poniedziałek, 4 listopada 2013

Minipasztety z dyni i soczewicy

Pasztet z czerwonej soczewicy robiłam już kilka razy, bo wszyscy za nim przepadamy. Teraz dodałam do niego dynię, otręby i kaszę kukurydzianą (która nie jest w smaku wyczuwalna). Ta wersja jest też łagodniejsza, bo zawiera mniej przypraw. Znów się zajadamy, a ja mogę dodać kolejny przepis do kolekcji tych ulubionych.
Jeśli nie macie tylu foremek lub wolicie upiec jeden duży pasztet, masę możecie upiec w jednej formie keksowej, wydłużając czas pieczenia do około 60 minut.

 minipasztety z dyni i soczewicy2

Przepis z magazynu "Kuchnia" nr 10/2012, podaję z moimi zmianami.

Składniki (na około 8 mniejszych foremek lub jedną keksówkę):
  • 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
  • 4 marchewki
  • 300 g dyni (waga po obraniu)
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 6 łyżek oleju
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • szczypta tartej gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki kaszy kukurydzianej
  • 3/4 szklanki otrąb owsianych
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • pestki dyni do posypania

Marchewki oraz dynię obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
W garnku zagotować 2 szklanki wody, wrzucić opłukaną na sitku soczewicę i połowę marchewki. Dodać łyżeczkę soli, liście laurowe, tymianek i ziele angielskie. Gotować, od czasu do czasu mieszając, aż marchewka będzie miękka, a soczewica się rozgotuje. Wyjąć liście laurowe i ziele angielskie. Wsypać kaszę kukurydzianą, dobrze wymieszać. Odstawić.
Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na oleju z curry i gałką muszkatołową. Dodać resztę tartej marchewki i tartą dynię. Smażyć mieszając do miękkości.  Dodać otręby i wymieszać.
W dużej misce wymieszać obydwie masy z jajkami (ja to zrobiłam za pomocą miksera). Doprawić do smaku.

Foremki do pieczenia lub jeną formę keksową wysmarować tłuszczem, obsypać otrębami lub kaszą kukurydzianą. Nałożyć masę, wyrównać, posypać pestkami dyni.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec przez 40-45 minut (dużą formę przez około 60 minut).

minipasztety z dyni i soczewicy1

1 komentarz:


  1. kabamaiga
    2013/11/04 12:45:35
    A ja znowu nie mogę dostać czerwonej soczewicy. Mam tylko zieloną :(
    Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
    2013/11/04 19:12:39
    o jej ale fantastyczne !! i soczewica i dynia wszystko na temat :)
    Gość: jula, *.internetdsl.tpnet.pl
    2013/11/04 19:46:13
    doskonałe!
    piegusek1976
    2013/11/04 21:10:09
    świetne połączenie smaków, na pewno mi posmakuje-zrobię:) pozdrawiam
    majanaboxing
    2013/11/04 23:16:58
    Smakowite są te paszteciki. Chętnie bym spróbowała :)
    jolantaszyndlarewicz
    2013/11/09 14:09:58
    Wygląda pysznie:) .... fajny pomysł na zdrowe śniadanko .... a czy ten pasztet ma taką mazistą konsystencję, czy bardziej twardą Edytko?
    Gość: monia, *.icpnet.pl
    2014/10/17 19:30:39
    Czy ta kaszka kukurydziana jest konieczna? Co może być zamiast niej?
    edyta_rosner
    2014/10/21 10:17:43
    Monia kasza kukurydziana zagęszcza pasztet i sprawia, że się nie rozpada przy krojeniu. Zamiast niej można użyć kaszy manny.

    OdpowiedzUsuń