sobota, 9 listopada 2013

Puree z dyni

W większości przepisów z dynią można się spotkać puree dyniowym występującym jako jeden ze składników. Jego przygotowanie jest bardzo proste i można to zrobić na trzy sposoby. Obraną dynię można ugotować lub upiec, albo nie obierać jej ze skórki i upiec w folii aluminiowej. Ten trzeci sposób lubię najbardziej, bo wymaga najmniej pracy i mogę ominąć obieranie surowej dyni ze skórki, którego bardzo nie lubię.

puree z dyni

Składniki:
  • dynia w dowolnej ilości

Dynię umyć, przekroić na pół, a następnie pokroić na kawałki w kształcie półksiężyca razem ze skórką. Usunąć nasiona.
Każdy kawałek owinąć folią aluminiową, ułożyć na blasze i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piec przez około 60 minut.
Blachę wyjąć z piekarnika i ostudzić. Rozwinąć folię, miąższ dyni oddzielić od skórki i przełożyć do miski blendera. Zmiksować na gładkie puree.
W zamkniętym słoiczku można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Można je też zapasteryzować lub zamrozić.

1 komentarz:


  1. pastelle
    2013/11/09 16:10:19
    Ja nawet kroić w półksiężyce nie lubię, więc wkładam całą połówkę dyni na blachę, przykrywam folią aluminiową i dopiero upieczoną wydrążam łyżką :)
    jolantaszyndlarewicz
    2013/11/10 19:48:19
    Ja kroję w półksięzyce, ale nie obieram, bo po upieczeniu sama ładnie odchodzi od skórki ...buziaka zasyłam
    Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
    2013/11/11 12:33:15
    zbieram przepisy na przetwory z dyni twój mi sie bardzo podoba..

    OdpowiedzUsuń