Piernik trochę nietypowy, bo miękki i
puszysty. I kolor ma inny niż pozostałe, ale to za sprawą ciemnego
kakao. Bardzo dobry - teraz zrobiony na próbę, ale chyba upiekę go znów
na święta. Jeśli nie ja, to na pewno upiecze go moja mama, której też
bardzo smakował. Piernik nie jest zbyt słodki, bo dżem z czarnej
porzeczki łagodzi słodycz ciasta i polewy. Bardzo polecam!
Składniki (na blachę o wymiarach 12x25 cm)
na ciasto:
- 1 jajko
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki sody
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1,5 - 2 łyżki przyprawy do piernika
- 0,5 szklanki mleka
- 120 g łagodnego majonezu
- 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
do przełożenia i na wierzch:
- pozostała w słoiku część dżemu z czarnej porzeczki
- polewa czekoladowa z tego przepisu
- ewentualnie złota posypka do ciast
Białko jajka ubić na sztywną pianę ze
szczyptą soli. Nie przerywając ucierania dodać żółtko, a kiedy będzie
dobrze wymieszane z pianą, dodać cukier. Następnie małymi porcjami
wsypywać mąkę wymieszaną z sodą, kakao i przyprawą do piernika. Na
przemian z mąką dolewać po trochu mleko. Pod koniec ucierania dodać
majonez i dżem (masa będzie dość rzadka).
Formę do pieczenia wyłożyć papierem, natłuścić i posypać mąką. Przelać do niej ciasto.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez 50-60 minut.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez 50-60 minut.
Ostudzone ciasto przekroić na dwa blaty i posmarować dość grubą warstwą dżemu.
Polać przygotowaną według przepisu polewą czekoladową i odstawić do zastygnięcia.
Polać przygotowaną według przepisu polewą czekoladową i odstawić do zastygnięcia.
OdpowiedzUsuńGość: RewolucjeNaTalerzu, *.static.icpnet.pl
2013/12/02 13:47:59
Smaki dzieciństwa, których nigdy się nie zapomina :). Tym bardziej w takim okresie :).
karmel-itka
2013/12/02 14:45:01
pięknie wygląda! idealny :]
pieczarka_mysia
2013/12/02 15:40:56
brzmi pysznie, a wyglada mega pysznie :D
milk_chocolate84
2013/12/02 17:08:33
lubię takie ciemne pierniki :)
chochlikikuchenne
2013/12/02 19:24:08
Inspirujacy :)
Szkoda, ze w tym roku nie robilam wlasnego dzemu z porzeczki.. Taki piernik musi smakowac idealnie <3
Juz sie nie moge doczekac kiedy upieke moj staropolski, ktory czeka na mnie od listopada :P
kabamaiga
2013/12/02 19:24:45
A ze śliwkowym się uda? Jak myślisz? Nie mam porzeczkowego, a ze sklepu nie chcę.
edyta_rosner
2013/12/03 12:26:59
Karolina powinno bez problemu wyjść :)
jolantaszyndlarewicz
2013/12/04 10:48:28
Piekłam już babkę na majonezie, była pyszna - teraz czas na piernik:) . Całusy zasyłam
Gość: EdytaZ., *.toya.net.pl
2013/12/14 20:15:27
Witam bardzo serdecznie! Pani Edyto wpisałam Pani piernik z porzeczkami na świąteczną listę. Proszę tylko o podanie przybliżonych wymiarów formy do jego upieczenia. Mam dwie - mniejszą i większą, boję się, aby z większej ciasto nie wyszło za niskie. Pozdrawiam!
edyta_rosner
2013/12/14 20:28:56
Pani Edyto wymiary formy są już podane przy liście składników.
Cieszę się, że przepis się podoba i zagości na Pani świątecznym stole :)