Gęsta, pikantna i sycąca propozycja na jesień i zimę.
Z podanych proporcji otrzymałam duży garnek zupy (największy jaki mam) i wystarczyło na obiad dla naszej czteroosobowej rodziny na dwa dni. Najlepiej smakowała mi podana ze świeżą bułką posmarowaną zimnym masłem. Za drugim razem zmniejszyłam ilość bulionu, bo z dwoma litrami płynu zupa była jednak za rzadka, wolałam, żeby była bardziej gulaszowa, a więc i gęstsza. Podaję proporcje w wersji poprawionej przeze mnie.
Przepis pochodzi z blogu Warsztat Smaku.Z podanych proporcji otrzymałam duży garnek zupy (największy jaki mam) i wystarczyło na obiad dla naszej czteroosobowej rodziny na dwa dni. Najlepiej smakowała mi podana ze świeżą bułką posmarowaną zimnym masłem. Za drugim razem zmniejszyłam ilość bulionu, bo z dwoma litrami płynu zupa była jednak za rzadka, wolałam, żeby była bardziej gulaszowa, a więc i gęstsza. Podaję proporcje w wersji poprawionej przeze mnie.
Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego (pół na pół karkówka i łopatka)
- 2 duże cebule
- 2 łyżki smalcu (polecam nie zamieniać na inny tłuszcz)
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 3 czerwone papryki
- puszka pomidorów krojonych (400 g)
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe
- 2 średnie marchewki
- 3 suszone grzybki (wcześniej namoczone, wodę z moczenia zachować i dolać do zupy)
- 4 ziemniaki
- majeranek
- sól i pieprz
W dużym garnku rozgrzać smalec. Dorzucić posiekaną cebulę i mieszając podsmażyć.
Mięso pokroić w niedużą kostkę i dodać do cebuli. Dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz paprykę w proszku i mieszając smażyć przez około 3 minuty. Dodać pomidory i gotować przez chwilę. Następnie dolać bulion oraz wodę z suszonych grzybów, dodać liście laurowe, pokrojoną w kostkę paprykę i drobno pokrojone grzyby, oraz pokrojoną w plasterki marchewkę. Garnek przykryć i gotować na wolnym ogniu, aż mięso zmięknie. Na około 30 minut przed końcem gotowania dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i majeranek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Mięso pokroić w niedużą kostkę i dodać do cebuli. Dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz paprykę w proszku i mieszając smażyć przez około 3 minuty. Dodać pomidory i gotować przez chwilę. Następnie dolać bulion oraz wodę z suszonych grzybów, dodać liście laurowe, pokrojoną w kostkę paprykę i drobno pokrojone grzyby, oraz pokrojoną w plasterki marchewkę. Garnek przykryć i gotować na wolnym ogniu, aż mięso zmięknie. Na około 30 minut przed końcem gotowania dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i majeranek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
milk_chocolate84
OdpowiedzUsuń2013/12/03 13:45:26
uwielbiam taki gulasz z wołowiną :)
Wymarzony zimowy obiad :)
wiosenka27
2013/12/03 14:59:11
Uwielbiam gulaszową:)
majanaboxing
2013/12/03 18:13:29
Mmm, wspaniale aromatyczna zupka, aż tu ją czuję. Gęsta i sycąca. W sam raz na zimny dzień. :)
jolantaszyndlarewicz
2013/12/04 10:50:57
Jadłam kiedyś podobną zupę u sąsiadki, pyszna była:) ...śliczne zdjęcia Edytko:)
Gość: , *.dip0.t-ipconnect.de
2014/03/25 21:00:17
Zupe ugotowalam (bez ziemniakow!) i jest smaczna. Wiec dziekuje za przepis.
Gość: Marta, *.kamiennagora.vectranet.pl
2014/04/10 14:00:25
Zupka zrobione wobec powyższego przepisuj przeepyszna! Cała rodzinka szmacznie pojadła.
1grazyna46
2014/05/05 14:02:24
Dziś zrobiłam tą zupkę /bez ziemniaków i z podsmażonymi pieczarkami zamiast leśnych suszonych/ wyszła pyszna pozdrawiam.
Gość: Magda, *.rzeszow.mm.pl
2014/08/29 22:51:41
Ja też wolę dodać mięso wieprzowe zamiast wołowego, czy to do zupy czy do placka po węgiersku ;) z prostej przyczyny, mięso wieprzowe szybciej robi się miękkie i tyle...
Gość: Duczek, *.chelm.mm.pl
2014/09/05 10:18:48
Przepis fajny! Robię trochę po swojemu bo dodaję więcej suszonych grzybków bo rodzina kocha grzyby i zawsze mam ogromny zapas. Daję pół na pół wieprzowinę i wołowinę, jak jest akurat dobra w sklepie na osiedlu, jak nie to samą wieprzowinkę i wszystko wychodzi pyszne. Teraz gdy są swoje pomidory, papryka, zupa będzie jeszcze lepsza!:)
Gość: , 78.8.105.*
2014/10/04 11:18:41
Przepis na dziś!
Gość: przechodzień, *.hyundy.us
2014/10/25 12:20:54
To będzie mój dzisiejszy obiad, dziękuję.
Krytykantów zapraszam do opublikowania Jedynie Słusznego Przepisu Prawdziwie Tradycyjnej Kuchni Wszechwęgierskiej lub zamknięcie buź.
Gość: Aga, *.8-4.cable.virginm.net
2014/11/04 20:02:21
Nie wiem po co taka wojna o to,że to nie właściwe mięso w przepisie.Wakacje spędziłam w tym roku na Węgrzech zapadają się gulaszami z wołowiny, wieprzowiny i drobiu... Czyżby Polacy wiedzieli lepiej,jakie mięso mają Węgrzy używać? Przepis super!
Gość: , *.as13285.net
2015/01/06 00:59:02
Jeszcze nie robilam zupy gulaszowej,a ten przepis bardzo mi się spodobał. Napewno jutro go wypróbuję.
Gość: Ewa, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/01/31 15:28:33
Wlasnie jesteśmy po obiadku. Przepisu szukałam w wielu miejscach ale jak natrafiłam na ten od razu mnie przekonał. Jedyne co zrobiłam po swojego to dodałam rownież ostrej papryki w proszku a mięso od razu obsmażyłam z mąka. Wszyscy sie zajadali. Łatwe i przyjemne. Polecam
Gość: zbyszek, *.inetia.pl
2015/02/25 16:18:22
Właśnie przed chwilką zrobiłem według tego przepisu i zupka wyszła super.Polecam.
Gość: Arrrrrrrr, *.range86-160.btcentralplus.com
2015/04/06 20:09:02
Zupę właśnie zrobiłam. Nie dodałam ziemniaków bo jadam z chlebem. Jak dla mnie bomba. Pozdrowienia z Anglii :)
Gość: shewolf, 194.181.131.*
2015/04/08 13:55:58
Pycha!! Na stałe zagościł w moim jadłospisie.(wersja bez ziemniaków). Pozdrawiam
Gość: roygbiv, 91.240.68.*
2015/04/26 19:50:48
Fajna zupka. Niestety nie trzymałem się proporcji, bo wydawało mi się, że wyjdzie zbyt gęsta i dodałem więcej wody. Następnym razem wg przepisu, no może z mniejszą ilością pomidorów, żeby była bardziej mięsna niż pomidorowa
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2015/05/04 16:35:36
zupka przepyszna rodzinka zachwycona :-)
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2015/05/04 16:39:57
dzisiaj robie ja kolejny raz bo dzieci ja uwielbiaja...przepis super :-)
Gość: Nisia, *.zapnet-isp.net
OdpowiedzUsuń2015/09/30 14:16:38
Cudowny przepis i rewelacyjne dnie! Moje głodomorki małe i mąż wcinali ze smakiem :) Godne polecenia danie i na pewno na stałe zagości w mojej kuchni! Dziękuję
Gość: Małgosia, *.komputersat.pl
2015/12/31 15:32:20
Dla mnie bez sensu są te kłótnie :) każdy robi tak, jak w domu lubią. U mnie nie jada się wołowiny, wieprzowinę jedzą zazwyczaj tylko dorośli, więc zrobiłam zupę z powyższego przepisu, tylko mięsko wzięłam z fileta z indyka! I dodałam puszkę białej fasolki :) Moja gulaszowa wyszła rewelacyjnie, wszystkim smakuje, dzieci się zajadają i już zamawiają następną :)
Serdecznie dziękuję za przepis! Zaryzykowałam :) i będę robić częściej!
Gość: , 193.200.51.*
2016/02/05 16:43:18
Właśnie takiego przepisu szukałam. :-) Niedługo z niego skorzystam ;-)
Gość: marc74, 212.14.57.*
2016/02/29 15:05:30
Ludzie, nie robcie tragedii- akurat mam piekna szynke wieprzowa, papryke jedna zielona, jedna czerwona jedna papryczke, jakas puszka pomidorow tez sie znajdzie.posiadam zdaje sie 2 kartofelki I moze troche zielonego groszku w zamrazalce.Czosnek , jest, grzybki sa, paprika w proszku jest I zabieramy sie do gotowania.Lubie wrzucic troche fasoli , a ze nie mam akurat bialej to bedzie czerwona. Bedzie zupa gulasz jak ta lala.Dam wam znac!!
Gość: Natasza, *.173.45.227.tesatnet.pl
2016/09/11 19:56:44
Dziękuję za przepis takiego właśnie szukałam,mąż zachwycony, dodałam od siebie jeszcze koncentrat pomidorowy pozdrawiam