Zbliża się grudzień, a z nim czas
planowania świątecznych potraw i wypieków. Właśnie z myślą o Bożym
Narodzeniu przygotowałam dla Was propozycję świątecznego śniadania. To
śniadanie na bogato, dzięki dodaniu smaków piernika i czekolady
doskonale wpasuje się w świąteczny, podniosły nastrój. Do ciepłych
placków dodałam zimne lody Care D'or o smaku Chocolate Brownie. Lubię
takie połączenia ciepłego z zimnym i chociaż kojarzy mi się ono głównie z
szarlotką na ciepło podaną z lodami, to w przypadku tego śniadania też
się doskonale sprawdziło. Polecam gorąco.
Składniki (na 4 porcje)
na placki:
- 250 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżka drobnego brązowego cukru
- 2 kubki jogurtu naturalnego po 190 g
- 1 łyżka miodu
- 2 jajka
- 4-5 łyżek mleka
- 3 łyżki oleju
na sos piernikowy:
- 25 g pierniczków bez nadzienia
- 70 g sera mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
dodatkowo do podania:
- lody Carte D'or Gelateria Chocolate Brownie
Najpierw przygotować sos piernikowy:
pierniki zmielić w malakserze. Razem z pozostałymi składnikami umieścić je w misie miksera i miksować krótko, tylko do momentu uzyskania gładkiego ale niezbyt gęstego sosu.
pierniki zmielić w malakserze. Razem z pozostałymi składnikami umieścić je w misie miksera i miksować krótko, tylko do momentu uzyskania gładkiego ale niezbyt gęstego sosu.
Następnie przygotować placki:
w większej misce wymieszać mąkę, sodę, sól i cukier, w drugiej pozostałe mokre składniki. Mokre składniki wlać do składników suchych i dokładnie wymieszać.
w większej misce wymieszać mąkę, sodę, sól i cukier, w drugiej pozostałe mokre składniki. Mokre składniki wlać do składników suchych i dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość
oleju i łyżką nakładać ciasto formując nieduże placuszki. Smażyć na
niedużym ogniu. Na drugą stronę przewracać je kiedy na powierzchni
zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Gotowe placki układać na
talerzykach jeden na drugim.
Ciepłe placki na talerzykach polać sosem piernikowym i od razu podawać z lodami.
Carte d’Or Chocolate Brownie to
przepyszne, intensywnie czekoladowe lody z kawałkami ciastka brownie,
polane czekoladowym sosem. Dzięki temu, że lody ułożone są w pudełku w
kształt rozetek łatwo jest je estetycznie podać, więc stanowią ładny
deser nie tylko podane samodzielnie, ale też doskonale nadadzą się jako
dodatek do innych dań, którym mogą dodać nie tylko smaku, ale też
elegancji.
OdpowiedzUsuńshinju
2015/11/24 22:21:31
Ten sos piernikowy brzmi bardzo interesująco. Muszę sprawdzić :)
jolantaszyndlarewicz
2015/11/26 11:40:44
Podoba mi się sos, podobają placuszki, tylko lody jakoś nie smakują .... choc dawałam im drugą szanse:)
Gość: Jaga Mamadwojga, *.nat.rev.ndi.net.pl
2015/11/26 12:51:37
Intryguje mnie ten sos :) wydaje mi się, że każdy z moich łasuchów znajdzie w nim coś dla siebie ;)
wedelka
2015/11/26 14:26:26
Zaciekawiłaś mnie tym sosem :)