wtorek, 26 listopada 2013

Kruche maślane ciasteczka

Podczas przygotowywania ciastek z czekoladą i pistacjami zrobiłam podwójną porcję ciasta kruchego. Z dodatkowej części zrobiłam kruche maślane ciasteczka. Smakują wszystkim, ale najbardziej dzieciom, zresztą właśnie z myślą o nich je zrobiłam.
Ciastka równo się pieką, nie zmieniają kształtu i co najważniejsze w tego typu ciastkach zachowują swoją kruchość i nie rozmiękają przechowywane przez kilka dni w zamkniętym pudełku. Nasze mają trzy dni i wciąż są kruche. Dłuższego czasu nie damy rady sprawdzić, bo dzisiaj z pewnością zostaną już zjedzone. Według źródła przepisu można je przechowywać nawet do 2 miesięcy.




Przepis z gazety "Dobre rady wyd. specjalne" nr 3/2008.

Składniki (na około 30 ciastek):
  • 150 g masła w temperaturze pokojowej
  • 80 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii - przepis na domowy tutaj
  • szczypta soli
  • 220 g mąki pszennej

Masło utrzeć z cukrem, ekstraktem i solą. Dodać mąkę i wyrobić gładkie ciasto.
Jeśli będzie zbyt miękkie i lepiące, żeby je rozwałkować, należy owinąć je w folię i schłodzić przez około 30 minut w lodówce.

Blat posypać mąką (ja obtaczałam w tej rozsypanej mące także wałek) i rozwałkować na nim ciasto na grubość około 5 mm. Foremką wykrawać ciastka. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem lub matą do pieczenia. Można je układać blisko siebie, bo nie wyrastają na boki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez około 12 minut.

1 komentarz:


  1. vanilia81
    2013/11/26 10:12:26
    Kruche ciasteczka to pewniaki dla dzieci, Twoje wygladaja bardzo smakowicie, a ta foremka/ pieczątka jest PRZEUROCZA! <3
    mysweetjar
    2013/11/26 16:04:51
    Wyglądają przepięknie! Idealnie zachowały kształt i mają śliczny kolor! Perfekcyjne jak dla mnie :)
    majanaboxing
    2013/11/26 18:13:34
    Cudne. Fajną masz foremkę :)
    Gość: Gutek, *.warszawa.vectranet.pl
    2013/11/26 19:13:44
    Ekstraśne... i ciasteczka, i foremka!
    Gość: aga, *.dynamic.chello.pl
    2013/11/27 08:10:44
    Gdzie można nabyć takie foremki?
    jolantaszyndlarewicz
    2013/11/27 20:19:31
    Świetna ta foremka Edytko, a ciasteczka idealne:)
    edyta_rosner
    2013/11/28 08:12:26
    Aga foremkę kupiłam wiosną na allegro.
    izaa_a
    2013/11/28 11:02:21
    ale sliczne są ;)
    Gość: piecze bo lubi, *.dynamic.chello.pl
    2013/11/30 17:18:38
    Pięknie wyglądają, niestety wyszły potwornie tłuste (zachowałam wszystkie podane proporcje).
    edyta_rosner
    2013/11/30 17:35:26
    piecze bo lubi ja takiej tłustości nie zauważyłam.
    Gość: snow_in_summer, *.dg-net.pl
    2013/12/04 13:36:48
    Czy takie ciastka przetrwają podróż pocztą? Ktoś ma może doświadczenie w wysyłaniu ciasteczek? Jakie polecacie?
    Gość: , 91.222.24.*
    2013/12/15 21:07:15
    Smacznie wyglądają, szukałam podobnych foremek, ale nie udało mi się kupić. pozdrawiam:)
    Gość: napiecyku, 91.222.24.*
    2013/12/15 21:08:13
    Ciasteczka z takiej foremki zawsze smakują i mają wiele innych zalet:)
    Gość: monika, *.macrosat.pl
    2014/12/23 07:26:12
    Zrobilam ciasteczka wczoraj! Są idealne, wszystko idealnie się zgadza, nawet to, że trzeba piec 12 minut ;D Przed włożeniem do piekarnika posmarowalam ciacha białkiem i posypalam cukrem :) dzieki za ten przepis! :D

    OdpowiedzUsuń