Kolejna potrawa, którą przygotowałam razem z Karoliną i Malwiną.
 Tym razem przepis wybrałam ja, a raczej trafiłam na niego w książce 
"Inspiracje kulinarne" wyd. Olesiejuk. W oryginale są oliwki, ale 
ponieważ w naszym domu nikt za nimi nie przepada, zastąpiłam je 
suszonymi pomidorami, które akurat czekały w otwartym słoiczku na 
wykorzystanie. Dobrze się dopasowały do fety i pieczonej papryki.
Tarty były tak dobre, że chociaż byłam 
pewna, że nie zjem więcej niż dwie, to zjadłam trzy, a i czwarta pewnie 
by się zmieściła. Polecam Wam gorąco. Zwłaszcza, że przygotowanie takich
 małych tart nie zajmuje dużo czasu, bo jako spód wykorzystuje się 
gotowe ciasto francuskie. Chociaż jeśli mielibyście ochotę, to możecie 
je zrobić też na cieście kruchym, tak jak dziewczyny.
Składniki (na 8 foremek o średnicy 10 cm*):
- płat ciasta francuskiego (375 g)
 - 125 g sera feta
 - 1 mała lub 1/2 dużej upieczonej i obranej ze skórki czerwonej papryki
 - 1/2 szklanki pokrojonych w kostkę suszonych pomidorów
 - 3 jajka
 - 1 czubata łyżka gęstego jogurtu naturalnego
 - 30 ml mleka
 - 1/2 łyżeczki bazylii
 - 1/2 łyżeczki tymianku
 - 1 łyżeczka ziół prowansalskich
 - sól i pieprz
 - 1 łyżka posiekanego szczypiorku
 
Ciasto rozwinąć, podzielić na 8 kwadratów. Każdym wyłożyć natłuszczoną foremkę do pieczenia tart.
W misce lekko ubić jajka z jogurtem, 
mlekiem i przyprawami (poza szczypiorkiem). Dodać fetę, pokrojoną w 
kostkę pieczoną paprykę i suszone pomidory. Tak przygotowane nadzienie 
nałożyć na ciasto przygotowane w foremkach. Posypać szczypiorkiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 st.C i piec przez około 25-30 minut, aż nadzienie się zetnie, a ciasto zrumieni.
Najlepiej podawać na ciepło, zaraz po upieczeniu.
* ponieważ foremek na mini tarty mam 6, dwie pozostałe upiekłam w kokilkach.


OdpowiedzUsuńkabamaiga
2014/05/06 09:21:17
Były przepyszne. Dzięki Edytko za cudowny przepis.
Gość: Kasia - Ulubione Przepisy, *.centrumbiznesu.waw.pl
2014/05/06 10:34:24
ojjj to musiało być pyszne :)
Gość: pollyzeczkia, *.dynamic.chello.pl
2014/05/06 19:41:05
matko jak ja ja to uwielbiam!!
majanaboxing
2014/05/06 22:46:55
Na pewno genialnie smakują !:)
jolantaszyndlarewicz
2014/05/12 15:00:46
Edytko nie wiem czy te w kokilkach nie wyglądają śliczniej:) .... ja akurat za ciastem francuskim nie przepadam, ale odkąd ostatnio odkryłam kruche M. Rouxa to ciągle jakąś tartę robię:)