Podczas przygotowywania ciastek z czekoladą i pistacjami
zrobiłam podwójną porcję ciasta kruchego. Z dodatkowej części zrobiłam
kruche maślane ciasteczka. Smakują wszystkim, ale najbardziej dzieciom,
zresztą właśnie z myślą o nich je zrobiłam.
Ciastka równo się pieką, nie zmieniają
kształtu i co najważniejsze w tego typu ciastkach zachowują swoją
kruchość i nie rozmiękają przechowywane przez kilka dni w zamkniętym
pudełku. Nasze mają trzy dni i wciąż są kruche. Dłuższego czasu nie damy
rady sprawdzić, bo dzisiaj z pewnością zostaną już zjedzone. Według
źródła przepisu można je przechowywać nawet do 2 miesięcy.
Przepis z gazety "Dobre rady wyd. specjalne" nr 3/2008.
Składniki (na około 30 ciastek):
- 150 g masła w temperaturze pokojowej
- 80 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii - przepis na domowy tutaj
- szczypta soli
- 220 g mąki pszennej
Masło utrzeć z cukrem, ekstraktem i solą. Dodać mąkę i wyrobić gładkie ciasto.
Jeśli będzie zbyt miękkie i lepiące, żeby je rozwałkować, należy owinąć je w folię i schłodzić przez około 30 minut w lodówce.
Blat posypać mąką (ja obtaczałam w tej rozsypanej mące także wałek) i rozwałkować na nim ciasto na grubość około 5 mm. Foremką wykrawać ciastka. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem lub matą do pieczenia. Można je układać blisko siebie, bo nie wyrastają na boki.
Jeśli będzie zbyt miękkie i lepiące, żeby je rozwałkować, należy owinąć je w folię i schłodzić przez około 30 minut w lodówce.
Blat posypać mąką (ja obtaczałam w tej rozsypanej mące także wałek) i rozwałkować na nim ciasto na grubość około 5 mm. Foremką wykrawać ciastka. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem lub matą do pieczenia. Można je układać blisko siebie, bo nie wyrastają na boki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez około 12 minut.
OdpowiedzUsuńvanilia81
2013/11/26 10:12:26
Kruche ciasteczka to pewniaki dla dzieci, Twoje wygladaja bardzo smakowicie, a ta foremka/ pieczątka jest PRZEUROCZA! <3
mysweetjar
2013/11/26 16:04:51
Wyglądają przepięknie! Idealnie zachowały kształt i mają śliczny kolor! Perfekcyjne jak dla mnie :)
majanaboxing
2013/11/26 18:13:34
Cudne. Fajną masz foremkę :)
Gość: Gutek, *.warszawa.vectranet.pl
2013/11/26 19:13:44
Ekstraśne... i ciasteczka, i foremka!
Gość: aga, *.dynamic.chello.pl
2013/11/27 08:10:44
Gdzie można nabyć takie foremki?
jolantaszyndlarewicz
2013/11/27 20:19:31
Świetna ta foremka Edytko, a ciasteczka idealne:)
edyta_rosner
2013/11/28 08:12:26
Aga foremkę kupiłam wiosną na allegro.
izaa_a
2013/11/28 11:02:21
ale sliczne są ;)
Gość: piecze bo lubi, *.dynamic.chello.pl
2013/11/30 17:18:38
Pięknie wyglądają, niestety wyszły potwornie tłuste (zachowałam wszystkie podane proporcje).
edyta_rosner
2013/11/30 17:35:26
piecze bo lubi ja takiej tłustości nie zauważyłam.
Gość: snow_in_summer, *.dg-net.pl
2013/12/04 13:36:48
Czy takie ciastka przetrwają podróż pocztą? Ktoś ma może doświadczenie w wysyłaniu ciasteczek? Jakie polecacie?
Gość: , 91.222.24.*
2013/12/15 21:07:15
Smacznie wyglądają, szukałam podobnych foremek, ale nie udało mi się kupić. pozdrawiam:)
Gość: napiecyku, 91.222.24.*
2013/12/15 21:08:13
Ciasteczka z takiej foremki zawsze smakują i mają wiele innych zalet:)
Gość: monika, *.macrosat.pl
2014/12/23 07:26:12
Zrobilam ciasteczka wczoraj! Są idealne, wszystko idealnie się zgadza, nawet to, że trzeba piec 12 minut ;D Przed włożeniem do piekarnika posmarowalam ciacha białkiem i posypalam cukrem :) dzieki za ten przepis! :D