Nasz dzisiejszy obiad. Mojego pomysłu - połączyłam farsz z tego co lubię z sosem który kiedyś zrobiłam do calzone. Pierwszy raz faszerowałam i zapiekałam makaronowe muszle. Udały się doskonale.
Poza smakiem w tym daniu bardzo podoba mi się to, że można je odgrzać następnego dnia i będzie równie smaczne. Mam już zatem obiad na jutro ;)
Poza smakiem w tym daniu bardzo podoba mi się to, że można je odgrzać następnego dnia i będzie równie smaczne. Mam już zatem obiad na jutro ;)
Składniki (na 4 porcje):
- 20 dużych muszli makaronowych
nadzienie:
- 2 szalotki
- 50 g wędzonej szynki
- 250 g pieczarek
- 250 g fety
- 3 łyżki natki pietruszki
- 2-3 łyżki masła
sos pomidorowy:
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- odrobina pieprzu
- ewentualnie tarty parmezan (u mnie ser grana padano) do posypania
Muszle makaronowe ugotować al dente wg instrukcji na opakowaniu.
Przygotowanie farszu:
szalotki drobno posiekać, szynkę i fetę pokroić w kostkę, pieczarki w półplasterki.
Szalotki zeszklić na maśle, dodać szynkę i smażyć, mieszając przez ok. 4 minuty. Dodać pieczarki i smażyć, aż powstały sos odparuje. Przestudzić.
Do letniego farszu dodać natkę i fetę, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie sosu:
wszystkie składniki umieścić w rondelku. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i mieszając, gotować przez 10 minut.
Gotowy sos wlać do żaroodpornej formy.
Ugotowane muszle makaronowe nadziewać przygotowanym farszem i układać w formie z sosem. Całość ewentualnie posypać delikatnie tartym parmezanem.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i zapiekać przez około 20 minut.
OdpowiedzUsuńzona_trepa
2011/06/05 21:28:28
danie prezentuje się rewelacyjnie!
trzcinowisko
2011/06/05 21:31:01
Ostatnio byłam sobie w sklepie i tak zerkałam na te muszle ale nie kupilam...twoje danie wygląda pięknie i smakowicie więc następnym razem nie będę taka zachowawcza:)
edith26
2011/06/05 22:27:27
genialne! mam duże muszle i ciągle się zastanawiałam jak je zrobić :) teraz już wiem.
bernadeta75
2011/06/05 22:37:06
muszle uwielbiamy..moja rodzina nigdy nei wie co znajdzie w srodku. twoje wygladaja bardzoa apetyczne.
majanaboxing
2011/06/05 23:12:40
Pyszne te muszle :)))
karmel-itka
2011/06/05 23:50:41
cudowne...
och, ten wakacyjny farsz!
atina_bc
2011/06/06 05:09:57
Uwielbiam takie zapiekane muszle:) Pysznie wyglądają:)
Gość: Maggie, *.zen.co.uk
2011/06/06 09:30:40
Takie makaronowe muszle pieknie sie prezentuja, a do tego pewnie rewelacyjnie smakuja z takim farszem!
elau66wr
2011/06/06 12:19:24
A JA JAKOŚ NIE ZASMAKOWAŁAM TEN MAKARON. Ale Twoja potrawa wygląda cudnie.
kulinarnespotkania
2011/06/06 14:47:40
pieknie wyglada i pysznie smakuje:)
mopswkuchni
2011/06/06 15:25:30
No nie!!! Idę do lodówki coś zjeść, normalnie zaczęło mi burczeć w brzuchu jakbym miała tam ze trzy żaby ;)
Gość: basia013, *.finemedia.pl
2011/06/06 18:38:46
Muszle są REWELACYJNE, robią furorę na każdej wizycie gości,oczywiście za każdym razem innych ;) prezentują się tak wytwornie i są do tego pyszne. W sobotę robiłam z bakłażanem,cukinią i papryką- 30szt.zjedzone co do jednej!
pozdrawiam serdecznie
edysia79
2011/06/06 21:46:48
Dziękuję pięknie i zapraszam do zrobienia takich muszli w domu :)
Mopswkuchni te żaby mnie serdecznie rozbawiły :)))
restauracjadomowa
2011/06/06 22:39:18
wygląda pysznie, narobiłaś mi apetytu, pozdrawiam
figmara
2011/06/07 10:49:37
Ślicznie wygladają :)
blanc-rose
2011/06/07 11:07:33
Super wyglądają i na pewno tak też smakują! Przepis zdecydowanie do wypróbowania :)
damar5
2011/06/10 21:50:36
Wyglada bardzo pysznie ,musze koniecznie sprobowac :)
Poz.Dana
Gość: Gosiaczek, *.dynamic.chello.pl
2011/07/11 19:55:51
Przeczytałam przepis... przyjrzałam się blisko zdjęciu i napewno będę próbować :D
alebabka77
2011/12/13 22:08:02
Hej! Robiłam dwukrotnie, wyszły bardzo smaczne. Dzięki za przepis :)
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2012/02/24 09:17:56
Witam
Mam ochote to zrobic i odgrzac jak przyjda gosciem. Mam wiec pytanie, czy po odgrzaniu ten makaron nie bedzie juz packowaty. Chodzi mi o to zeby sie go gryzlo a nie bylo za miekkie.
Gość: Basia, *.kalisz.mm.pl
2014/06/23 20:34:50
Szukałam inspiracji na jutrzejszy obiad i właśnie znalazłam!