Sezon na truskawki wkrótce się
skończy, a na moim blogu pokazuję dopiero pierwszy przepis z nimi w tym
roku. Niestety wygląda na to, że będzie również ostatni. Jakoś tak się
złożyło, że wolałam zjeść truskawki po prostu polane jogurtem naturalnym
niż je przerabiać. Upiekłam z nimi tylko to jedno ciasto, a teraz nie
są już takie smaczne. W ogródku też mieliśmy mało truskawek i większość
zjadł nasz synek, bo wiadomo, że takie swojskie są najzdrowsze. Mam
nadzieję, że maliny bardziej w tym roku się udadzą i będę mogła z nimi
trochę w kuchni zaszaleć ;)
Wracając do ciasta, to mogę chyba powiedzieć, że jest to ciasto-klasyk. Biszkopt z truskawkową pianką i całymi owocami w środku. Takie ciasto pewnie większość z Was zna z dzieciństwa. A ja upiekłam je po raz pierwszy, chociaż jadłam je już wcześniej oczywiście ;)
Wracając do ciasta, to mogę chyba powiedzieć, że jest to ciasto-klasyk. Biszkopt z truskawkową pianką i całymi owocami w środku. Takie ciasto pewnie większość z Was zna z dzieciństwa. A ja upiekłam je po raz pierwszy, chociaż jadłam je już wcześniej oczywiście ;)
Składniki
na biszkopt:
- 6 jajek
- 6 łyżek mąki pszennej (krupczatki)
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na piankę truskawkową:
- 500 g truskawek
- 1,5 szklanki śmietanki kremówki
- 3 galaretki truskawkowe
- 500 g truskawek w całości
Przygotowanie biszkoptu:
białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać cukier puder, a następnie po jednym żółtku (każde kolejne żółtko dodawać dopiero wtedy, kiedy poprzednie dokładnie połączy się z masą). Wyłączyć mikser i drewnianą łyżką delikatnie wmieszać w masę mąkę.
Ciasto przełożyć do prostokątnej formy o wymiarach 40x25 cm, natłuszczonej i obsypanej mąką. Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec przez ok. 25-30 minut w 180 st.C. Ostudzić.
Przygotowanie pianki truskawkowej:
500 g truskawek zmiksować ze śmietanką, drugie 500 g ułożyć na cieście.
Galaretki przygotować w 4,5 szklankach wrzącej wody, odstawić do ostygnięcia.
Tężejącą galaretkę zmiksować z koktajlem truskawkowym i na wpół sztywną masę wylać delikatnie na ciasto z truskawkami. Chłodzić w lodówce do zastygnięcia masy.
berrypunch
OdpowiedzUsuń2011/06/27 22:09:21
To jest smutne że truskawki już odchodzą, za szybko. Piękny ten twój biszkopt :)
piegusek1976
2011/06/27 22:11:15
jaki piękny!!!
Gość: , 89.242.195.*
2011/06/27 22:45:04
mniam, uwielbiam takie połączenia. Żeby mieć dostęp do truskawek tak cały rok i tworzyć takie cuda.
Gość: Maggie, *.zone6.bethere.co.uk
2011/06/27 22:46:55
Masz racje, takie ciasta pamietam z dziecinstwa - ale jakos nigdy za nimi nie przepadalam i moze dlatego jeszcze nie pieklam, choc teraz pewnie by mi smakowalo... Twoje wyglada zawodowo, az trudno uwierzyc, ze pierwszy raz sie z nim mierzylas :)
grazyna00711
2011/06/27 22:55:19
Uwielbiamtakie ciasta,mniam :)
Gość: urodzona_13, *.elomza.pl
2011/06/27 23:27:22
Dziewczyny głowa do góry ;-) truskawkowy sezon prawie za nami ale to nic bo już jagody i poziomki są w lesie dojrzałe :)))))))
zauberi
2011/06/27 23:27:35
cudnie wygląda :) szkoda, że sezon się kończy
majanaboxing
2011/06/27 23:28:03
Wspaniale wygląda! Zjadłabym z chęcią, bo aż ślinka cieknie. uwielbiam truskawkI:)
kabamaiga
2011/06/27 23:44:39
Oczywiście, że znam, ale chyba jeszcze nie piekłam :)
gosiaa99
2011/06/28 00:17:29
Ja tez chce taka kosteczke!:) Alez musi byc pyszny!
