Składniki
ciasto:
- 20 g drożdży świeżych
- 70 g cukru
- 100 ml letniego mleka
- 450 g mąki pszennej
- 80 g roztopionego i ostudzonego masła
- 3 jajka
- ok. 1 kg rabarbaru
- 50 g drobnego cukru
- 50 g masła
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 120 g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g płatków migdałowych do posypania
Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Posypać łyżeczką cukru, polać taką ilością letniego mleka, żeby dało się palcami zarobić zaczyn. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut, aż zaczyn zacznie pracować.
Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne i odstające od ręki ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 50 minut lub do podwojenia objętości.
Rabarbar oczyścić i pokroić. Z mąki, masła, cukru, cukru waniliowego, żółtka i proszku do pieczenia zagnieść kruszonkę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i przełożyć do prostokątnej formy o wymiarach 25x36 cm, brzegi ciasta wyciągając nieco w górę. Rozłożyć rabarbar i ponownie odstawić pod przykryciem jeszcze na około 30 minut. Następnie posypać kruszonką i płatkami migdałowymi.
Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez 45-50 minut.
OdpowiedzUsuńGość: Ania, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/05/28 13:12:49
Witaj,
mam jedno pytanie - czy oczyszczenie rabarbaru obejmuje też zdjęcie skórki? Ja zawsze zdejmuję, ale spotkałam się z opinią, że to niekonieczne.
pozdrawiam
Ania
dusiowaa
2012/05/28 13:51:08
musi być świetne:)
Gość: Maggie, *.zen.co.uk
2012/05/28 15:30:23
U mnie na pierwszy ogien zawsze idzie crumble :) Drozdzowego z rabarbarem jeszcze w tym sezonie nie bylo - musze nadrobic!
grazyna00711
2012/05/28 16:22:36
Drożdżowe z rabarbarem uwielbiam, a jeszcze migdały - mniam :)
izaa_a
2012/05/28 16:30:46
idealnie wygląda!
vanilia81
2012/05/28 22:50:45
Uwielbiam rabarbarowe ciacha, z migdałami rewelacja, no i bardzo zazdroszczę rabarbaru w ogrodzie, ja poluję na liście rabarbaru, bo mam wizję zdjęć, ale nie mogę zdobyć :(
edysia79
2012/05/29 00:50:22
Aniu ja też zawsze zdejmują tą skórkę z płaskiej, szerokiej strony, nie tej zaokrąglonej. Słyszałam niedawno, że odmiana czerwona jest delikatniejsza i z niej nie trzeba tej skórki obierać, bo jest delikatniejsza. Nie wiem, jak jest w praktyce, bo w ogródku mam zielony rabarbar. No i warto pamiętać, że do ciast i deserów najlepsze są młode łodygi, te starsze są twardsze i bardziej łykowate, więc bardziej nadają się na kompot.
Vanilia gdybyś tylko mieszkała bliżej, to bym Ci chętnie kilka liści dała ;)
majanaboxing
2012/05/29 06:49:56
Pysznosci! Takie ciasta są zawsze pyszne :)
Pozdrawiam.
agattekh
2012/06/06 08:59:07
Bardzo lubię ciasto z rabarbarem, wygląda pysznie :-)
Gość: vespertinee, *.dynamic.chello.pl
2012/06/06 23:18:35
Yes, yes! Drożdżowe i rabarbar to idealna para :)
deb-e
2012/07/07 10:11:01
OBŁĘDNE!