Po chorobie nie mam siły ani czasu na długie stanie przy kuchni, a jeść trzeba, więc dziś zrobiłam szybki obiad.
Gotowe kluseczki ugotowałam i zrobiłam prosty sos ze szpinaku, śmietanki i sera ricotta. Tym samym mój zbiór przepisów ze szpinakiem, z którym się dopiero zapoznaję powiększył się o kolejny ;)
Składniki (na 4 porcje):
- 1 opakowanie (500 g) gotowych gnocchi
- 300 g szpinaku w liściach
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 50 ml białego wina
- 70 ml śmietany kremówki
- 250 g ricotty
- sól i pieprz do smaku
Gotowe kluseczki ugotowałam i zrobiłam prosty sos ze szpinaku, śmietanki i sera ricotta. Tym samym mój zbiór przepisów ze szpinakiem, z którym się dopiero zapoznaję powiększył się o kolejny ;)
Składniki (na 4 porcje):
- 1 opakowanie (500 g) gotowych gnocchi
- 300 g szpinaku w liściach
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 50 ml białego wina
- 70 ml śmietany kremówki
- 250 g ricotty
- sól i pieprz do smaku
Gnocchi ugotować wg przepisu na opakowaniu, trzymać w cieple.
Przygotować sos:
w rondelku rozpuścić masło, dodać opłukany szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszając poczekać, aż szpinak lekko osiądzie. Wlać wino, poczekać aż odparuje, wlać śmietankę, lekko odparować, doprawić solą i pieprzem, wkruszyć ricottę i chwilę podgrzewać - tak, by całość była ciepła, ale ricotta nie straciła swojej konsystencji i smaku.
Cieple gnocchi polać ciepłym sosem, od razu podawać.
Inspirowałam się przepisem z tej strony, ale sporo zmieniłam.
OdpowiedzUsuńwedelka
2011/06/03 21:03:51
Edysiu, taki obiadek na pewno musiał być pyszny :)
Zapraszam Cię serdecznie z tym przepisem do mojej akcji "Czas na szpinak": durszlak.pl/akcje/czas-na-szpinak
Pozdrawiam ciepło :)
Gość: słodkosłona, *.dynamic.gprs.plus.pl
2011/06/03 21:35:43
o!
one są pyszne!
a ten szpinakowo-ricottowy sos już mnie kusi.
Pozdrawiam. ; )
krokodyll8
2011/06/03 21:48:34
Bardzo fajny sos Edysiu. :-) I wracaj do sił. :-)
burczymiwbrzuchu
2011/06/03 22:15:27
Ojj chętnie bym spróbowała takich gnocchi:)
kulinarnespotkania
2011/06/03 23:19:53
wyglada smakowicie i chetnie bym sie wprosila na takie jedzonko:)
karmel-itka
2011/06/04 07:33:54
och, jakie wspaniałe, czerwcowe smaki!
delikatna w smaku ricotta, świeży szpinak, pyszne, mięciutkie kluseczki...
raj na ziemi!
grazyna00711
2011/06/04 10:13:57
Lubię takie smaki :)
ola7
2011/06/04 10:31:17
to moja ulubiona kuchnia:)
edith26
2011/06/04 12:03:46
wygląda świetnie, uwielbiam szpinak więc wypróbuję :)
tu-tusia
2011/06/04 12:36:08
Pysznie :)
trzcinowisko
2011/06/04 15:58:22
Wygląda pysznie:)
Gość: atria, *.dynamic.chello.pl
2011/06/04 19:47:50
Ja chyba też muszę zaopatrzyć się w gotowe gnocchi. Nie dość że są dobre to można przygotować ekspresowe danie. Szpinak i ricotta do mnie przemawiają, zwłaszcza, że niedawno robiłam tartę ze szpinakiem, ricottą oraz chilli. Pozdrawiam:)
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/06/04 21:17:20
piszesz, że sporo zmieniłaś, a jedyną zmianą jaką dostrzegam jest brak parmezanu. Nawet fragmenty opisu są żywcem zerżnięte. Po co tak robić?
edysia79
2011/06/05 21:03:34
Oczywiście, że przepis zmieniłam, bo poza tym, że nie dodałam parmezanu użyłam też gotowych klusek. Co do opisu wykonania to jeśli podaję źródło, to mogłabym nawet całość skopiować i co byłoby w tym złego? Ale tego nie zrobiłam, bo nie kopiowałam całego przepisu.
bbrzezinka
2011/06/07 11:41:10
Kupiłam gnocchi w Tesco i przygotowałam je wg Twojego przepisu posypując je parmezanem. Wszyszły dobre, ale zastanawiam się jak smakowały by z mięskiem. Gnocchi bez wątpienia może stanowić fajną bazę dla dań obiadowych. Pozdrawiam :)