czwartek, 31 stycznia 2013

Bazyliowe bułki z suszonymi pomidorami i słonecznikiem

Bardzo aromatyczne bułki. Smak suszonych pomidorów jest dobrze wyczuwalny, więc na pewno zasmakują tym, którzy takie pomidory lubią nie tylko w sałatkach. Najlepiej smakują świeżo upieczone i ostudzone z dodatkiem masła. Właściwie niczego więcej im wtedy nie potrzeba.



Przepis z Pracowni Wypieków.

Składniki (na 10 bułek):
  • 500 g mąki pszennej
  • 1,5-2 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżki cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 280 ml letniej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub stopionego i ostudzonego masła
  • 30 g pestek słonecznika
  • 50 g suszonych pomidorów (osączonych z zalewy)
  • ok. 2 łyżek posiekanych listków świeżej bazylii (zastąpiłam 1 łyżką suszonej)

Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać cukrem, polać niewielką ilością letniej wody i rozetrzeć palcami tworząc zaczyn. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10minut.
Po tym czasie zacząć wyrabianie ciasta, dodając sól, oliwę lub masło, ziarna oraz pozostałą letnią wodę. Kiedy ciasto będzie prawie gotowe, dodać pokrojone suszone pomidory i bazylię. Wyrobić na gładkie, nie lepiące się do rąk ciasto. Uformować je w kulę i położyć w posmarowanej oliwą misce. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową blasze.
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce jeszcze na 30-40 minut.
Przed pieczeniem można posmarować wierzch bułek mlekiem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez około 20 minut, aż bułeczki się zarumienią.

1 komentarz:


  1. agnieszka_ks
    2013/01/31 08:59:49
    W sam raz na śniadanko :) Smaczenego!
    Gość: karonline, *.merinet.pl
    2013/01/31 09:18:05
    wyglądają pysznie chętnie skorzystam z przepisu
    annas1964
    2013/01/31 10:28:33
    Skoro są smaczne to trzeba koniecznie je wypróbować, tym bardziej, że mają takie pyszne dodatki.
    Pozdrawiam:)
    kuchnia_breni
    2013/01/31 10:35:44
    Cudowne bułeczki!
    karmel-itka
    2013/01/31 12:14:53
    och, pachnące aromatyczne :]
    Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
    2013/01/31 13:17:44
    mniam pyszne buleczki ,wystarvzy masełko i jedzonko jak ta lala :)
    grazyna00711
    2013/01/31 14:00:11
    Robię drożdżowy chleb z suszonymi pomidorami i jest pyszny - wyobrażam sobie smak tych bułeczek :)
    Gość: gin, *.flatrate.dk
    2013/01/31 20:22:15
    Mmm, pyszności :) Uwielbiam suszone pomidory :)
    jolantaszyndlarewicz
    2013/02/01 16:50:32
    Uwielbiam świeże bułasie z masłem .... śliczne wyglaają te pomidorowe kropki:)
    izaa_a
    2013/02/02 07:54:25
    ale mają piekny środek taki marmurkowy ;))

    OdpowiedzUsuń