 18:41:29
    Edytko czy Ty wychodzisz z kuchni czasami? nie nadążam za tymi wszystkimi pysznościami... wpędzasz mnie w kompleksy :)
    kasiaaaa24
    2010/12/16 19:00:32
    Super pomysł :) Spewnością zrobię je za sylwestrową imprezę :)
    kasiaaaa24
    2010/12/16 19:00:59
    Znaczy sie Z PEWNOSCIĄ - przepraszam :)
    karmel-itka
    2010/12/16 19:03:27
    rewelacyjne te paluchy!
    podobają mi się. straszliwie. ;]
    kabamaiga
    2010/12/16 19:54:05
    Wspaniały pomysł Edytko
    edysia79
    2010/12/16 20:05:35
    Dziękuję! Cieszę się, że paluchy Wam się podobają :)

    Myniolinko czasem wychodzę ;)
    A wiesz, że nie jesteś pierwszą osobą która mnie o to pyta? :))

    majanaboxing
    2010/12/16 22:06:41
    Wyglądają absolutnie pysznie! :))
    justmydelicious
    2010/12/17 09:09:02
    są świetne!
    Gość: monikucha, *-rev.hti.pl
    2010/12/18 13:38:06
    Z chęcią bym schrupała takiego palucha!
    Gość: OSa, *.dynamic.chello.pl
    2010/12/18 17:44:06
    Faktycznie świetne na Święta!
    jolcia9
    2010/12/21 21:24:57
    Edysiu cieszę się, że Wam smakowały. Wyglądają pięknie:) Pozdrawiam
    vespertinee
    2010/12/29 23:36:52
    Jako fanka maku kupuję pomysł! Bardzo mi się podoba.

    Pozdrawiam ciepło, Edysiu :)

    OdpowiedzUsuń