wtorek, 3 grudnia 2013

Węgierska zupa gulaszowa

Gęsta, pikantna i sycąca propozycja na jesień i zimę.
Z podanych proporcji otrzymałam duży garnek zupy (największy jaki mam) i wystarczyło na obiad dla naszej czteroosobowej rodziny na dwa dni. Najlepiej smakowała mi podana ze świeżą bułką posmarowaną zimnym masłem. Za drugim razem zmniejszyłam ilość bulionu, bo z dwoma litrami płynu zupa była jednak za rzadka, wolałam, żeby była bardziej gulaszowa, a więc i gęstsza. Podaję proporcje w wersji poprawionej przeze mnie.
Przepis pochodzi z blogu Warsztat Smaku.

węgierska zupa gulaszowa

Składniki:
  • 1 kg mięsa wieprzowego (pół na pół karkówka i łopatka)
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki smalcu (polecam nie zamieniać na inny tłuszcz)
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 3 czerwone papryki
  • puszka pomidorów krojonych (400 g)
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 2 średnie marchewki
  • 3 suszone grzybki (wcześniej namoczone, wodę z moczenia zachować i dolać do zupy)
  • 4 ziemniaki
  • majeranek
  • sól i pieprz

W dużym garnku rozgrzać smalec. Dorzucić posiekaną cebulę i mieszając podsmażyć.
Mięso pokroić w niedużą kostkę i dodać do cebuli. Dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz paprykę w proszku i mieszając smażyć przez około 3 minuty. Dodać pomidory i gotować przez chwilę. Następnie dolać bulion oraz wodę z suszonych grzybów, dodać liście laurowe, pokrojoną w kostkę paprykę i drobno pokrojone grzyby, oraz pokrojoną w plasterki marchewkę. Garnek przykryć i gotować na wolnym ogniu, aż mięso zmięknie. Na około 30 minut przed końcem gotowania dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i majeranek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

2 komentarze:

  1. milk_chocolate84
    2013/12/03 13:45:26
    uwielbiam taki gulasz z wołowiną :)
    Wymarzony zimowy obiad :)
    wiosenka27
    2013/12/03 14:59:11
    Uwielbiam gulaszową:)
    majanaboxing
    2013/12/03 18:13:29
    Mmm, wspaniale aromatyczna zupka, aż tu ją czuję. Gęsta i sycąca. W sam raz na zimny dzień. :)
    jolantaszyndlarewicz
    2013/12/04 10:50:57
    Jadłam kiedyś podobną zupę u sąsiadki, pyszna była:) ...śliczne zdjęcia Edytko:)
    Gość: , *.dip0.t-ipconnect.de
    2014/03/25 21:00:17
    Zupe ugotowalam (bez ziemniakow!) i jest smaczna. Wiec dziekuje za przepis.
    Gość: Marta, *.kamiennagora.vectranet.pl
    2014/04/10 14:00:25
    Zupka zrobione wobec powyższego przepisuj przeepyszna! Cała rodzinka szmacznie pojadła.
    1grazyna46
    2014/05/05 14:02:24
    Dziś zrobiłam tą zupkę /bez ziemniaków i z podsmażonymi pieczarkami zamiast leśnych suszonych/ wyszła pyszna pozdrawiam.
    Gość: Magda, *.rzeszow.mm.pl
    2014/08/29 22:51:41
    Ja też wolę dodać mięso wieprzowe zamiast wołowego, czy to do zupy czy do placka po węgiersku ;) z prostej przyczyny, mięso wieprzowe szybciej robi się miękkie i tyle...
    Gość: Duczek, *.chelm.mm.pl
    2014/09/05 10:18:48
    Przepis fajny! Robię trochę po swojemu bo dodaję więcej suszonych grzybków bo rodzina kocha grzyby i zawsze mam ogromny zapas. Daję pół na pół wieprzowinę i wołowinę, jak jest akurat dobra w sklepie na osiedlu, jak nie to samą wieprzowinkę i wszystko wychodzi pyszne. Teraz gdy są swoje pomidory, papryka, zupa będzie jeszcze lepsza!:)
    Gość: , 78.8.105.*
    2014/10/04 11:18:41
    Przepis na dziś!
    Gość: przechodzień, *.hyundy.us
    2014/10/25 12:20:54
    To będzie mój dzisiejszy obiad, dziękuję.
    Krytykantów zapraszam do opublikowania Jedynie Słusznego Przepisu Prawdziwie Tradycyjnej Kuchni Wszechwęgierskiej lub zamknięcie buź.
    Gość: Aga, *.8-4.cable.virginm.net
    2014/11/04 20:02:21
    Nie wiem po co taka wojna o to,że to nie właściwe mięso w przepisie.Wakacje spędziłam w tym roku na Węgrzech zapadają się gulaszami z wołowiny, wieprzowiny i drobiu... Czyżby Polacy wiedzieli lepiej,jakie mięso mają Węgrzy używać? Przepis super!
    Gość: , *.as13285.net
    2015/01/06 00:59:02
    Jeszcze nie robilam zupy gulaszowej,a ten przepis bardzo mi się spodobał. Napewno jutro go wypróbuję.
    Gość: Ewa, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2015/01/31 15:28:33
    Wlasnie jesteśmy po obiadku. Przepisu szukałam w wielu miejscach ale jak natrafiłam na ten od razu mnie przekonał. Jedyne co zrobiłam po swojego to dodałam rownież ostrej papryki w proszku a mięso od razu obsmażyłam z mąka. Wszyscy sie zajadali. Łatwe i przyjemne. Polecam
    Gość: zbyszek, *.inetia.pl
    2015/02/25 16:18:22
    Właśnie przed chwilką zrobiłem według tego przepisu i zupka wyszła super.Polecam.
    Gość: Arrrrrrrr, *.range86-160.btcentralplus.com
    2015/04/06 20:09:02
    Zupę właśnie zrobiłam. Nie dodałam ziemniaków bo jadam z chlebem. Jak dla mnie bomba. Pozdrowienia z Anglii :)