kuchennefascynacje
2011/06/28 00:54:29
Piękny kawał ciacha :)
wiosenka27
2011/06/28 07:21:22
U mnie w weekend było podobne, tylko inaczej je rozłożyłam. Ale Twoje bardzo ładnie się prezentuje:)
milk_chocolate84
2011/06/28 07:33:28
przecudne! Prostota w każdym calu.. ale jaki efekt? Super :)
acirinka
2011/06/28 08:22:39
Znam, ale sama nie robiłam jeszcze:)
Gość: DaisyDukes, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/06/28 09:36:27
Proste, ale prezentuje się wspaniale! Lekkie i owocowe - w sam raz na lato :)
jolantaszyndlarewicz
2011/06/28 19:23:57
a wiesz, ze ja takiego ciasta nie jadłam i nie robiłam ....a żałuję, bo wyglada pysznie:) pozdrawiam ciepło
misbasia
2011/06/28 23:57:04
Edysiu, nie martw się - u mnie żadnego truskawkowego wpisu w tym roku, bo też wolałam zjadać je razem z jogurtem :)
Gość: Ewa smaczniutkie.pl, *.adsl.inetia.pl
2011/06/29 06:48:37
Klasyka jest najlepsza! Ja w tym roku też nie "poszalałam" z truskawkami :)
cuda.wianki
2011/06/29 09:01:07
alez Edytko to musi byc pyszne!! :-))
dorota20w
2011/06/29 11:33:59
ślicznie wygląda
justmydelicious
2011/06/29 13:53:19
pięknie się prezentuje.. porywam kawałeczek :)
Gość: Grace, *.dynamic.chello.pl
2011/06/29 19:53:47
Też bardzo lubię truskawki z jogurtem. Ale Twoje ciasto wygląda tak pięknie, naprawdę elegancko :)
Gość: Kasia, *.ssp.dialog.net.pl
2011/06/29 22:37:54
Pięknie wygląda, takie symetryczne i idealne, aż chce się kawałeczek, mogę :)??
Zapraszam do mnie www.slodkiislony.blogspot.com
Gość: dilberta, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/07/01 21:03:13
Wybróbowałam . Ciasto jest pyszne . Na pewno je jeszcze kiedyś zrobię . Dziękuję za przepis .
litwinka89
2011/07/04 09:47:30
smacznie wygląda a jeszcze lepiej smakuje:) pozdrawiam
gosiab_3
2011/07/06 11:59:30
alez pieknie ono wyglada!!!!brawo!!!
Pozdrawiam :)
Gość: justyna, *.internetia.net.pl
2011/07/06 21:12:42
Spróbuję jutro zrobić. Bardzo mi się podoba Twój przepis. Pozdrawiam!
najsmaczniejsze.pl
2011/07/07 21:22:25
edysiu, wspaniałe ciasto, lepszego nie można sobie wymarzyć na zakończenie sezonu truskawkowego :) wszak nie liczy się ilość a jakość :D
asialc1
2011/07/10 19:12:55
Wygląda przecudnie! A jak musi smakowac... :-)
jolantaszyndlarewicz
2011/07/14 16:08:30
edysiu mam nadzieję ze twoja nieobecnosć ma zwiazek z urlopem i ze nic się nie stało. wracvaj do nas.... pozdrawiam jola
zauberi
OdpowiedzUsuń2011/07/15 22:10:37
witam, właśnie na mikserze znalazłam link do Pani która używa zdjęć z różnych blogów promując swoje konto, są też tam zdjęcia Twoich przepisów nk.pl/#profile/27216018/gallery/album/39/1113
anytsujx
2011/07/25 21:31:30
Jest prześliczny, bardzo podobają mi się zatopione truskawki ....
Gość: , *.w92-136.abo.wanadoo.fr
2012/03/07 20:36:27
mmmm truskaweczki pychotka a biszkopcik pysznie wygląda ja zapraszam do mnie www.mojeciasta-fisiel.blogspt.com
mam smakowity przepis na rafaello truskawkowe :) żapraszam
Gość: bobi63, *.superkabel.de
2012/03/26 12:40:15
Edysiu, chcialabym zrobic to ciasto z mrozonymi truskawkami. Jak myslisz, czy to dobry pomysl? Trzeba je najpierw rozmrozic? Pozdrawiam
edysia79
2012/03/26 22:53:23
bobi z mrożonych truskawek można by zrobić jedynie piankę, bez owoców w całości. I trzeba by je wcześniej rozmrozić.
Ja bym jednak wolała poczekać na świeże truskawki, bo zawsze kiedy coś odmrażam, to poddaję potem obróbce termicznej, więc z takimi rozmrożonymi surowymi owocami też bym nie ryzykowała. W końcu do czerwca nie zostało już wiele czasu ;)
Gość: bobi63, *.superkabel.de
2012/05/10 08:41:44
Edysiu, POMOCY! Widzialam u Ciebie na blogu przepis na deser z truskawkami. Pamietam ze filizanke wykladalo sie folia a potem pokrojonymi truskawkami i napelnialo sie kremem itd. Teraz nie moge tego znalezc, pod "truskawkami" go nie ma. Pozdrawiam
Gość: bobi63, *.superkabel.de
2012/05/27 18:18:11
Rewelacja! Super ciacho na upaly. Wczoraj upieczone, dzisiaj juz prawie nie ma. Goraco polecam.