Przepis na tą sałatkę zobaczyłam na blogu Danusi.
Zainteresowała mnie ze względu na dodatek marynowanej i gotowanej
czerwonej cebuli. Musiałam jej spróbować. W smaku sałatka jest nieco
podobna do tradycyjnej sałatki jarzynowej, ale cebula nadaje jej
kwaskowego posmaku. Smakowała nam i na pewno będę jeszcze do tego
przepisu wracać.
Składniki:
- 500 g marchewki (ugotowanej w skórkach)
- 1 puszka groszku konserwowego
- 6 jajek (ugotowanych na twardo)
- 1 płaska łyżka musztardy (u mnie sarepska)
- 4 czubate łyżki majonezu
- sól, pieprz
- posiekana natka pietruszki
- 500 g czerwonej cebuli
- 3/4 szklanki wody
- 1/4 szklanki octu
- 1/2 bardzo płaskiej łyżki soli
Z podanych składników zagotować zalewę i odstawić. Cebulę obrać, pokroić na półkrążki. Włożyć ją do zalewy i gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości (przez około 20 minut). Jeśli trzeba, odcedzić i zostawić do wystudzenia.
Marchewkę i jajka pokroić w kostkę.
Do miski włożyć cebulę, marchewkę,
odsączony groszek, jajka i posiekaną pietruszkę. Dodać musztardę
wymieszaną z majonezem, wymieszać. Całość doprawić do smaku solą i
pieprzem, wymieszać.
Sałatkę wstawić do lodówki do przegryzienia, najlepiej na kilka godzin.
OdpowiedzUsuńGość: Evi, *.sileman.net.pl
2015/10/27 14:07:02
Dodatek takiej cebuli fajnie ożywia tradycyjny przepis :)
mikimama
2015/10/27 14:15:41
Sałatka bliska sercu, bo Iwonicz Zdrój to moje strony rodzinne....
lekomania
2015/10/30 09:53:51
Jadłem coś podobnego w przeszłości, dziś przygotuję, aby sprawdzić czy to ta sałataka, bo oryginał mega mi smakował.
jolantaszyndlarewicz
2015/10/31 15:50:04
Bardzo fajna, ciekawe czy nam posmakuje, bo mam zamiar ją zrobić:)
Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
2015/10/31 18:28:50
O! A ja tez robilam z kurczaczkiem...pyszna i kolorowa:) Pozdrawiam
smiech607
2015/11/18 09:16:58
Bardzo smaczna.
majanaboxing
2015/11/23 20:48:13
Ciekawa sałatka. Niby nasza znana jarzynowa, ale jednak inna z tą cebulką.
Pozdrawiam :)