    Gość: shewolf, 194.181.131.*
    2015/04/08 13:55:58
    Pycha!! Na stałe zagościł w moim jadłospisie.(wersja bez ziemniaków). Pozdrawiam
    Gość: roygbiv, 91.240.68.*
    2015/04/26 19:50:48
    Fajna zupka. Niestety nie trzymałem się proporcji, bo wydawało mi się, że wyjdzie zbyt gęsta i dodałem więcej wody. Następnym razem wg przepisu, no może z mniejszą ilością pomidorów, żeby była bardziej mięsna niż pomidorowa
    Gość: , *.dynamic.chello.pl
    2015/05/04 16:35:36
    zupka przepyszna rodzinka zachwycona :-)
    Gość: , *.dynamic.chello.pl
    2015/05/04 16:39:57
    dzisiaj robie ja kolejny raz bo dzieci ja uwielbiaja...przepis super :-)


    OdpowiedzUsuń
  2. Gość: Nisia, *.zapnet-isp.net
    2015/09/30 14:16:38
    Cudowny przepis i rewelacyjne dnie! Moje głodomorki małe i mąż wcinali ze smakiem :) Godne polecenia danie i na pewno na stałe zagości w mojej kuchni! Dziękuję
    Gość: Małgosia, *.komputersat.pl
    2015/12/31 15:32:20
    Dla mnie bez sensu są te kłótnie :) każdy robi tak, jak w domu lubią. U mnie nie jada się wołowiny, wieprzowinę jedzą zazwyczaj tylko dorośli, więc zrobiłam zupę z powyższego przepisu, tylko mięsko wzięłam z fileta z indyka! I dodałam puszkę białej fasolki :) Moja gulaszowa wyszła rewelacyjnie, wszystkim smakuje, dzieci się zajadają i już zamawiają następną :)
    Serdecznie dziękuję za przepis! Zaryzykowałam :) i będę robić częściej!
    Gość: , 193.200.51.*
    2016/02/05 16:43:18
    Właśnie takiego przepisu szukałam. :-) Niedługo z niego skorzystam ;-)
    Gość: marc74, 212.14.57.*
    2016/02/29 15:05:30
    Ludzie, nie robcie tragedii- akurat mam piekna szynke wieprzowa, papryke jedna zielona, jedna czerwona jedna papryczke, jakas puszka pomidorow tez sie znajdzie.posiadam zdaje sie 2 kartofelki I moze troche zielonego groszku w zamrazalce.Czosnek , jest, grzybki sa, paprika w proszku jest I zabieramy sie do gotowania.Lubie wrzucic troche fasoli , a ze nie mam akurat bialej to bedzie czerwona. Bedzie zupa gulasz jak ta lala.Dam wam znac!!
    Gość: Natasza, *.173.45.227.tesatnet.pl
    2016/09/11 19:56:44
    Dziękuję za przepis takiego właśnie szukałam,mąż zachwycony, dodałam od siebie jeszcze koncentrat pomidorowy pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń