Pewnie zdążyliście już zapomnieć o
wielkanocnych wypiekach? Ja w tym roku upiekłam babkę, którą zaraz Wam
pokażę i przepyszny sernik, który upiekłam już drugi raz i znów na sesję
zdjęciową się nie załapał. No nic, będę musiała go upiec jeszcze raz ;)
Babka z ciasta ucieranego efektownie się
prezentuje dzięki orzechowym falom. Wierzch udekorowałam karmelową
polewą. Długo zachowuje szczelność w zamkniętym pojemniku - właśnie do
kawy zjadam ostatni kawałek ;)
Polecam nie tylko na Wielkanoc.
Składniki
ciasto ucierane:
- 250 g miękkiego masła
- 250 g cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 3 jajka
- 3 żółtka
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 łyżek mleka
warstwa orzechowa:
- 3 białka
- 150 g cukru pudru
- szczypta soli
- 300 g orzechów laskowych lub włoskich
polewa:
- 7 łyżek śmietanki kremówki (30%)
- 200 g cukierków toffi
Przygotować ciasto ucierane:
masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać 3 jajka i 3 żółtka.
Wciąż ucierając, dodawać na zmianę mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia i mleko. Utrzeć na gładką, jednolitą masę.
Przygotować warstwę orzechową:
białka ubić ze szczyptą soli, a potem zmniejszyć obroty i wymieszać z
cukrem pudrem. Wsypać mielone orzechy i delikatnie, ale dokładnie
wymieszać łyżką.
Formę do pieczenia babki natłuścić i posypać mąką.
1/3 ciasta przełożyć do formy. Następnie kolejno włożyć połowę masy orzechowej, ciasto, masę orzechową i resztę ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 60-70 minut. Po upieczeniu babkę zostawić do ostygnięcia i wyjąć z formy.
Przygotować polewę: w garnuszku
zagotować kremówkę, wrzucić pokrojone na połówki cukierki toffi i
mieszać aż do ich rozpuszczenia. Gotową polewę nieco ostudzić i
udekorować babkę. Zostawić do zastygnięcia.
Przepis z gazety "pyszne Ciasta na Wielkanoc" nr 7/2010.
OdpowiedzUsuńmajanaboxing
2012/04/16 13:05:36
Sliczna babka Edysiu :).
ugotujmy
2012/04/16 13:13:00
babka w paski :-)
kini1812
2012/04/16 13:20:24
ciasta ucierane są najlepsze :) szybko się je robi, dobrze smakują i można je przygotować w przeróżnych wariantach :)
aciri
2012/04/16 15:10:47
Piękna i faktycznie długo zachowuje świeżość:)
Gość: Maggie, *.zen.co.uk
2012/04/16 16:04:58
Ja tam wcale nie potrzebuje swiat, by upiec babke - a ta bardzo mi sie podoba :)
jolantaszyndlarewicz
2012/04/16 16:33:31
Cudowna babeczka, a ta orzechowa wasrstwa musi jej nadawać niesamowitego smaku:)
dusiowaa
2012/04/16 17:30:35
fajowy wzorek!
mikimama
2012/04/16 20:13:28
Bardzo smakowita
salez
2012/04/17 11:27:30
Pięknie wyglądające ciasto. Aż ślinka cieknie gdy na nie patrzę. Ty chyba jesteś mistrzynią kuchni co :)?
piegusek1976
2012/04/17 21:44:51
jaka cudna!!
chochlikikuchenne
2012/04/18 08:54:42
Piekna, poprostu wspaniala! :D
gosik2.0
2012/04/18 09:24:53
Ależ mi się podoba! A może orzechy zamienić na migdały? Pewnie wtedy nie będą widoczne warstwy.
abbra
2012/04/19 06:38:46
Bardzo efektownie wyglądająca babeczka ! Podoba mi się :)