Te rogaliki zrobiły furorę w naszym domu
i nie tylko. Starszak zabrał kilka do szkoły, poczęstował kolegów i
musiał obiecać, że następnego dnia też przyniesie :)
Ciastka są kruche, maślano-kokosowe z wyczuwalną nutką wanilii. Pięknie pachną. Ale nie ma w tym nic dziwnego, skoro do ciasta dodałam miąższ z dwóch lasek wanilii (strąki włożyłam do słoika i zasypałam drobnym cukrem - będzie nowa porcja domowego cukru waniliowego).
Ciastka są kruche, maślano-kokosowe z wyczuwalną nutką wanilii. Pięknie pachną. Ale nie ma w tym nic dziwnego, skoro do ciasta dodałam miąższ z dwóch lasek wanilii (strąki włożyłam do słoika i zasypałam drobnym cukrem - będzie nowa porcja domowego cukru waniliowego).
Składniki (na 40 ciastek):
- 60 g wiórków kokosowych
- 200 g zimnego masła
- 65 g cukru pudru
- szczypta soli
- rdzeń z 2 lasek wanilii
- 230 g mąki pszennej
do obtoczenia:
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 3 łyżki cukru pudru
Wiórki kokosowe podprażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Masło pokroić na kawałki, dodać cukier
puder, sól, rdzeń wanilii, mąkę i wiórki kokosowe. Całość zagnieść na
gładkie ciasto (ja miękkie masło wymieszałam mikserem z pozostałymi
składnikami, a na końcu dopiero wyrobiłam je przez chwilę ręcznie).
Z ciasta uformować kulę, owinąć ją w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut.
Z ciasta uformować kulę, owinąć ją w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut.
Ze schłodzonego ciasta odrywać małe
porcje (o wadzie około 15 g) i formować z nich najpierw kulki, potem
wałeczki, a na koniec rogaliki. Ułożyć je na dwóch blachach wyłożonych
papierem lub matą do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C
(z termoobiegiem 160 st.C) przez 12-15 minut, lub do momentu, aż nabiorą
jasno złotego koloru.
Wiórki kokosowe i cukier puder wsypać do miseczki, wymieszać i obtaczać w nich jeszcze ciepłe ciastka. Zostawić do wystygnięcia.
OdpowiedzUsuńjolantaszyndlarewicz
2013/12/04 10:52:20
Nie dziwię sie, ze Starszak musiał do szkoły nową porcję zanieść, bo skoro smakują tak jak wyglądają to .... to będziesz je pewnie częściej piekła:)
Gość: Gutek, *.warszawa.vectranet.pl
2013/12/04 15:29:05
Super! Aż czuć ten zapach... :)
kabamaiga
2013/12/04 16:30:00
No to skoro tak zachwalasz, to je przygotuję. Tylko kiedy?
majanaboxing
2013/12/05 20:01:33
Cudowne, delikatne rogaliki. Podobają mi się :)
casioedifice
2013/12/05 20:30:43
mmmm :) rogaliki... uwielbiam :)
Gość: ania, *.broadband.greenlan.pl
2013/12/05 21:54:51
I te wiórki przykleją się do ciepłych ciastek tak na słowo honoru?
edyta_rosner
2013/12/05 22:00:29
Aniu nie na słowo honoru, ale na cukier puder się przykleją. Cukier od ciepła ciastek troszkę się roztapia i razem z wiórkami się ich trzyma.
asialc1
2013/12/06 17:09:38
Coś dla mojego M ;-)
izaa_a
2013/12/07 10:21:41
fajne rogaliki...ale slicznie u Ciebie
Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
2013/12/07 12:37:33
fantastyczne rogaliki kusza zeby je zjeśc ..kusza żeby je zrobić!!!
anytsujx
2013/12/08 06:51:48
Uwielbiam takie rogaliki, pysznie wyglądają ...
jasiek551
2013/12/09 14:07:09
fajne połączenie smakow!