W większości przepisów z dynią można się
spotkać puree dyniowym występującym jako jeden ze składników. Jego
przygotowanie jest bardzo proste i można to zrobić na trzy sposoby.
Obraną dynię można ugotować lub upiec, albo nie obierać jej ze skórki i
upiec w folii aluminiowej. Ten trzeci sposób lubię najbardziej, bo
wymaga najmniej pracy i mogę ominąć obieranie surowej dyni ze skórki,
którego bardzo nie lubię.
Składniki:
- dynia w dowolnej ilości
Dynię umyć, przekroić na pół, a następnie pokroić na kawałki w kształcie półksiężyca razem ze skórką. Usunąć nasiona.
Każdy kawałek owinąć folią aluminiową, ułożyć na blasze i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piec przez około 60 minut.
Każdy kawałek owinąć folią aluminiową, ułożyć na blasze i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piec przez około 60 minut.
Blachę wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Rozwinąć folię, miąższ dyni oddzielić od skórki i przełożyć do miski
blendera. Zmiksować na gładkie puree.
W zamkniętym słoiczku można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Można je też zapasteryzować lub zamrozić.
OdpowiedzUsuńpastelle
2013/11/09 16:10:19
Ja nawet kroić w półksiężyce nie lubię, więc wkładam całą połówkę dyni na blachę, przykrywam folią aluminiową i dopiero upieczoną wydrążam łyżką :)
jolantaszyndlarewicz
2013/11/10 19:48:19
Ja kroję w półksięzyce, ale nie obieram, bo po upieczeniu sama ładnie odchodzi od skórki ...buziaka zasyłam
Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
2013/11/11 12:33:15
zbieram przepisy na przetwory z dyni twój mi sie bardzo podoba..