piątek, 29 listopada 2013

Kotleciki ziemniaczano - rybne

Kolejna potrawa, którą przygotowałyśmy we trójkę: ja, Malwina i Karolina.
Tym razem przepis losowo wybrałam ja.
Kotleciki dobre, chociaż bardziej smakowały dorosłym, niż dzieciom. I nie jestem pewna, czy pomidory tak dobrze do nich pasują, jak było to zamierzone w przepisie. Następnym razem chyba jednak bym je pominęła, albo dodała je bez pieczenia, jako sałatkę, najlepiej z cebulką zamiast szczypiorku dla zaostrzenia smaku.


Przepis z książki "Przepyszne ziemniaki" wyd. Reader's Digest podaję z moimi zmianami.

Składniki (na 8 sztuk):
  • 500 g mączystych ziemniaków
  • 400 g filetów rybnych, np. z dorsza
  • 125 ml mleka
  • 3 cebulki dymki (można zastąpić małą cebulką i szczypiorkiem)
  • starta skórka z 1 cytryny
  • sól i pieprz
do panierowania:
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 80 g bułki tartej
  • 40 g tartego parmezanu
poza tym:
  • 8 małych lub 4 duże pomidory

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować przez około 15 minut, aż zmiękną. Odlać, odparować i jeszcze ciepłe rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
Rybę umyć, ułożyć na teflonowej patelni. Zalać mlekiem, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 5-6 minut. Rybę wyjąć z patelni, a mleko zachować. Rybę rozgnieść widelcem.
W misce wymieszać ziemniaki, rybę, drobno posiekane cebulki i skórkę z cytryny. Dodać 2-3 łyżki mleka z patelni i wymieszać wszystko dokładnie. W razie potrzeby dolać jeszcze trochę mleka. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z otrzymanej masy uformować 8 okrągłych kotlecików i odłożyć na około 10 minut w chłodne miejsce.
Piekarnik rozgrzać do 190 st.C.
Blachę posmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone kotleciki panierować w mące, jajku i bułce tartej wymieszanej z parmezanem.
Ułożyć je w formie. Między kotlecikami ułożyć połówki lub ćwiartki pomidorów. Pomidory posypać solą i pieprzem.
Zapiekać przez około 20 minut. W połowie pieczenia kotleciki odwrócić przy pomocy łopatki.

1 komentarz:


  1. kabamaiga
    2013/11/29 16:02:54
    U nas dzieciom smakowały, a to głównie dlatego, że nie było ości :)
    majanaboxing
    2013/11/29 23:12:58
    Smakowite kotleciki. Podoba mi się ten przepis :)
    wizzz31
    2013/11/30 19:37:25
    Fajny przepis. Ladnie ci wyszly te kotleciki :-)
    fantazjemagdyk
    2013/12/01 11:33:19
    te kotleciki bardzo ciekawe :)
    jolantaszyndlarewicz
    2013/12/04 10:46:46
    Ciekawe te kotleciki, podoba mi sie też troszkę odchudzona wersja ...bo nie smażona:) ... choć przyznam szczerze, ze taką własnie lubimy najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń