Składniki:
- 250 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 5 jajek (osobno białka i żółtka)
- 1 i 1/2 szklanki maki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka maku
Masło utrzeć z cukrem na puch. Nadal
ucierając dodawać po jednym żółtku, następnie powoli wsypać mak i mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
Z białek ze szczyptą soli ubić sztywną pianę. Dodać je do masy i delikatnie ale dokładnie wymieszać łyżką.
Ciasto wlać do natłuszczonej okrągłej formy w kształcie wieńca. Piec 40 minut w 180 stC.
OdpowiedzUsuńgrazyna00711
2012/04/19 13:28:01
Piękny i smakowity :)
jolantaszyndlarewicz
2012/04/19 14:09:58
iegusek:) to pierwsze ciasto, które własnoręcznie upiekłam ...a było to już 22 lata temu:)
izaa_a
2012/04/19 16:11:11
takie ciacha są najlepsze :)))
agattekh
2012/04/19 16:34:47
Dawno nie robiłam pieguska :-)
Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
2012/04/19 18:22:46
piegusek!!! tez lubię :)
zawsze.oliwek
2012/04/20 17:47:03
jak fajny piegusek :)
jestem wielbicielką tego ciasta autorstwa mojej cioci :)
Gość: Kaś, *.dynamic.chello.pl
2012/04/24 16:16:12
Przymierzam się do upieczenia ciasta z makiem, ale trochę się boję, bo marny ze mnie cukiernik.:)