piątek, 28 marca 2014

Tortilla z fasolą, boczkiem i awokado

Tortille można podawać w przeróżnych wersjach i z różnymi dodatkami. Jedną wersję na blogu już zamieściłam (tutaj), dziś podaję kolejną. Równie dobrą, chociaż w naszym domu na razie bardziej dla dorosłych, niż dla dzieci, bo Starszak woli wersję poprzednią.

 tortilla z fasolą, boczkiem i awokado

Przepis z magazynu "Sól i Pieprz" nr 6/2013 podaję z moimi małymi zmianami.

Składniki (na 4 sztuki):
  • 4 tortille (mogą być domowe wg tego przepisu)
  • 200g czerwonej fasoli z puszki
  • 8 plastrów chudego wędzonego boczku
  • 1 awokado
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • 80 g fety
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1 łyżka olej
Boczek pokroić na dość duże kawałki i wysmażyć na chrupko bez dodatku tłuszczu.
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, obrać, pokroić w paski i skropić łyżeczką soku z cytryny. Wymieszać z fasolą, pokrojoną w piórka cebulą i połówkami pomidorków. Polać sosem przygotowanym z łyżki soku cytrynowego, cukru, soli, pieprzu cayenne i oleju.
Tortille podgrzać osobno przez kilka sekund na gorącej patelni.

Na każdą nałożyć kawałki boczku i przygotowany farsz. Posypać pokruszoną fetą. Zwinąć i od razu podawać.

1 komentarz:


  1. mikimama
    2014/03/31 09:33:58
    Bardzo pysznie nadziane!
    jolantaszyndlarewicz
    2014/04/05 10:33:07
    Fantastyczne nadzienie:) .... chętnie spróbuję, jak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń