wtorek, 12 listopada 2013

Paszteciki z szynką i dwoma serami

Dobra propozycja na przekąskę lub ciepłe śniadanie albo kolację w domu. Można też zabrać je do pracy lub szkoły na drugie śniadanie.
Niewiele składników, mało pracy i bardzo smaczny efekt.

paszteciki z szynką i dwoma serami1

Składniki (na 7 sztuk):
  • 375 g ciasta francuskiego o wymiarach 50x25 cm (nie mrożonego)
  • 80 g szynki lub kiełbasy (np. kminkowej)
  • 150 g białego sera półtłustego
  • 4 łyżki tartego żółtego sera
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól i pieprz
  • 1 jajko do posmarowania

Przygotować farsz:
w misce wymieszać pokrojoną w drobną kostkę szynkę lub kiełbasę, rozgnieciony widelcem twaróg, 2 łyżki tartego żółtego sera i szczypiorek. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Ciasto rozwinąć, pokroić na prostokąty o wymiarach 16x5 cm. Siedem prostokątów ułożyć na blasze wyłożonej papierem lub matą do pieczenia. Na środku każdego ułożyć porcję farszu, pozostawiając ok. 1,5 cm wolnego brzegu. Wolne brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem.
Pozostałe 7 prostokątów złożyć wzdłuż na pół i na środku zrobić nacięcia co 0,5 cm, zostawiając ok. 2,5 cm brzeg (jak na zdjęciu).

paszteciki z szynką i dwoma serami3

Tak przygotowanymi kawałkami ciasta przykryć ciasto z farszem. Skleić brzegi. Wierzch każdego pasztecika posmarować roztrzepanym jajkiem i na środku posypać pozostałym żółtym serem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 20-25 minut, aż ciasto się zarumieni.
Podawać na ciepło lub na zimno.

paszteciki z szynką i dwoma serami2

1 komentarz:


  1. majanaboxing
    2013/11/12 20:06:10
    Jaka fajna przegryzka! :)
    Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
    2013/11/12 20:31:28
    bardzo fajne paszteciki smakowite i proste w wykonaniu
    pieczarka_mysia
    2013/11/12 20:45:51
    mmm.. ale pysznosci :)
    piegusek1976
    2013/11/12 21:30:10
    rzeczywiście świetny pomysł!
    kabamaiga
    2013/11/13 08:34:54
    Cudne, a ja mam teraz tylko mrożone ciasto :(
    jolantaszyndlarewicz
    2013/11/14 17:24:47
    Wyglądają przepysznie:) ... świetny pomysł na szybka kolację np:)
    Gość: Jo-hanah z Wrzosowej Polany, *.ip.netia.com.pl
    2013/11/15 22:35:50
    Mmmm... Pycha!
    Ciasto francuskie mam w lodówce, a i reszta składników tez powinna się tam znajdować. Będzie jutro na II sniadanie ja znalazł.
    Pięknego weekendu

    OdpowiedzUsuń