Pochwaliłam się kiedyś, że Michałek
daje mi się wyszaleć w kuchni? No to po częstotliwości w jakiej dodaję
wpisy widać, że to się zmieniło... Aż się boję pomyśleć, co to będzie,
jak zacznie raczkować albo chodzić ;) Na razie od czasu do czasu udaje
mi się upiec jakieś ciasto, bo bez słodkiego nie mogę się obejść.
Ostatnio hitem jest ta szarlotka. Mogę ją spokojnie jeść, bo jabłka
dobrze wpływają na brzuszek maluszka :)
Składniki
na ciasto:
- 250 g masła
- 5 żółtek
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
na waniliową piankę:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 torebki budyniu waniliowego
poza tym:
- 800 g jabłek
- przyprawa do kawy i deserów w młynku (ewentualnie cynamon)
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia,
posiekać z zimnym masłem, dodać żółtka, cukier oraz śmietanę i dobrze
wyrobić gładkie ciasto. 1/3 ciasta owinąć folią i włożyć do zamrażalnika
na czas przygotowania jabłek i piany. Pozostałe ciasto rozwałkować i
przełożyć do posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy o
wymiarach 25x36 cm.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i
zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lekko odcisnąć nadmiar soku. Posypać
przyprawą do kawy i deserów, lub cynamonem, wymieszać. Rozłożyć na
cieście w formie.
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem
pudrem, cukrem waniliowym, na końcu dodać proszek budyniowy. Gotową
pianę rozłożyć na jabłkach.
Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta z zamrażalnika.
Formę z ciastem wstawić do nagrzanego do 190 st.C piekarnika i piec przez około 60 minut.
OdpowiedzUsuńGość: Justin Dorothy, *.tktelekom.pl
2012/05/15 22:55:31
Mniam :)
izaa_a
2012/05/16 00:38:45
wygląda niezwykle apetycznie ;)))
majanaboxing
2012/05/16 06:53:05
Edysiu, szarlotka wygląda przepysznie ! :)
karmel-itka
2012/05/16 07:39:19
zdecydowana rewelacja!
Gość: Gosia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/05/16 07:41:04
z taką pianką musi być super :)
chochlikikuchenne
2012/05/16 08:48:50
Idealna szarlotka!
Kusisz, kusisz...chyba juz niebawem upieke jakies ciasto z jablkami bo mi smaka narobilas:D
Gość: Maggie, *.zen.co.uk
2012/05/16 09:45:28
Bardzo elegancka, jak z cukierni :)
Gość: sylwia, *.dynamic.chello.pl
2012/05/16 11:53:36
Witam :) wygląda baaardzo smakowicie i mimo że jestem na diecie mam zamiar upichcić dla reszty rodzinki:) ale mam pytanie: czy można '2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią' zastąpić zwykłym cukrem waniliowym? i jeśli tak to w jakiej ilości?
jolantaszyndlarewicz
2012/05/16 18:00:10
Kochana tak to juz z naszymi Szkrabami jest:) ale jak widać źle nie jest skoro możesz nas poczęstować tak cudowną szarlotką:) pozdrawiam ciepło i porywam kawałek:)
Gość: Madleine, *.adsl.inetia.pl
2012/05/16 22:39:42
Mniam! tylko tyle moge powiedziec :)
pieczarka_mysia
2012/05/17 07:30:16
Wyglada oblednie pysznie :)
Gość: asialc, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/05/17 16:16:45
Oj to ja miałam podobnie zanim moje starsze dziecię nie poszło do szkoły (nie miałam pojęcia, że w 1 klasie moze być aż tyle zajęć ;-) ), a młodsze nie zaczęło mnie wyciągać na dwór jak tylko zrobiło się cieplej. I nici z codziennego pieczenia ;-) A na Twoją szarlotkę skuszę sie na pewno, bo jest wspaniała :-)
Gość: Agnusbe, *.clubnet.pl
2012/05/22 21:18:34
Upiekłam i mimo, że zapomniałam do pianki dodać budyń to i tak ciasto było pyyycha i zjadłam je w dwa dni (tak sama zjadłam, mąż dostał ze dwa kawałeczki :( )
Pozdrawiam
Gość: Biedr_ona, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/05/24 10:36:41
Rewelacja! Ciasto w sam raz na mój gust, a do tego posiadam taką przyprawę w młynku ;-D