poniedziałek, 19 maja 2014

Sałatka szpinakowa z burakami i orzechami

W ogródku pięknie wyrósł szpinak. Zanim użyję go w wersji bardziej przetworzonej, zjadłam liście na surowo w kolorowej sałatce. Mieszają się w niej różne smaki: słodkawe pieczone buraki, lekko kwaśny sos i słone orzeszki. Taką sałatkę można zjeść na lekki obiad lub kolację.



 Talerz ze sklepu Westwing Home and Living

Składniki (na 4 spore porcje):
  • 200 g świeżych liści szpinaku
  • 4 upieczone buraki (mogą być ugotowane)
  • 1 kulka mozzarelli (125 g)
  • 2 łyżki orzechów ziemnych solonych
na sos:
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka musztardy Dijon

Liście szpinaku dokładnie umyć w zimnej wodzie, osuszyć, ułożyć na talerzach. Buraki obrać i pokroić w plasterki, rozłożyć na szpinaku. Mozzarellę porwać palcami na kawałki, ułożyć na sałatce.
Składniki sosu umieścić w małym słoiczku, zakręcić i energicznie potrząsać, aż się połączą. Gotowym sosem skropić sałatkę na talerzach. Na końcu posypać orzechami. Podawać od razu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz